
Nederland herbergt bijzondere kunstenaars en Vrije Tijd Amsterdam deelt graag hun verhaal. Vandaag stellen we een aantal vragen aan kunstenaar Erni van Aerts.
Wilt u zichzelf eerst eens introduceren?
“Ik ben Erni van Aerts. Sinds 2019 kan ik me focussen op mijn beeldende werk. Tot dan werkte ik met plezier als docent beeldende vorming en studentbegeleider in het HBO. Ik vind het zinvol werk om mensen te begeleiden en te stimuleren in hun (beeldende) ontwikkeling. Mijn eigen beeldende werk heb ik wel altijd kunnen aanhouden, al vroeg het onderwijswerk full commitment.”
Heeft u een art opleiding gevolgd en wat sprak u het meest aan bij de opleiding?
“Mijn opleiding kreeg ik in Tilburg, MO A en B Tekenen. Nog steeds ben ik erg blij dat ik deze opleiding gevolgd heb. Het is een goede keuze geweest, al wilde ik indertijd liever naar de kunstacademie. Leren kijken, thuis raken in de wereld van beelden en kunst, onderzoeken hoe en wat je in beeld wilt brengen, inzicht krijgen in ontwikkeling van kinderen en didactiek. Beeldend werken vormt een rode draad in mijn leven en is van grote betekenis gebleven.”
Heeft u een atelier waar u helemaal zichzelf kunt zijn om uw kunst te creëren?
“We hebben een huis verbouwd tot ‘werkhuis’; dat maakt veel mogelijk. Ik beschik over drukpersen, schildersatelier, ruimte om te laten staan waar ik aan bezig ben, heerlijk!”
Met welke materialen werkt u het liefst en hoe komt uw werk tot stand?
“Ik werk in projecten, schilder (olieverf op doek) en maak grafiek (vooral linosnede). Wat me in de werkelijkheid verrast of bezighoudt, is de aanleiding om te onderzoeken wat ik daarvan wil verbeelden en hoe ik dat kan aanpakken. Een zoektocht waarin ik steeds nieuwe dingen blijf ontdekken; dat maakt me nu nog steeds blij met mijn studiekeuze van toen.”
Heeft u een specifiek thema dat u in het proces van uw werk aanhoudt?
“Schoonheid van wat tijdelijk zichtbaar is, omgaan met verandering, open staan voor nieuwe mogelijkheden, dat zijn wel de constanten in mijn zoektocht. Sinds een tijd werk ik aan mijn project Kostbaarheden/Kwetsbaarheden – Gelijktijdigheid. Wat vluchtig lijkt en constant betekenis heeft; aandacht voor het Nu, in het ervaren van Verleden en Toekomst.
Ik onderzoek dat in kleine schilderijen, in beeldverhalen, in een soort ‘getijdenboek’.”
Hoe is uw artbook ‘Eddy, licht op zee’ tot stand gekomen?
“Dat mensen zich gedwongen voelen om ‘huis en haard’ te verlaten, op zoek te gaan naar een veiliger plek, een nieuw leven op moeten bouwen, overgeleverd zijn aan toeval, willekeur en -hopelijk- wat medemenselijkheid speelt al lang in onze samenleving. Ik voelde de behoefte om daar iets mee te doen in mijn beeldende werk.
In het Lizard Lighthousemuseum in Cornwall bezocht ik een tentoonstelling over het leven van de vuurtorenwachters op Eddystone Rock, een -inmiddels onbemande- vuurtoren op een levensgevaarlijk punt in de oceaan. De toewijding van een vuurtorenwachter op deze geïsoleerde plek, levend met de elementen van water en lucht, om het licht brandend te houden zodat schepen zich niet te pletter varen op de gevaarlijke rotsen… Het liet me niet los.
Op die plek wilde ik mijn verhaal situeren: Eddy, een man die doet wat hem te doen staat als er onverwacht een drenkeling aanspoelt. Iemand van weinig woorden, met een groot gevoel van verantwoordelijkheid, die beslissingen neemt die hem goeddunken.
Op Youtube vond ik films van iemand die in het UK onbemande vuurtorens bezocht; dat gaf me houvast om het leven in de vuurtoren te tekenen. Zo ontstond mijn vuurtorenboek Eddy, licht op zee. Een verhaal in linosnede, de tekst zelf gezet, gedrukt, ingebonden, in een kleine oplage. Het boek woont in een vuurtoren met een licht; voor ieder artbook maak ik een behuizing die erbij past.Ik heb het als voorgelezen verhaal op Youtube gepubliceerd.”
Hoe kijkt u naar kunst en wat zijn uw inspiratiebronnen?
“De kunsten: manieren om vorm te geven aan wat mensen bezighoudt; om te duiden, iets ervaarbaar te maken dat evident is en tegelijkertijd vaak ongrijpbaar. De kunst is onmisbaar, onmiskenbaar essentieel voor mensen en samenlevingen. In kunst wordt betekenis vormgegeven. In kunst kijken, meemaken, wordt betekenis ervaren. Mijn inspiratiebronnen zijn velerlei, daar kan ik geen overzicht van geven.”
Wat zijn uw favoriete stromingen in de kunstgeschiedenis?
“Dat zijn er veel, een keuze is niet te doen. Wat me nu erg aanspreekt: expressionisme, Mondriaan, René Daniëls, graphic novels van Aimée de Jongh.”
Wilt u ‘Grafiekplatform’ eens toelichten en waarom heeft u zich hierbij aangesloten?
“Grafiekplatform is een landelijke vereniging van grafische kunstenaars, grafiekwerkplaatsen, musea, galeries, uitgeverijen en verzamelaars. Kwaliteit van en passie voor grafiek staan centraal. De vereniging is een platform, een ontmoetingspunt en broedplaats van waaruit ideeën en nieuwe initiatieven voor hedendaagse grafische kunst ontstaan.
Grafiekplatform geeft het Grafiekmagazine RAAM uit dat vier keer per jaar verschijnt.
Ik heb me bij Grafiekplatform aangesloten om andere grafici te ontmoeten, elkaar te inspireren, kennis te delen en samen deel te nemen aan tentoonstellingen.”
Kunt u iets vertellen over ‘Stichting De Kneep’?
“Stichting De Kneep is een initiatief voor en door schrijvers. Ze stelt zich tot doel om de meer traditionele én de nieuwe regiotaalmakers met elkaar kennis te laten maken, te verbinden en te stimuleren. Op een innovatieve manier bij te dragen tot sociale en culturele binding in de regio Land van Cuijk, door middel van het bij elkaar brengen van allerhande soorten taalmakers: van schrijvers en dichters tot vloggers en bloggers en slammers. De Kneep organiseert allerlei ontmoetingen en activiteiten.”
Staan er nog exposities op de agenda?
“In de maand november 2025 heb ik een solotentoonstelling in Het KunstHuis, Wychen. Ik doe mee met de Ledententoonstelling van Grafiekplatform -26 September t/m 11 oktober 2025- in de Bergkerk, Deventer. Grafisch Atelier Friesland in Leeuwarden organiseert de grafiektentoonstelling 40X40. Daar neem ik ook aan deel.”
Wilt u zelf nog iets toevoegen?
“In het najaar wordt de Grafiektriënnale GRAFIEK 25 georganiseerd door de Stichting Grafein. In het hele land vinden tentoonstellingen en initiatieven plaats. Zeer de moeite waard om te gaan kijken! Op de website van Grafein vind je hierover alle informatie.”