DJ Cathy: “voor het nachtleven kun je nog steeds beter Amsterdam in gaan”

DJ Cathy: “voor het nachtleven kun je nog steeds beter Amsterdam in gaan”
DJ Cathy! Photocredit: Donuts

DJ Cathy: “Waar je in Amsterdam vaak ziet dat meerdere feestjes samen een venue hosten, is het in Nijmegen soms nog een beetje een strijd tegen elkaar, wat heel jammer is. Dus voor het nachtleven kun je nog steeds beter Amsterdam in gaan”, aldus de van muziek bevlogen dj Cathy.

Vrije Tijd Amsterdam interviewde Catelijne Gutter (dj Cathy), die haar muziek carrière startte in maart 2017 en sinds die tijd al menige nachtclub, feest en festival in Amsterdam en Nijmegen helemaal plat draaide.

Kun je iets vertellen over waar je geboren en opgegroeid bent?

“Ik ben geboren in Boxmeer en opgegroeid in Ven-Zelderheide. Dat is een heel klein dorp in noord Limburg waar zo’n 600 mensen en 3000 koeien wonen. Niks ten nadele van de mensen die daar wonen, maar je zult wel begrijpen dat ik me daar dood verveelde en zodra het kon daar lekker weg ben gegaan”.

Onlangs interviewde we dj Samaker, and guess what, hij gaf aan dat jij zijn leukste collega dj uit de Amsterdamse dj-scene bent. Wat is hierop je reactie?

“Sam is echt m’n beste maatje geworden zowel in de dj scene als daar buiten, dus om dat dan ook van hem te horen is natuurlijk super leuk!”

Hoe ben jij in het ‘dj vak’ terecht gekomen?

Het is bij mij pas wat later gaan kriebelen, toen ik een jaar of 20 was. Veel van mijn vrienden draaiden en organiseerden de leukste feestjes en ik merkte op een gegeven moment dat mijn interesse tijdens het uitgaan meer ging naar wat er in de dj booth gebeurde, dan dat ik echt zelf aan het feesten was.

Een tijdje later heb ik een midi controller gekocht en ben ik YouTube tutorials gaan bekijken. Ook heb ik nog een paar lessen gehad van Abstract. Via via kwamen de eerste boekingen binnen en ja, zo begon het voor mij eigenlijk. Mijn eerste boeking was trouwens in club NYX, mede met dank aan Sam!”

Aan welk optreden, vanaf het begin dat je bent gaan draaien tot en met vandaag, heb je de mooiste herinneringen overgehouden?

“Pfoe, ik heb meerdere harde boekingen gehad maar ik denk dat Chocolade vorig jaar in januari toch wel eentje was waar ik super trots op was. Dit was een boeking waar ik voor mijn gevoel heel zelfverzekerd heb gestaan en achteraf hoorde ik van de organisator, tevens een goede vriend van mij, dat ik hem zeer verrast had. Dat voelde toch wel even heel erg goed.”

Ben je een dj met ambitie?

“Ik ben de laatste tijd erg aan het zoeken hoe ik mezelf neer wil zetten. Mensen kennen me als urban en afro dj omdat ik hiermee op feestjes begon te draaien. Simpelweg omdat ik dacht dat dit hetgeen was dat iedereen wilde horen, ondanks dat het niet de muziek is waar ik het meest naar luister. Dat zijn veel hardere genres zoals uk garage, future beats, of bijvoorbeeld house.

Ik heb mezelf in de jaren steeds beter leren kennen en ik heb een steeds duidelijker doel voor ogen met wat ik wil bereiken. Ik wil me eigenlijk meer onderscheiden en niet alleen hitjes draaien maar ook de mensen los laten gaan op onbekende harde tunes.

Ik investeer veel tijd in mezelf, zodat ik me kan ontwikkelen en ik ben elke dag op zoek naar nieuwe, onontdekte muziek. Ja, ambitieus wil ik mezelf wel noemen.”

Wat vind jij de tofste nachtclub in Amsterdam?

“Club NYX, daar hoef ik niet over na te denken. Bij de NYX wordt alles en iedereen geaccepteerd en maakt het niet uit wat je doet, waar je van houdt of hoe je eruit ziet. In de NYX komen is thuiskomen en een avond daar draaien is elke keer weer een avond voor in de boeken.”

Je grootste blunder als dj ooit?

“Haha, ik maakte afgelopen weekend echt een mega blunder tijdens de silent disco op Watermeloen Festival. Dan heb je dus geen muziek in de zaal maar hoort iedereen je muziek door een koptelefoon. Op een gegeven moment luisterde bijna de hele zaal naar mijn kanaal, en toen heb ik per ongeluk de kanaalfader naar beneden gezet. Hierdoor hoorde niemand de muziek meer en ik had dit echt een paar seconde later pas door. Ik vond het al zo gek dat de zaal me zo raar aankeek.”

Het meest hilarische moment als dj?

“Ik ben een keer tijdens een boeking uit m’n broek gescheurd omdat ik zo lekker ging, op m’n eigen set.”

Heb je je weleens geërgerd aan het publiek?

“Zeker. Soms staat de dj booth erg laag of dichtbij het publiek. Dan zijn er altijd mensen die in je gezicht komen zwaaien of naast je komen staan om nummers aan te vragen. Of ze komen gewoon even in de buurt staan om aan hun Instagram volgers te laten zien dat ze heel cool on stage staan. Ik ben gewoon mijn werk aan het doen, dan zijn dan erge stoorzenders.”

Wie vind jij de beste Nederlandse dj’s?

“Antal, sowieso! Zijn sets zijn zo goed doordacht, ze kloppen helemaal van begin tot het einde. Ik voel hem echt volledig. Als ik een dj moet kiezen die wat dichter bij me staat dan zeg ik sowieso Dave Nunes. Dat is een vriend van me waar ik regelmatig samen mee draai. Hij is technisch zo goed, ik ben af en toe echt ‘amazed’ als ik naar hem sta te kijken.”

DJ Cathy: “voor het nachtleven kun je nog steeds beter Amsterdam in gaan”
DJ Cathy in actie bij Watermeloen.
Foto credits: Watermeloen

Gaat het goed met het Amsterdamse nachtleven of kunnen we tegenwoordig beter Nijmegen induiken?

“Het nachtleven in Amsterdam is heel anders dan dat in Nijmegen. Waar je in Amsterdam elke dag van de week keuze hebt uit genoeg feesten, moet je in Nijmegen echt wachten op het weekend. Er zijn voornamelijk studentenkroegen in Nijmegen, daar hebben mijn vrienden en ik niks mee.

Als je echt naar leuke feesten als Chocolade, Froday of Fiesta Macumba wilt gaan, moet je echt één à anderhalve maand wachten tot je uit kunt gaan. Wel zie ik een vooruitgang in Nijmegen. Afgelopen jaar hadden wij bijvoorbeeld ons eerste urban festival: Donuts. Allerlei Nijmeegse partijen kwamen hier samen en dat pakte super lekker uit. Dat is iets wat meer moet gebeuren in Nijmegen.

Waar je in Amsterdam vaak ziet dat meerdere feestjes samen een venue hosten, is het in Nijmegen soms nog een beetje een strijd tegen elkaar, wat heel jammer is. Dus voor het nachtleven kun je nog steeds beter Amsterdam in gaan.”

Op welk feest zou je ooit nog eens willen draaien?

“Niet zozeer een specifiek feest maar ik zou toch wel echt graag een keer in de UK draaien! Als ik op social media zie hoe het publiek daar los gaat op bijvoorbeeld ‘afro parties’, zou ik dat zelf ook echt een keer willen ervaren tijdens een set.”

Dj’s hebben een luizen leventje. Beetje draaien, lekker veel slapen….. Of zitten we er helemaal naast?

“Haha dat valt vies tegen. Er zullen er vast een hoop zijn die tot laat in de middag uitslapen maar dat kan ik helaas niet. Ik studeer nog dus in het weekend ben ik vaak rond 10:00 uur wakker, ongeacht hoe laat ik de nacht ervoor naar bed ging.”

Stel dat je een dj mocht aanwijzen die leuk is voor een interview met Vrije Tijd Amsterdam? Wie zou dat dan zijn? We hebben Sam al gehad…..

“Dan denk ik zeker Bram (Noeall)! Het is een toffe DJ, maar ook zeker iemand om in de gaten te houden op organisatorisch gebied. Ik ken hem uit Nijmegen maar ook hij is verhuisd naar Amsterdam. Ik denk dat Bram heel veel gaat toevoegen aan het nachtleven in de stad.”

Heb je nog iets toe te voegen?

“Nee hoor, thanks voor het interview”, laat dj Cathy ten slotte weten.

Rik: Graag gedaan. Jij bedankt voor je tijd en leuke antwoorden!

Interview door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Bierliefhebbers kijken uit naar The BeerFestival Amsterdam 2019