Enthousiaste en bevlogen VJ talenten gestart met opleiding VjAcademy
Op de foto vlnr Jeroen, Elcke, Bram, Eva en Mike.

Enthousiaste en bevlogen VJ talenten Veejays.com gestart met opleiding

In het pand van de VjAcademy aan de Wilgenweg in Amsterdam zijn sinds begin september vijf super talentvolle VJ studenten begonnen aan dé opleiding der opleidingen op het gebied van veejay specialisten in Nederland. Jeroen Joosten, Elcke van Gorkum, Bram de Bree, Eva Verhoef en Mike Tuithof zijn de sterren van de toekomst binnen de zogenoemde creatieve hi-tech scene die is ontstaan en draait om visuele illusies en scheppen van virtueel decor op festivals en andere evenementen.

De vijf studenten wonnen de deelname aan de VjAcademy in juni tijdens de eindstrijd van een mega spannende VJ competitie in de Paradiso. De ‘VJ league’ was enkele weken eerder in de Amsterdamse Sugarfactory opgezet waarna de beste visuele ‘vakmannen in wording’ het in de Paradiso tegen elkaar opnamen. De beste vijf worden toegelaten tot de VjAcademy, ‘de kweekvijver’ van de Nederlandse VJ-scene. Al meer dan tien jaar organiseert het VJ collectief van veejays.com elke één à twee jaar een uitgebreide open introductiedag in de Sugarfactory in hartje Amsterdam.

Muziek: Atlantiz, DJ Rubzman

“Elke woensdagavond krijgen talenten theorieles en kunnen ze oefenen. Vervolgens gaan ze drie keer per maand aan de slag in de praktijk. Ze gaan naar optredens en events waar ze kunnen leren. Waar ze echt live optreden. Het startniveau van deze lichting is heel hoog maar belangrijker nog ze zijn extreem enthousiast en bevlogen”, aldus Hidde Kross, de mede-oprichter van veejays.com en de drijvende kracht achter de VjAcademy.

Hidde vervolgt: “We zijn onlangs met het nieuwe opleidingsjaar gestart. De vijf cursisten hadden zelf al ervaring opgedaan op toffe events zoals Lowlands en Africa Burn, een spin-off van het bekende Amerikaanse Burning Man, een festival in de woestijn. Een andere student werkte al voor lichtfestival GLOW Eindhoven, dat vindt ieder jaar plaats in November en telt jaarlijks meer dan 700.000 bezoekers.

De eerste maand volgen de leerlingen een soort crash course videotechnologie. Dan wordt er veel les gegeven in het live vertonen en mixen van video shows. Met effecten mooi maken van zelfgemaakte animaties op video’s en muziek.

Dan leren we de VJ talenten om te anticiperen tijdens een show. Kijk, bij een groot event is de gehele show van te voren voorbereid en staat bijna alles vast. Vuurwerk, rook, licht, echt alles bij elkaar moet kloppen. En je hebt events, zoals Encore in de Melkweg, een concert van een band als de Dijk of een bedrijfsfeest waar niet alles van te voren is uitgewerkt. Dan moet je soms zes tot acht uur achter elkaar geconcentreerd improviseren op basis van de muziek en de beelden die je mee hebt genomen. De gemiddelde VJ heeft op dat moment zelfs een stuk intensiever beroep dan dat van een DJ.

Tijdens de show zelf draait alles om timing. De VJ zorgt voor de juiste beelden op het juiste moment; cruciaal bij bijvoorbeeld een modeshow of concert. Tijdens feesten hebben VJ’s een compleet arsenaal aan footage en digitale effecten om de sfeer te versterken. Hiervoor gebruiken ze naast heavy laptops videomixers zoals de Roland V800 HD mixer en mixprogramma’s zoals Resolume. Een goede VJ werkt samen met de DJ, muzikanten, dansers en lichtmensen aan één fantastische belevenis.

Met de leerlingen gaan we de komende tijd aan de slag met alle high tech apparatuur en hoe je werkt met diverse aansluitingen. Laptops, digitale camera’s, beamers, schermen, beeldmixers en bijbehorende kabels, ze moeten alles leren”, aldus Hidde Kross.

Of het nu gaat om de opening van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, het Edison Gala, The Voice of Holland of – wat verder van huis – de spectaculaire show van Madonna op de Super Bowl: indrukwekkende animaties en projecties van de VJ zijn niet meer weg te denken op grote evenementen.

Nederland loopt voorop in deze nieuwe mediakunst: collectieven als Vision Impossible, Eyesupply en KBK treden wereldwijd op, vaak in het kielzog van grote DJ-namen als Tiësto of Afrojack. Een VJ is pas een VJ als hij zijn eigen beelden kan maken met Photoshop, After Effects, 3D-programma’s of met speciale mapping software. Dat kan gaan om snoeiharde techno maar ook om operaproducties, dansvoorstellingen of exposities. De voorbereiding van een show duurt soms maanden, maar het resultaat is er dan ook naar.

De ervaren docenten van de VjAcademy werken onder andere voor De Wereld Draait Door, Dance Valley, Van Gogh Museum, het Nationaal Ballet en vele festivals en shows in het buitenland van Chili tot China. Ze zijn een erkend leerbedrijf en meerdere docenten hebben een masterdiploma Kunsteducatie. Ook werken ze samen met het Fonds voor Cultuurparticipatie. Enkele opdrachtgevers waarvoor ze cursussen verzorgden zijn Night of The Nerds, diverse hogescholen en MBO-instellingen, Van Gogh Museum en Amsterdam Dance Event.

Door: Rik Verkaik

Lees ook: Top-5 ADE 2018 van Hidde Kross van Veejays.com

Grote finale VJ Academy night Veejays.com in Paradiso

Volg de VjAcademy en veejays.com via de volgende kanalen:

Website VjAcademy 

Website veejays.com 

YouTube kanaal 

Instagram account  

vrijetijdamsterdam.nl