Stichting 3x3 Unites:
Foto via Stichting 3x3 Unites

Jesper Jobse stond aan de basis van het 3×3 basketbal en kwam met het Nederlands team 2 keer uit in de finale van een WK. De 36-jarige voormalige 3×3 basketballer zag, door het niet doorgaan van de Olympische Spelen, zijn spelers carrière abrupt ten einde komen. Toch zat Jobse er niet door in de put, integendeel. De topsporter keek vooral vooruit en lijkt ‘gemotiveerder dan ooit’, om samen met zijn collega’s en een heleboel jongeren, een groot succes te maken van Stichting 3×3 Unites. Een stichting voor jongeren ‘waar we mooie stappen mee aan het maken zijn’, zegt Jesper Jobse. Vrije Tijd Amsterdam ging in gesprek met de ex-3×3 Oranje International.

Door: Rik Verkaik

“Het plan was sowieso om te stoppen, mede omdat ik me vol wil focussen op de stichting. Ik voel ook niet meer de behoefte om er nog een jaar aan vast te knopen. Helemaal niet vanwege de onzekerheid. Ik ben nu 36 en op een gegeven moment is het gewoon mooi geweest. Mooi geweest na 7 jaar de wereld over reizen.

3X3 is een urban sport vanuit een ongeorganiseerde setting. Het reguliere basketbal is een van oorsprong georganiseerde sport, vanuit een verenigingsstructuur. Ik heb jarenlang professioneel gebasketbald, ook in de zaal. In 2014 ben ik overgestapt naar het 3 tegen 3 basketbal. Vooral omdat ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging.”

Vier jaar geleden toen ik midden in het sporten zat, besloot ik samen met Mark Schuurman deze stichting op te richten. Mede omdat ik er als speler achter was gekomen dat je jezelf en als team kunt ontwikkelen door deze vorm van sport. Aan bod komen facetten zoals het ondernemerschap, zelfsturing met het team en eigenaarschap tonen. Dat zijn de succesfactoren om richting de wereldtop te gaan. Dat lukte ons en op dat moment besefte we dat het een super mooie tool is, die we kunnen inzetten om met jongeren aan allerlei doelen te werken.”

Juist de eigenschappen en vaardigheden die ik net opnoemde, die in de sport verpakt zitten, die sluiten super goed aan bij de maatschappij. Dat zijn allemaal vaardigheden waar jongeren ook leren om de regie te pakken over hun eigen succes.”

Stichting 3x3 Unites: "We willen jongeren vaardigheden leren om de regie te pakken over hun eigen succes.”
Foto via Stichting 3×3 Unites

Van pilot tot erkende opleiding

“In 2016 begonnen we met een pilot in Amsterdam Zuidoost. We startte met de leaderopleiding die we toen hebben geschreven. Deze opleiding duurt 8 weken. Wat toen nog een pilot was, is inmiddels een officiële opleiding, erkend door het NOC/NSF en de basketbalbond. Met die opleiding leiden we jongeren in hun eigen omgeving op. Ze worden opgeleid tot rolmodel voor hun eigen wijk. Ze zijn in staat activiteiten te leiden, evenementen te organisatoren, maar ook doormiddel van basketbal, live skills over te brengen op andere jongeren in hun omgeving.

In Amsterdam hebben we al bijna 200 jongeren opgeleid. In heel Nederland hebben we iets van 400 jongeren opgeleid. Onze activiteiten ontplooien zich inmiddels in 12 verschillende steden.

In Amsterdam ligt wel echt de basis. In deze stad vinden ongeveer 50 procent van alle activiteiten plaats. Ons kantoor zit in Amsterdam Zuidoost. We hebben op onze locatie eigen gymzalen en hier buiten op het eigen terrein een eigen veld.”

Samenwerking met de Gemeente Amsterdam

“In samenwerking met de Gemeente Amsterdam hebben we in de afgelopen vijf jaar, in totaal zeventien 3 tegen 3 veldjes verspreid over de stad aangelegd. In Amsterdam hebben we een 12 maanden programma, waarmee we eigenlijk tweeledig activeren.

We leiden de jongeren op en we proberen ze een soort baangarantie te bieden. We gaan dus kijken hoe ze zichzelf kunnen gaan inzetten.

Waar we de stichting startte met z’n tweeën, zijn er inmiddels 14 personen fulltime met de stichting bezig. Daaromheen zijn nog 350 betrokken jongeren die zich flexibel inzetten op allerlei manieren. Voor het grootste gedeelte zijn jongeren actief op de pleinen waar ze structurele activiteiten organiseren. Voor hun eigen wijk en incidenteel voor evenementen.”

Verschillende activiteiten voor jongeren

“Maar we hebben ook jongeren die een communicatieteam vormen, podcast maken, fotografie en videomontage doen. Andere jeugdleden zijn weer bezig met de ontwikkeling van een merchandise lijn en het bijhouden van de webshop.

We werken met jongeren die allemaal verschillende talenten hebben en waar wij van vinden dat ze bij de 3 tegen 3 basketbal lifestyle passen. Naast basketbal zijn jongeren ook bezig met kleding, sneakers, muziek, art en fashion. Eigenlijk van alles een beetje wat bij deze levenswijze past.

We proberen jeugd aan te trekken die niet alleen aanhaken vanwege het basketbalaspect, maar die echt aanhaken vanwege alle snaren die we proberen te raken. Dat gaat heel erg goed. Zeker ook in het jaar waar het heel lastig is om je als organisatie goed neer te kunnen zetten.

We zijn het afgelopen jaar enorm gegroeid en zijn een flexibele organisatie gebleven. Juist vanwege al die jongeren die we kunnen inzetten. We hebben steeds ons aanbod kunnen aanpassen.”

Stichting 3x3 Unites: "We willen jongeren vaardigheden leren om de regie te pakken over hun eigen succes”
Foto via Stichting 3×3 Unites

Aan de slag met kwetsbare jongeren

“Met de stichting hebben we een programma kunnen bedenken die past bij de problematiek die nu actueel is. We hebben bijvoorbeeld heel veel met kwetsbare jongeren gedaan. Je moet dan denken aan de levenscategorie van 16 tot 24 jaar waarbij toch veel kwetsbaarheid zit.

Van hun is momenteel veel afgenomen, ze mogen weinig. Toch proberen we ze binnen de lijnen, van datgene dat kan, actief te houden op allerlei gebieden. We zoeken echt de grens op zodat we activiteiten kunnen aanbieden zoals 1-op-1 en 1-op-2 trainingen. Daarnaast worden er allerlei online activiteiten georganiseerd. Het was voor ons ook steeds weer een uitdaging om met een passend aanbod te komen.

Jongeren kunnen bij ons gratis meedoen. Los van dat we door de gemeente Amsterdam ondersteund worden, hebben we een paar hele mooie partnerships met bijvoorbeeld Nike en een grote zorgverzekeraar kunnen afsluiten. Vanwege deze samenwerkingen kunnen we alle opleidingen, activiteiten en evenementen gratis aanbieden”, laat een uiterst enthousiaste Jesper Jobse ten slotte namens Stichting 3X3 weten.

Lees ook: Het verhaal van AFC Taba: “Een gezellige voetbalclub in de Watergraafsmeer”