Amsterdamse rapartiest Benjamin Fro!
Benjamin Fro

Super mooi nieuws over de Amsterdamse rapartiest Benjamin Fro! De HipHop liefhebber die opgroeide in Oost brengt over heel 2019 een album uit dat gaat over opgroeien in deze generatie in Amsterdam. Het eerste deel is reeds uitgebracht en 21 juni wordt op Spotify deel 2 “The City” ten gehore gebracht.

En, dat is nog niet alles. Fro, die mede wordt gedreven door een sterke binding met de stad, ging met zijn team al rijdend op een verhuiswagen door Amsterdam. Tijdens deze spectaculaire rit, die niet zonder risico’s was, werd door de boys van 4eyes een mega toffe videoclip gemaakt. Deze clip is vandaag op vrijdag 14 juni 2019 officieel uitgebracht.

 

Na maanden lang hard werken en voorbereiden wordt het album op 22 juni, met een ogenschijnlijk muzikaal hoogtepunt en in aanwezigheid van zijn fans, gevierd in de Melkweg.

Het verhaal van Benjamin Fro 

Voor de redactie van Vrije Tijd Amsterdam, redenen ten over, om eens op zoek te gaan naar het verhaal achter het nieuwe album van deze geboren Amsterdammer. Zodoende stelde we de rapper uit Mokum een aantal vragen.

Waar ben je geboren en opgegroeid?

Ik ben geboren in het Slotervaart ziekenhuis. Het ziekenhuis dat failliet is gegaan, volgens mij door privatisering in de zorg. Maar die plek is niet heel erg belangrijk. Ik ben opgegroeid in de plantage buurt. Mijn ouders wonen daar nog steeds. Ik vond het heel fijn om daar op te groeien. Ik kwam ook veel in Amsterdam Oost”, vertelt de artiest aan het begin van het gesprek met Vrije Tijd Amsterdam.

Thema van het album gaat over opgroeien in deze generatie in Amsterdam. Het verschil tussen toen en nu lijkt je echt te raken?

Ik begon de druk op deze stad te voelen toen ik in 2018 vier keer moest verhuizen. Ik merkte dat het bijna onmogelijk was om een betaalbare woning te vinden voor mij en mijn vriendin en ik vond dat pijnlijk omdat ik in deze stad ben geboren en opgegroeid. Het voelt dan toch een beetje alsof Amsterdam, dat ook een belangrijk deel van mijn identiteit vormt, van mij is afgepakt. Er zal nooit een stad zijn die even goed ‘’thuis’’ betekent voor mij als Amsterdam.

Er verdwijnen heel veel mooie plekken

Verder is een stad natuurlijk altijd aan het veranderen en valt er niet zo veel te doen aan de aantrekkingskracht van een stad als deze. Natuurlijk is de stad populair. Maar er verdwijnen heel veel mooie plekken waar ruimte was voor een alternatieve kijk op het leven. Plekken als ADM, op de valreep. Plekken waar laagdrempelige culturele activiteiten worden georganiseerd en waar je je als jonge artiest of jonge kunstenaar of mens kunt ontwikkelen buiten de gebaande paden.

Ik merk ook dat ik door het vele verhuizen niet heel veel binding heb met mijn buren. Daardoor gaat er ook een hoop solidariteit verloren. Als we met elkaar verbonden zijn hebben we met z’n allen heel veel macht.

Nieuw album Benjamin Fro in teken van zijn geliefde Amsterdam

Het leukste wat je ooit als artiest hebt meegemaakt?

Dat is heel moeilijk te zeggen. Ik heb in verschillende formaties meer dan tien keer in Paradiso gestaan. Vooral de laatste keer, toen ik er voor het eerst stond als solo-artiest, was voor mij persoonlijk heel bijzonder. Ik was blij dat er een heel divers publiek stond met allerlei mensen die elkaar normaal gesproken misschien niet tegen zouden komen. Dat vind ik heel belangrijk, dat mijn muziek mensen bij elkaar brengt die misschien denken dat ze weinig met elkaar gemeen hebben. Dat was misschien het leukste moment.

Het meest ontroerende moment

Het meest ontroerende moment dat ik als artiest mee heb gemaakt was toen er een groepje van ongeveer 35 studenten een klein grasveldje had bezet op Roeterseiland. Het CvB besloot dat die studenten ontruimd moesten worden. Ik stond aan de andere kant van de gracht (bij CREA) met een microfoon en een kleine geluidsinstallatie. Activisten die onder dreiging van politiegeweld aan de overkant zaten vroegen mij om mijn gedicht The Time for Revolution te doen. Op het moment dat ik aan het gedicht begon, begon de politie met knuppels op de activisten in te slaan.

Na afloop sprak ik de activisten die mij vertelden dat ze heel veel kracht en moed uit het gedicht hadden gehaald op het moment dat zij het het hardst nodig hadden. Dat is heel belangrijk voor me. Dat ik mensen kan inspireren om voor hun idealen te vechten en dat ze kracht kunnen putten uit mijn werk. Power to the people!

Terwijl je nog relatief jong bent lijk je al een hele duidelijke mening te hebben. Is dat iets wat je van thuis hebt meegekregen?

Ik heb niet een hele politieke opvoeding gehad. Mijn politieke bewustzijn ontstond pas echt toen ik vijf jaar geleden filosofie ging studeren. Ik realiseerde me toen wat voor een gigantische rol politiek speelt in ons leven. Door mijn studie en de vrienden die ik daar leerde kennen zag ik voor het eerst in hoeverre ons leven wordt beheerst door verouderde ideeën over gender, ras, klasse, seksualiteit, liefde en veel meer dingen. Ik ging voor het eerst nadenken over de rol die taal speelt in ons bestaan en in taal zit heel veel politiek.

Wat irriteert je aan het Amsterdam van nu? Gooi het er maar uit….

Toeristen, Nutella winkels, drukte, individualisering, nog een keer drukte maar dan de drukte in onze levens en het feit dat we soms zo hard moeten werken voor een plek in deze stad dat we eraan ten onder gaan. Dat er gedacht wordt dat de problemen op de wallen opgelost kunnen worden door meer handhavers neer te zetten in plaats van het probleem bij de oorzaak aan te pakken.

Zie je nog lichtpuntjes in Mokum?

Heel veel, er wonen hier zo veel mooie lieve mensen met hele vette skills en talenten. Dus ja, ik zie ongeveer één miljoen lichtpuntjes. Ze lopen over straat, halen boodschappen, verkopen leuke kleding, organiseren leuke feestjes, maken mooie muziek en kunst. Ze maken lekker eten. Ze zorgen voor elkaar.

Amsterdam Dance Event of Amsterdam Danst Ergens Voor?

Allebei, ik heb niks tegen commerciële feestjes of ondernemingen. Het is gewoon jammer als dat ten koste gaat van de alternatieve scene waar heel veel waardevolle dingen gebeuren. Die twee scenes moeten naast elkaar kunnen bestaan en van elkaar leren. Ik vond het heel mooi om te zien dat er vanuit allerlei commerciële plekken allemaal benefietavonden werden georganiseerd voor ADM. Dat is solidariteit!

Wat vind je van de opmars van Urban muziek?

Ik heb er een heel dubbel gevoel bij. Het is mooi om te zien dat Urban muziek nu veel meer een podium krijgt dan tien jaar geleden. Je ziet alleen ook vaak dat dingen op het moment dat ze mainstream worden, minder geschikte middelen worden voor kritiek.

Veel subculturen beginnen uit een onvrede met de gangbare cultuur of maatschappij en kunnen daarin belangrijke kritiek leveren en als dat aanslaat wordt de subcultuur door de mainstream opgeslokt.

Dan krijgt de subcultuur steeds vaker een podium om iets te zeggen, maar het heeft ook steeds minder nieuwe dingen te vertellen. Ik denk wel dat er nog steeds heel veel proteststemmen zijn in de Hip-Hop en R&B. Dat is dope.

Wat is je favoriete plek in Amsterdam?

Het is heel gek om een plek uit te kiezen en waarschijnlijk geef ik volgende week alweer een ander antwoord. Gek genoeg hou ik heel erg van de Javastraat. Daar is ook zeker heel veel aan het veranderen en commercialiseren maar je ziet ook dat veel van de oorspronkelijke ondernemers daar goed in mee kunnen komen.

Er loopt een heel divers publiek rond. Je kunt er lekker eten en koffie of bier drinken, boodschappen doen. Ik zou alleen van het Javaplein een klein parkje maken. Dan zou het perfect zijn.

De kracht van jouw muziek waar zit dat het meeste in?

Ik maak liedjes waar je even bij stil kunt staan maar je kan er ook heel goed op bewegen. De teksten van de liedjes zijn hopelijk zo geschreven dat je achteraf denkt: goh, zo had ik er nog nooit over nagedacht maar het voelt toch alsof ik dit altijd al vond.

Waarom is het leuk voor mensen om 22 juni 2019 in de Melkweg aanwezig te zijn?

Op 22 juni speel ik met mijn band ‘The Theory of Justice’ compleet met blazers en achtergrondzangeressen, dichter Tijdelijke Toon en zanger Otion in de bovenzaal. We vieren dan de release van mijn nieuwe plaat ‘In the City’. Daar staat ook een liedje op met Maddy Moreah. Zij zal met haar band het voorprogramma verzorgen.

Er komen dus meer dan 15 hele getalenteerde muzikanten op het podium staan. Het is een onwijze eer om het podium met hun te delen en we gaan er met z’n allen een heel mooi feestje van maken.

Nieuw album Benjamin Fro in teken van zijn geliefde Amsterdam

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: DiVine is on fire

Lees ook: Vaderdag in Amsterdam

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam