4 en 5 mei in Amsterdam: wat te doen?
4 en 5 mei in Amsterdam

Wat is er te doen tijdens 4 en 5 mei 2023 in Amsterdam? Dat is een vraag die veel Amsterdammers zichzelf zullen stellen. In de hoofdstad worden traditiegetrouw een hoop dingen georganiseerd tijdens de dag van dodenherdenking en bevrijdingsdag. Festivalliefhebbers kunnen een bezoekje brengen aan diverse Bevrijdingsdag festivals in Amsterdam. Daarnaast tippen we een aantal activiteiten om te bezoeken. Voor alle dingen die je kunt doen verwijzen we je naar de website 4en5meiamsterdam.nl. Op deze officiële website staan echt enorm veel dingen beschreven die je kunt doen. Maar hieronder ook een aantal tips van VTA:

4 mei in Amsterdam

ARTIS in oorlogstijd

Luisterwandeling ARTIS in oorlogstijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleven de poorten van ARTIS weliswaar geopend; maar niet voor iedereen. Vanaf september 1941 hing er een bord aan het hek met daarop de tekst ‘voor Joden verboden’.

Meer informatie

Nationale Sportherdenking

In het Olympisch Stadion vindt de Nationale Sportherdenking plaats. Tijdens deze bijeenkomst worden de levensverhalen van schakers in oorlogstijd verteld.

Meer informatie

Herdenking KNSM-medewerkers

Op 4 mei vindt er een speciale herdenking plaats bij het KNSM-monument. De Kroonvaarders, vereniging van oud KNSM-medewerkers, VOS, Vereniging Ons Suriname en bewoners KNSM-eiland herdenken op 4 mei de 247 koopvaardijveteranen van de K.N.S.M, slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Meer informatie

De route van Jonas Kooyman

“Op 4 en 5 mei ga ik graag op pad in de stad. Zeker ook als Joodse Amsterdammer vind ik het belangrijk om stil te staan bij 4 mei. Dit jaar doe ik dat op een speciale manier: ik heb een route door de stad uitgestippeld die jij ook kunt volgen”, aldus Jonas Kooyman. De schrijver en journalist staat met zijn route stil bij 4 mei.

Meer informatie

5 mei in Amsterdam

De rol van LHTBI+’ers in het Nederlands verzet

Herman Morssink en Judith Schuyf vertellen over Roze in Verzet.

Meer informatie

De Amsterdamse tram in oorlogstijd

Vrijdag 5 mei is eenieder van harte uitgenodigd om te komen luisteren naar verhalen over de Amsterdamse tram in oorlogstijd.

Meer informatie

Vrijheidsfestival Diamantbuurt

Onder het motto ‘Vrijheid vieren we samen’ wordt in de Diamantbuurt ook dit jaar weer een 5 mei Bevrijdingsfestival gevierd. Het evenement vindt plaats op het Tolplein. Verwacht debat, workshops, vrijmarkt en een open podium.

Meer informatie

Wandeling door De Baarsjes

Wandeling door voormalig stadsdeel De Baarsjes langs plekken die in de Tweede Wereldoorlog belangrijk zijn geweest.

Meer informatie

Vrijheidsmaaltijd Buiksloterkerk

Wie van jullie heeft er weleens een bezoekje gebracht aan de Buiksloterkerk? Wellicht is 5 mei een ideaal moment om kennis te maken met deze kerk in Amsterdam Noord. Bevrijdingsdag wordt hier gevierd met een afwisselend programma rond een gezamenlijke maaltijd. De organisatie is een krachtenbundeling van Dock, Huis van de Wijk, OBA, Warm Welkom in Noord, Historisch Centrum Amsterdam Noord, Diaconie Noord (De Ark) en Stichting Sham.

Meer informatie

5 + 6 mei in Amsterdam

Wil je liever iets anders doen dan een activiteit bezoeken die gerelateerd is aan Dodenherdenking of Bevrijdingsdag? Dan is het wellicht een leuk idee om deze theatervoorstelling in Theater Bellevue te bezoeken.

Nog meer dingen om te doen

Ga je liever iets anders doen in Amsterdam? Er zijn sowieso een hoop dingen te beleven in de stad. Neem voor heel veel leuke dingen eens een kijkje op onze pagina activiteiten in Amsterdam, exposities in Amsterdam, evenementen in Amsterdam en/of festivals in Amsterdam.

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam