Ondanks de zorgwekkende situatie van Yezidi-vrouwen in Noord-Irak gaat de aandacht van Nederlandse media op dit moment vooral uit naar de repatriëring van IS-strijders. Terwijl ook zij zich schuldig maakten aan gruweldaden tegenover de Yezidis. Op zaterdag 1 april staat de Grote Zaal van cultureel centrum De Balie vanaf 14.00 uur in het teken van verhalen van Yezidi-vrouwen opdat ze niet in de vergetelheid raken.
Documentaire Daughters of the Sun
Om 14.00 uur wordt in de Grote Zaal de documentaire Daughters of the Sun vertoond. In de documentaire volgt de Koerdisch-Nederlandse filmmaker Reber Dosky negen Yezidi-vrouwen bij de terugkeer naar hun gemeenschap om een nieuw leven op te bouwen in de regio Sinjar, waar het nog altijd onrustig is. Ze werden uit de handen van IS-strijders bevrijd nadat ze jarenlang als (seks)slaven werden misbruikt.
Na de film gaat gespreksleider Joline Vermeulen in gesprek met filmmaker Reber Dosky en de Koerdische theatermaker Hussein, die vrouwen bijstaat in Lalish, het spirituele centrum van de Yezidis in Noord- Irak.
Yezidi-vrouwen aan het woord
Zes van de negen door Dosky geportretteerde vrouwen zijn te gast in De Balie. Om 17.00 uur ontvangt moderator Ianthe Mosselman Faiza (19 jaar), Sarab (20 jaar), Jamila (20 jaar), Ameera (29 jaar), Ekhlas (28 jaar) en Maqboola (43 jaar). Hoe moeten zij weer samenleven met hun Arabische buren die hen hebben uitgeleverd aan IS?
Gerechtigheid voor Yezidis
Twee jaar nadat de Tweede Kamer de misdaden door IS tegen de Yezidis als genocide erkende, staat er voor het eerst een Nederlandse IS-strijder (Hasna A.) terecht voor een misdrijf tegenover Yezidis. Is dit bewijs dat Nederlandse staatsburgers betrokken waren bij de genocide een startschot voor meer gerechtigheid tegenover de gemeenschap? Om 20.00 uur praat De Balie-directeur Yoeri Albrecht in de Grote Zaal hierover met Hans Sandee, ambassadeur in Irak, Wahhab Hassoo, directeur van Stichting NL helpt Yezidis en Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling.