Waarom het leuk is het Theo Thijssen Museum te bezoeken
Theo Thijssen Museum bij opening tentoonstelling 'Kees de jongen'

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie culturele verhalen in Amsterdam. In dat kader mag een verhaal over het Theo Thijssen Museum niet ontbreken. We stellen een aantal vragen aan Rob de Klerk van het museum.

Wilt u het Theo Thijssen Museum introduceren?

“Het Theo Thijssen Museum is een klein museum in de Amsterdamse Jordaan dat inzicht biedt in het leven en werk van de schrijver, schoolmeester, pedagoog, vakbondsbestuurder en SDAP-politicus Theo Thijssen. De collectie bestaat uit manuscripten, eerste drukken, foto’s, tekeningen, beeld- en geluidsmateriaal en persoonlijke bezittingen. Naast de vaste opstelling, die Thijssens eigen leven illustreert, geven wisselende tentoonstellingen een indruk van zijn maatschappelijke omgeving en werkterreinen (het dagelijks leven in de Jordaan aan het eind van de vorige eeuw, het onderwijs in Thijssens tijd, socialisme en vakbeweging in de eerste helft van de 20ste eeuw).”

Wie is de organisatie achter het museum?

“Het museum is geopend in 1995 en wordt bestuurd door de Stichting Theo Thijssen die tot doel heeft het levend houden van zijn nagedachtenis, het in stand houden en bevorderen van de belangstelling voor zijn werk en het duidelijk maken van de relevantie en actualiteit van zijn onderwijs-denkbeelden. Dat doet zij door de openstelling van het museum en door het organiseren van evenementen zoals bijvoorbeeld De Dag van de Zwembadpas, vele scholings- en andere bijeenkomsten, door het uitbrengen van publicaties en door het aanbieden van rondwandelingen in de Jordaan waar Thijssen is geboren en getogen.”

Kunt u de locatie van het museum en de geschiedenis van deze plek toelichten?

“Het museum is gevestigd op de Eerste Leliedwarsstraat 16, met uitzicht op de Westertoren en is gehuisvest in het herbouwde geboortehuis van Thijssen op de beletage van het pand. Op de kleine verdieping waar Theo (later kwamen er meer kinderen) en zijn ouders woonden was ook de schoenmakerij van zijn vader. Het oorspronkelijke pand dateerde van 1625. In 1987 werd besloten dit pand te slopen en te vervangen door grootschalige nieuwbouw. Door tussenkomst van een groot aantal Thijssenfans, waaronder Tweede Kamerlid Schaefer, Remco Campert en Kees Fens, kon dit plan worden tegengehouden en werd het pand in 1995 in de oorspronkelijk staat herbouwd.”

theo thijssen museum
Eerste Leliedwarsstraat. Het museum ligt rechts (bij de scooter)

Wat voor schrijver was Theo Thijssen?

“Thijssen was géén ‘kinderboekenschrijver’. Hij heeft één kinderboek geschreven, Jongensdagen, op uitdaging van de vele kinderboekenschrijvers wier werk hij de grond in had geboord. Zijn boeken gaan echter grotendeels wel over de wereld van kinderen, thuis (Kees de Jongen, Het Taaie Ongerief) of op school (Schoolland, De gelukkige klas). Zijn werk kan het best beschreven worden als sociaal bewogen, scherp satirisch, ontroerend en humoristisch.”

Theo Thijssen
Standbeeld van Theo Thijssen op de Lindengracht

Wordt het boek ‘Kees de Jongen’ dat zo bekend is, met een prachtig verhaal, nog steeds verkocht en gelezen?

“In 2024 werd het honderdjarig bestaan van het boek Kees de jongen uitvoerig gevierd met verschillende evenementen. Het boek is eigenlijk een ode aan de kracht van de fantasie. Het is wonderbaarlijk hoe een honderdjarig boek nog steeds de aandacht weet te trekken in de media en zich kan verheugen in de belangstelling van velen. Van veel schrijvers is Kees de jongen het favoriete boek. Doordat vele uitgeverijen zich in de loop der tijd op Kees hebben gestort is het aantal drukken moeilijk exact te berekenen, maar het zijn er in ieder geval meer dan veertig. Daaronder is ook de stripversie met integrale tekst van Dick Matena. De laatste druk van het boek is die van de uitgeverij G.A. Van Oorschot BV met illustraties van Dick Matena van november 2024.”

Welke tentoonstelling is er op dit moment te zien en wat kunnen de bezoekers verwachten?

“De huidige tentoonstelling ‘Lekker lezen: De leeslessen van Theo Thijssen’ werd op 13 december jongstleden geopend door Marjolein Moorman, wethouder van Amsterdam, en Anne Steenhoff, onderwijzeres en schrijfster van het boek Een Lui Letterland.

In deze expositie gaat het over het belang van lezen, waarover Theo Thijssen heel wat behartigenswaardigs schreef. Het gaat ook over de (mogelijke) oorzaken van de huidige leescrisis. Over het leesonderwijs in de laatste twee eeuwen. Over wat de jonge Theo Thijssen zelf las. Over zijn eigenwijze denkbeelden over goede én beroerde jeugdliteratuur. En over hoe we hopelijk de jeugd weer aan het lezen krijgen. Als toegift toont het museum een aantal klassieke kinderboeken van de afgelopen eeuw, die ongetwijfeld bij menigeen veel mooie herinneringen op zullen roepen.”

Worden er nog andere evenementen georganiseerd door museum Theo Thijssen?

“Het museum is geopend op donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Het onderwerp van de tentoonstelling na de huidige is nog niet bekend.

De serie met zondagmiddaglezingen in het museum worden voortgezet. Een van de laatste hiervan was Edward van de Vendel, winnaar van de Theo Thijssenprijs 2024.

Binnen afzienbare tijd zal gestart worden met een muurschildering van Kees de Jongen in de Jordaan. Rondwandelingen door de Jordaan worden het hele jaar aangeboden aan groepen van minimaal 5 deelnemers. Het museum heeft een maandelijkse nieuwsbrief, De Digitale Bode, met inhoudelijk artikelen over Thijssen, onderwijs, de Jordaan, literatuur en cultuur in het algemeen.

Nieuwe initiatieven zijn te vinden op www.theothijssenmuseum.nl. Informatie, opgeven voor wandelingen en aanvragen van de nieuwsbrief kan op [email protected].”