Patrick Kloos vermaakt oude en nieuwe generatie Jordaanbewoners in Nol 

“Het volgende nummer is ‘Geef mij nu je angst’, zong ik toen in de Paradiso ook”, hoor ik volkszanger Patrick Kloos met in zijn ene hand een baco en in de andere een microfoon zeggen tegen het publiek in café Nol toen VTA net zijn eerste passen in het ras Jordaanse café had gezet.

Althans, eerste voetstappen… Eventjes daarvoor was ik al binnen maar bij het bestellen van een drankje werd me medegedeeld dat je in de authentieke kroeg alleen cash kunt afrekenen. Een tijdje terug ‘overkwam’ me datzelfde tafereel in een snackbar in de Utrechtsestraat. Verbolgen was ik toen, niet alleen omdat je er ‘anno 2018’ niet kon pinnen, maar ook omdat ik werd aangekeken alsof ik gek was en van één of andere bijgoochem nog een grote waffel kreeg ook.

 

Hoe anders is dat bij Nol. Als daar, zoals donderdag gebeurde, door de barman wordt gezegd dat er alleen maar contant kan worden afgerekend volgt er een stilte. Een korte stilte welteverstaan en na een blik op de stoïcijns voor zich uitkijkende barman draai je je om en ga je zonder tegen te spartelen op zoek naar de dichtstbijzijnde pinautomaat. Tja, wat moet je dan ze bestaan al ruim 50 jaar. “Daar achter in de straat bij de Albert Heijn daar zit er één”, kreeg ik te horen van interim-portier André die al jaren is verbonden aan het Amsterdamse café. “Ok, maar waarom kun je hier niet pinnen”, besluit ik toch nog even te vragen. “Anders kun je me geen fooi geven”, laat André weten waarop ik mijn weg lachend om zijn opmerking vervolg naar de geldmachine.

Onderweg bedenk ik me dat het inderdaad helemaal zo gek nog niet is voor een kroeg als je alleen cash kunt betalen. Ik stam nog van de generatie die de deurwacht na afloop een paar muntjes in zijn hand drukt en standaard fooi geeft aan het barpersoneel. Nog voordat ik tegenwoordig kan zeggen maak er maar dit of dat van zie ik dat mobiele pinapparaat al voor mijn neus verschijnen met het eindbedrag erop. Negen van de tien keer hou ik dan het voornemen van fooi geven binnensmonds omdat je bij het resetten van zo’n ding alweer 5 minuten verder bent en als ik ergens een bloedhekel aan heb dan is het wel aan wachten. En dan gaat het nog van de feesttijd af ook.

Bij terugkomst begint het sfeertje er onder leiding van zanger Patrick Kloos al lekker in te komen. De Hazes nummers volgen zich op. Rechts in de zaal een ogenschijnlijk stelletje in wording, links aan de bar twee oer Rotterdammers met daarnaast 4 echte meezingende Jordanese Amsterdammers.

Aan de bar een echte Amsterdamse al kletsend met de bar dame, verbondenheid bij de werknemers achter de bar, in het midden een grote tafel met dames op leeftijd, enkele toeristen en daarom heen de nieuwe generatie Jordaan bewoners. En het mooie is het gaat allemaal lekker samen.

Bijna allemaal zingen ze mee met de Amsterdamse nummers van Patrick Kloos en als zelfs de polonaise in gang wordt gezet kunnen we met een gerust hart concluderen dat in tegenstelling tot enkele Amsterdamse kroegen die zijn gesloten of gaan sluiten, dit café in de Jordaan ook de komende jaren nog wel bezocht zal kunnen worden.

“Een zanger op donderdag hebben we al jaren”, kreeg ik aan het einde van de avond bij de deur nog te horen. En niet alleen op donderdag, het echte Amsterdamse dranklokaal heeft geregeld artiesten over de vloer die het publiek met microfoon uitstekend weten te vermaken.

Zanger Mart Hoogkamer de ster van ‘Topper gezocht’ nam in Nol woensdag onder het toeziend oog van vele dansende en drinkende Amsterdammers zijn nieuwe clip ‘stappen’ op en donderdag 10 mei gaat zanger Jeff van Vliet de bezoekers op live muziek trakteren.

Ook waren Gordon en Estelle onlangs op visite in de kroeg in de Jordaan. “Café Nol is voor mij echt Nostalgie”, waarop Gordon liet weten dat Estelle een echte Jordanees is. “Ja Café Nol staat echt voor de Jordaan”, liet Estelle toen bevestigend weten.

Het is niet alleen koek en ei bij Nol 

Is het dan alleen maar koek en ei bij café Nol? Nee dat niet. “Lieve gasten, koningsnacht 2018 was anders dan normaal, ook anders dan wij graag zouden willen…Ieder jaar proberen wij en veel collega’s met ons een mooi feest te organiseren, daar gaat heeel veel tijd, energie, liefde en onkosten in zitten, en helaas worden die onkosten niet meer gedekt doordat jullie, de gasten massaal met eigen versnaperingen naar het feest toekomen. Als jullie het net als wij jammer vinden dat met het aantal jaren het organiseren van straatfeesten niet meer haalbaar is, denk daar dan over na! Het spijt ons dit zo te moeten zeggen, maar we wilden dit wel aan jullie laten weten”, liet Café Nol onlangs in een statement weten aan de gasten. Het Koningsnacht feest voor de deur bij Nol staat op de tocht tenzij er onder de bezoekers dingen gaan veranderen. Laten we hopen dat het zo’n vaart niet zal lopen.

Buiten de twijfels over Koningsnacht durft VTA met een gerust hart te stellen dat je op donderdagavond bij Nol verzekerd bent van een gezellige avond. En dat zal de rest van de week heus niet anders zijn.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: TCA behaalt mijlpaal en vervoert 250ste passagier

1 REACTIE

  1. Ja als je geen buitenbar neerzet en zo stijf aan het contante geld vast probeert te houden, dan draai je inderdaad geen goede Koningsnacht. Onbegrijpelijk, we leven anno 2018. Ik kwam met mijn contanten niet naar binnen omdat het zo druk stond binnen, en veel vrienden van mij hadden geen cash bij zich..