Noodgedwongen sluiting van Café Bos (va. 1912) aan de Amstelveenseweg
Mooie herinneringen. Foto café Bos

Noodgedwongen sluiting van Café Bos (va. 1912) aan de Amstelveenseweg

Na 18 jaar gaan Anita en ik stoppen. Een héél klein beetje noodgedwongen, maar zoals aan het tijdperk ‘Bos’ een einde kwam, zo komt ook aan ons rentmeesterschap een einde. “De adem en de hartslag”; de geschiedenis van het café zullen voelbaar blijven, hebben wij zo het vermoeden. Het zijn de woorden die te lezen zijn op de Facebook-pagina van de Amsterdamse ‘dorpskroeg’ café Bos, geschreven door kastelein H-P en onderstreept door vrouwlief en mede-uitbater Anita.

Het tweetal verlaat na maar liefst 18 jaar, waarbij gastvrijheid naar de klanten altijd voorop stond en vreugde en verdriet met de gasten werd gedeeld, per 1 augustus met opgeheven hoofd hun bruine kroeg in Amsterdam-Zuid.

Noodgedwongen sluiting van Café Bos (va. 1912) aan de Amstelveenseweg
H-P samen met zijn geliefde Anita. Foto Café Bos

Een plek die na al die jaren betiteld kan worden als hun tweede of misschien zelfs wel hun eerste en zeer geliefde Amsterdamse huiskamer. Het originele Amsterdamse dranklokaal herbergt zich al vanaf 1912 op deze locatie, destijds gerund door oud-uitbater Joop Bos. Het pand is – na jaren van gebrekkig onderhoud – dringend aan een noodzakelijke renovatie toe. H-P: “Wij hadden daar de middelen niet toe. Bovendien werkte onze leeftijd ook niet echt mee. Er kwam een nieuwe eigenaar voor het pand en onze toekomst kreeg een nieuwe wending.”

H-P vervolgt: “Er zal op deze prachtige, prominente hoek van de Amstelveenseweg een nieuw café komen. Hoe dat er straks allemaal uit gaat zien kun je met een gerust hart overlaten aan onze opvolgers. Prachtige kerels. Met kennis van zaken. Wij laten het café met een gerust hart achter. H-P gaat van zijn AOW genieten. Hij is al meer dan 8 jaar over tijd. De AOW van Anita laat nog een paar jaartjes op zich wachten. Dat er iets moois voor terug komt mag je van ons aannemen. Anders waren wij er nog niet uit gegaan. Zo is dat. Voor het zover is zal er grondig worden aangepakt. De inschatting is dat dit ongeveer een jaar in beslag gaat nemen.”

De huidige uitbater lijkt inmiddels vrede te hebben met de beslissing en gaat zich geheel volgens de huidige tijdsgeest richten op een nieuwe carrière als blogger. Sterker nog, zijn eerste vermakelijke blog is al geschreven en staat online op de website www.boskastelein.nl waar Anita en H-P ook terug blikken op de tijd dat ‘Bos’ al die jaren was gevestigd in het Amsterdamse pand.

Roerige maar vooral hele mooie jaren

”Anita en H-P kijken terug op twee decennia in ‘Bos’. Roerige jaren waren het maar vooral hele mooie jaren. Het einde van een tijdperk is aanstaande. H-P heeft de digitale wereld ontdekt en droomt inmiddels van een carrière als blogger en Anita staat daar volledig achter. Dus laat het bier schuimen, de glazen fonkelen, de bitterballen rollen en geniet van onze mooie kroeg. Geniet van café Bos nu het nog kan. Op 1 augustus aanstaande is het moment daar. Bij deze zijn al onze gasten uitgenodigd voor ons laatste feestje. Dat gaan we met zijn allen vieren en blijf ons volgen op onze site”, is te lezen op de website van het sympathieke tweetal.

100-jarig bestaan

In 2012 vierde de bruine kroeg haar 100-jarige bestaan en kwam zelfs burgermeester Van der Laan langs om het eerste exemplaar van het boek ‘100 jaar café Bos’ in ontvangst te nemen en een Jenever te nuttigen. Het boek was speciaal voor het jubileum gemaakt met bijdragen van bekende schrijvers zoals Bernlef en Eli Asser. Daarnaast vertelde Van der Laan leuke anekdotes uit zijn jonge jaren toen hij met regelmaat in de kroeg te vinden was. Na het officiële gedeelte was het tijd om te proosten op de komende 100 jaar waarna het feest los barstte.

Noodgedwongen sluiting van Café Bos (va. 1912) aan de Amstelveenseweg
H-P samen met oud-uitbater Joop Bos en burgemeester Van der Laan. Foto Gordana Todorovic

Debuutblog van H-P

Waar in de kroeg de gasten werden geëntertaind vermaakt H-P de klanten nu middels zijn blog kunnen we concluderen na het lezen van zijn eerste online artikel waarin onder andere het volgende komische stukje tekst is te lezen: Mijn vader bestelde: “Een pils alsjeblieft?” “En, mag ik er een jonge klare bij?” “Haring gehaald?” “Ja.” “Vis moet zwemmen,” hoorde ik de grote man die achter de toonbank stond zeggen. Aldus H-P in zijn eerste debuutblog over een bezoekje aan ‘Bos’ met zijn vader.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Een stukje echt Amsterdam: Café Koffiehuis De Schaapskooi