Pop-up restaurant SterkWater: totaalbeleving in Fort bij Abcoude aan de Hollandse Waterlinie

“Een diner in het Fort bij Abcoude wordt een speciale totaalbelevenis op een plek waar je normaal gesproken niet kunt dineren. Tijdens de gerechten kun je luisteren naar muziek, word je bijgepraat over het fort en de bijzondere geschiedenis van de nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam, waar het Fort bij Abcoude deel van uitmaakte. De gerechten die we serveren zijn echt onderdeel van het verhaal”, vertelt Lubbert de Boer over Pop-up restaurant SterkWater, dat vanaf donderdag 13 februari tot en met 8 maart haar intrede zal doen in het historische en onbewoonde Fort van Abcoude.

Lubbert de Boer, mede-eigenaar van organisator De Maaltuin: “SterkWater strijkt in een jaar tijd op vijf forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie neer. De eerste editie vond plaats op Fort Lunet II in Utrecht. De gasten waren razend enthousiast en we hebben erg leuke reacties gekregen. We hebben iets van duizend gasten bediend. Op ‘aandringen’ van een heleboel mensen gaan we dit volgend jaar in Fort Lunet II zeker weer herhalen. Maar, nu gaat de focus op het Fort bij Abcoude. Dit moet voor onze gasten een onvergetelijke belevenis worden.”

Naast het Fort bij Abcoude en Fort Lunet II doet SterkWater dit jaar haar intrede in Fort Ruigenhoek, Fort Nieuwersluis en Fort Honswijk. Lubbert de Boer over dat idee: “Ik reed met mijn zoontje die ik dagelijks naar de crèche wegbracht en ophaalde, langs een fort. Toen dacht ik ja wat zijn die forten nou eigenlijk. We weten dat ze er zijn, maar wat is het verhaal erachter? Dan kom je erachter dat veel mensen de Nederlandse geschiedenis niet of nauwelijks kennen. Een leuke bijkomstigheid is dat de forten niet echt in gebruik zijn.

Ik ben me erin gaan verdiepen en toen ik erover las dacht ik wat een mooi stukje Nederlandse geschiedenis. Ik kwam er bijvoorbeeld achter hoe groot die Hollandse Waterlinie is. Die is maar liefst 85 kilometer lang en 3 tot 5 kilometer breed. Het is echt een groot stuk van Midden Nederland dat wordt beslagen door die Hollandse Waterlinie. Het stuk staat ook op de nominatie om op de werelderfgoed lijst te komen.

We zijn al een tijdje bezig met De Maaltuin. Daarmee organiseerde we diners met verhalen en muziek op bijzondere locaties zoals de Parade van Paleis Soestdijk en in Botanische Tuinen van Utrecht en Rotterdam. Nu trekken we het concept door op de Hollandse Waterlinie”, vertelt Lubbert de Boer.

“Om het tot een succes te maken werken we met ongeveer twintig man. We hebben een samenwerking met The Colour Kitchen on Tour. Dit is echt een sociale onderneming, waar wij veel waarde aan hechten. Je kunt het zien als een commercieel hospitality-concept met een groot maatschappelijke hart. Zij maken het verschil door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een nieuwe kans te geven. Het is een opleidingstraject van twee jaar. Zij draaien mee met SterkWater en zo dragen wij er een steentje aan bij dat zij straks als professional in de horeca aan de slag kunnen.

We werken ook samen met Santas Koffie uit Rotterdam. Dit bedrijf biedt kwaliteit koffie voor horeca, MKB & grootzakelijk. Dit doen ze op ambachtelijke & persoonlijk wijze met zorg voor mens & milieu. Zo hebben ze bijvoorbeeld een sociale werkplaats waar blikken worden gevuld met koffiebonen. Op die blikken zit statiegeld. Blikken worden uitgeleverd en komen dus ook weer terug. Dan worden ze schoongemaakt en weer met bonen gevuld en uitgeleverd.

Al met al zorgen we met een heleboel mensen voor een diner in absolute totaalbeleving. Het wordt echt een onvergetelijke ervaring. We hopen dat we veel mensen mogen begroeten in Fort Abcoude of één van de andere forten aan de historische Hollandse Waterlinie”, laat Lubbert de Boer ten slotte weten aan Vrije Tijd Amsterdam.

Meer informatie en het bestellen van tickets kan via www.sterkwater.nl. Een ticket kost €54,95 p.p. en daarvoor krijg je een bijzondere avond inclusief: welkomstdrank, amuse, viergangendiner en koffie/thee. SterkWater kan rekening houden met allergieën en dieetwensen.

Locaties en data

Fort bij Abcoude | 13 februari 2020 t/m 8 maart 2020
Fort Ruigenhoek | 19 maart 2020 t/m 12 april 2020
Fort Nieuwersluis | 21 mei 2020 t/m 31 mei 2020
Fort Honswijk | 25 juni 2020 t/m 12 juli 2020

Geschreven door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam