Amsterdam Zuid kijkt uit naar Allerzielen in het Vondelpark

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Machteld, de organisator van Allerzielen in het Vondelpark. 

VTA heeft in 2021 aandacht besteed aan Allerzielen in het Vondelpark, wilt u voor de lezers die dit gemist hebben nog een keer uitleggen wat Allerzielen in het Vondelpark inhoudt?

“Op 2 november is iedereen welkom om langs te komen bij de grote vijver in het Vondelpark, om een bootje met kaarsje op de vijver te zetten, ter nagedachtenis aan dierbaren die gemist worden. Het is een laagdrempelig evenement en alle lichtjes bij elkaar zijn een mooi en ik hoop troostend gezicht.”

Is editie 2021 naar wens gegaan en kunt u hieruit wat hoogtepunten vermelden?

“Vorig jaar was een prachtige editie. Het regende overdag maar vanaf een uur of 18:00 werd het droog. Er zijn 900 bootjes de vijver opgegaan en veel bezoekers waren blij dat het weer kon. De bootjes lagen in het midden van de vijver aan het einde van de avond en brandden de volgende ochtend nog, een prachtig gezicht. Daarna hebben we ze uiteraard weer opgeruimd.”

Dit jaar wordt Allerzielen in het Vondelpark weer georganiseerd, is de opzet anders dan vorig jaar?

“De opzet is hetzelfde als de afgelopen jaren. Vanaf 18:30 uur is iedereen welkom tot 20:30 uur en delen we de bootjes uit. Er is prachtige achtergrondmuziek en iedereen zet op zijn eigen moment het bootje op de vijver, er is geen vast programma verder.”

Wilt u de totstandkoming van de bootjes toelichten en hoe bezoekers aan een bootje met kaarsje kunnen komen?

“De bootjes worden stuk voor stuk in elkaar gezet en in onderdelen naar het park gebracht. Daar zetten we het laatste deel in elkaar en delen we bij de tenten de bootjes kosteloos uit. Deelnemers van stichting NAHst voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, hebben weer op fantastische wijze geholpen om de onderdelen van de bootjes voor te bereiden. We nemen zoveel bootjes mee als kan, en dan is het op is op.”

Blijft het Vondelpark een goede locatie om Allerzielen met elkaar te vieren?

“Ja ik vind het geweldig om dat in het Vondelpark te kunnen doen. Juist omdat het zo midden in de stad is en er zoveel mensen door heen fietsen en wandelen. We laten zien dat we niet alleen heel goed kunnen vieren en feesten in de stad, maar dat dit er net zo goed is. Dat op zo’n zichtbare plek organiseren maakt het wat mij betreft extra bijzonder.”

Merk je aan de bezoekers dat dit een mooi moment is om te gedenken?

“Veel bezoekers zijn trouw en komen elk jaar terug. Of komen van wat verder weg en willen speciaal naar het Vondelpark komen, dus ik denk dat veel mensen en ieder op zijn of haar eigen manier er iets uithaalt. Ik vind het zo bijzonder en mooi dat er zoveel mensen zijn, die er elk jaar bij zijn. De kinderen snappen de handeling met zo’n bootje helemaal, die gaan meteen aan de slag om er wat moois van te maken.”

Is er speciale aandacht voor kinderen die dit nodig hebben?

“Kinderen snappen de bedoeling meestal meteen en het helpt ook dat mijn eigen kinderen meehelpen met uitdelen. Ze kunnen iets opschrijven, het bootje mooi maken met een bloem of steentje en er zijn kleine briefjes voor de bijzondere boodschappen. Het lucht vaak op, als het verdriet of iemand missen er mag zijn. En al helemaal als je ziet dat er veel meer mensen zijn die iemand missen. En verder maken we het troostrijk en niet zwaarder.

Speciaal is dat we dit jaar ‘Wie Mis Jij?’ in de middag hebben toegevoegd. Een kleine expositie van kinderen en jongeren die een tekening of gedicht hebben gemaakt over degene die zij missen. In de middag staan deze langs de rand van de vijver opgesteld en voor iedereen te bezoeken. Zo zien we nog meer van wat missen voor kinderen en jongeren betekent. De inzendingen zijn allemaal prachtig dus kom vooral kijken! Zie www.wiemis.jij.nl

Ik hoop dat iedereen zich welkom voelt om een kijkje te nemen, wat soms ook al fijn is”, laat Machteld ten slotte enthousiast vooruitkijkend naar Allerzielen in het Vondelpark weten.

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam