Het verhaal achter Le Restaurant in de bruisende Pijp
Le Restaurant eigenaar Jan de Wit

“Het is bijna elf jaar geleden dat mijn partner Kostya en ik ‘Le Restaurant’ zijn gestart. We hadden de Nederlanden in Vreeland verkocht, zijn in Frankrijk gaan wonen, maar toch was ik te jong om niets te doen of in de tuin te gaan schoffelen bij wijze van.

We kregen de kans om Restaurant Olav in de Tweede Jan Steenstraat over te nemen. Ik vond het heel geschikt met wat ik voor ogen had. Dat was één menu, met als achterliggende gedachte dat als gasten zouden komen dit leuk zou zijn, maar als ze niet zouden komen dit dan jammer zou zijn maar niet het einde van de wereld.

De naam Le Restaurant werd destijds spontaan verzonnen”, vertelt chef-patron Jan de Wit over zijn inmiddels in de Frans Halsstraat gevestigde én met Michelin ster beoordeelde Le Restaurant.

Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter het restaurant en interviewde Jan de Wit, die samen met zijn partner Kostya de trotse eigenaar is van Le Restaurant in de Bruisende Pijp.

Kun je het team van Le Restaurant aan ons voorstellen?

“Dat kan ik zeker. Het team bestaat uit Kostya, mijn partner, de belangrijkste schakel. Ik kan Kostya omschrijven als een vakman, de vriendelijkheid himself, gastheer en creatieveling, tevens in de keuken. Hij is geïnspireerd door onze vriend Pierre Gagnaire die bijna onmisbaar is, zonder tekort te willen doen aan een aantal teamleden die ik nu zal voorstellen.

Yordi is onze rechter,- en linkerhand, heeft gewerkt in leuke en goede restaurants. De gasten lopen met hem weg, en wij ook!

Enrico Westkamp, werkt al 7 jaar bij ons. Enrico is een harde werker en onmisbaar.

Menno Roersch is de evenwichtige zeer beschaafde chef, nauwkeurig en fijn in de omgang. Menno heeft in mooie sterrenrestaurants gewerkt en komt tot zijn recht bij ons.

Jef van den Hout is een talentvolle chef met ideeën, heeft Aziatische interesses op alle vlakken en vinden wij een geweldige jongen.

Giulia Motta is net nieuw in ons team, maar we zagen gelijk dat zij bij ons zou passen. Giulia is een spontane vrouw en heeft een leuke inbreng in de keuken en het is fijn om de spontane Italiaanse /Nederlands/Engelse uitleg aan tafel te ervaren. Een genot.”

Op welke wijze onderscheidt Le Restaurant zich van andere restaurants?

“We zijn een ‘Bewegend’ restaurant, (mijn filosofie), spontaan, soms een beetje amicaal en doen geen concessies aan kwaliteit. Gaaf interieur, van deze tijd, niet chique wel heel verzorgd. Klasse op een andere manier dan met sommeliers en stijve obers…..”

Kun je wat vertellen over de gerechten die bij Le Restaurant de menukaart sieren?

“Wij hebben een ‘marktkeuken’, iets dat ik er regelrecht in probeer te brengen, geen gekunstelde creaties met bloemetjes te over, maar ingrediënten bij elkaar gelegd, zodat ze verrassend worden. We zoeken naar de beste eigen smaken van producten en het liefst bio en diervriendelijk.”

Kun je drie hoogtepunten opnoemen van Le Restaurant sinds de start in de Frans Halsstraat tot en met de dag van vandaag?

“Dat kan ik zeker. Allereerst een straight 10 van Johannes van Dam voor Le Restaurant, toen we nog in de Jan Steenstraat zaten. En niet te vergeten de Michelinster die ook nog eens volgde.

Het derde hoogtepunt was na de verhuizing, toen we een 9+ kregen van de erg goede opvolgster van Johannes, Hiske Versprille, maar buiten het topcijfer een weergaloos geschreven stuk, waar we erg trots op zijn.”

Wij zien dat de wijnen afkomstig zijn uit kleine Domeinen in Frankrijk, Italië, Spanje, Oostenrijk, Hongarije en Duitsland. Kun je hier iets meer over vertellen?

“In het beginsel kende ik een aantal van de boeren, waaronder Pascal en Cathérine Rollet die een aantal bijzondere Pouilly-Fuissé’s maken. De nieuwe type wijnen heb ik via Hans Bijvoets van Anfors Wijnen, die buiten dat hij een aangenaam persoon is, tevens een waanzinnige goede proever is met veel kennis. Door hem ontdekken we weer nieuwe domeinen.”

Is er een specifieke doelgroep die jullie graag vaker bij Le Restaurant zouden verwelkomen?

“Nee, gastronomie is zeer democratisch geworden, het is niet meer elitair, echter bedoelt voor mensen die genieten van heerlijk eten en het maakt echt niet uit, uit welk circuit ze komen: zakelijk, hobbykoks, young professionals of pensionados.”

Kun je iets vertellen over de buurt waar Le Restaurant gevestigd zit?

“De bruisende Pijp, wordt het genoemd in sommige media, wat waar is. De laatste jaren is het geworden wat het nu is, veel leuke kleine boutique-winkels, cafés en leuke restaurants.

Een tijdje geleden leek het erop dat de Frans Hals er eigenlijk niet zo bij hoorde. Kijk nu!! Jonge ondernemers pakken het keihard aan. Caron, Maris Piper, Oeuf, etc. etc. Het leukste is dat we allemaal met iets anders bezig zijn en we bijten elkaar niet…..ergo, het versterkt de buurt.”

Is er naast Le Restaurant een horecazaak waar je zelf graag gaat lunchen en/of dineren?

“Restaurant 212 vinden we van topniveau, en we houden erg veel van Aziatisch, dus de Dimsum van Seapalace doen we vaak.”

Is er nog iets dat je zou willen toevoegen?

“Het is leuk om te zien dat Amsterdam er zo op vooruit gaat qua verschillende type restaurants en dat jongeren niet bang zijn om wat neer te zetten. Ik hoop alleen dat de kwaliteit van de producten en service (!!) voorop blijft staan, dan zou Amsterdam weleens kunnen uitgroeien tot een gastronomische stad”, aldus Le Restaurant eigenaar Jan de Wit.

Interview door:

Het verhaal achter Le Restaurant in de bruisende Pijp

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Bier liefhebbers kijken uit naar ‘The Amsterdam BeerFestival 2019’

Gerelateerd: Ben jij op zoek naar een lekker restaurant in Amsterdam?

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam