Amsterdam Dance Event & Museum van de Geest slaan handen ineen rondom mentale gezondheid
Foto credits: Marco Scheurink

De Wereldgezondheidsorganisatie concludeerde in 2019 officieel dat het actief of passief beleven van kunst de gezondheid bevordert. Hierin versterken Museum van de Geest en Stichting Amsterdam Dance Event (ADE) elkaar in een gezamenlijke missie en visie een bijdrage te leveren aan mentale gezondheid tijdens ADE 2022.

ADE toont de volledige breedte van de dance- en nachtcultuur én die van de elektronische muziek. Hierbij is in het Arts & Culture programma ruimte voor vernieuwing en verdieping, tegenover het vaak hoge tempo van het ADE Festival. Mentale gezondheid is binnen ADE een centraal thema, omdat muziek bij uitstek een uitlaatklep is, maar ook bij kan dragen aan een betere mentale balans.

Museum van de Geest

Museum van de Geest maakt mentale gezondheid bespreekbaar door middel van kunst en cultuurprogramma’s. Museum van de Geest is hét eerste museum in Nederland die deze functie gecreëerd heeft, in opvolging van Tokyo, Engeland en Frankrijk. En dat is niet gek, of misschien een logisch gevolg van het feit dat Museum van de Geest afgelopen voorjaar de European Museum of the Year Award won door onze geschiedenis, kennis en kunde op het gebied van mentale gezondheid.

Uit het juryrapport: “Terwijl veel musea programma’s onderzoeken voor het verbeteren van de geestelijke gezondheid en het verzorgen van neurodiversiteit, onderscheidt het Museum van de Geest zich als pionier op dit gebied. Dit zie je terug in het beleid, met connecties naar verschillende stichtingen en instanties voor geestelijke gezondheid. Maar ook door de inhoud, het conceptuele tentoonstellingsontwerp én de hedendaagse relevantie voor zowel de medewerkers als het diverse publiek”

Museum van de Geest biedt een professioneel podium aan mensen en verhalen in de samenleving die ondervertegenwoordigd zijn in het culturele landschap en draagt op allerlei manieren inclusiviteit uit. Dit doen zij vanuit de diepe overtuiging dat beeldvorming en bijzondere cultuurprogramma’s een bijdrage leveren aan erkenning, waardering en begrip voor de mens in al haar facetten. In de vestiging Amsterdam, in de Hermitage, zie je Outsider Art. Dat is een originele kunstvorm gemaakt door outsiders van de kunstwereld en vaak ook van de maatschappij. Via het werk tonen ze hun binnenwereld zonder bezig te zijn met wat de buitenwereld daarvan vindt.

Mark to the Music

In 2022 vinden MvdG en ADE elkaar in een gezamenlijke productie tijdens ADE 2022. Tijdens twee sessies in het middagprogramma brengen zij de wereld van dance en kunst samen door DJ Marcelle en mindfulness samen te brengen in Museum van de Geest | Amsterdam. Experimenten en ontwikkelingen op het gebied van mindfulness, meditatie en (elektronische) muziek worden daarom graag omarmd door ADE. Hierbij is de muziek niet bedoeld als energizer, maar juist als begeleider naar een sterkere zintuigelijke ervaring in de interne wereld.

DJ Marcelle staat bekend om haar opstelling met drie draaitafels en maakt composities van liedjes en symfonieën uit mixen – botsende uiteenlopende genres, toegeëigende vocale fragmenten en vervormde soundscapes tot een gigantische Frankenstein-achtige smeltkroes. Haar optredens zijn inventief, euforisch en vooral krachtig. Daarbij worden haar sets aangevuld met meditatiebegeleiding van de Programmacoördinator Mentale gezondheid van Museum van de Geest en professioneel mindfulnesstrainer Jolien Posthumus, waarbij deelnemers worden meegenomen in ‘Mark to the Music – a mindful art experience’.

Meer informatie -> https://museumvandegeest.nl/actueel/mark-to-the-music-a-mindful-art-experience/