De oproep van de KNVB om (illegaal) vuurwerk uit de voetbalstadions te bannen lijkt vooralsnog aan dovemans oren gericht. Nadat Tilburgse voetbalfans in het supporters vak bij FC Twente al met een ludieke actie hun ongenoegen kenbaar maakte leek het erop dat ook de harde kern Ajax supporters het niet met de beslissing van de ‘hoge heren’ in Zeist eens zijn. De F-side stak woensdag een hele berg met stadionfakkels af vanaf de Zuid tribune.

F-SIDE LIJKT MALING TE HEBBEN AAN VOORNEMEN VUURWERK UIT STADIONS TE BANNEN
Foto: Jeroen

Krachtenbundeling instanties tegen vuurwerk

Illegaal vuurwerk moet volgens de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond uit het voetbal worden verbannen. Dat werd onlangs min of meer kenbaar gemaakt. Alle Eredivisie- en Eerste Divisieclubs, de KNVB, de politie, het Openbaar Ministerie, de gemeentes en het Ministerie van Justitie en Veiligheid slaan de handen ineen om illegaal vuurwerk rondom en tijdens voetbalwedstrijden en overige voetbalevenementen in stadions of trainingscomplexen in de ban te doen.

F-SIDE LIJKT MALING TE HEBBEN AAN VOORNEMEN VUURWERK UIT STADIONS TE BANNEN
Foto: Rob van Vliet

Vuurwerk kan schade opleveren

Het afsteken van vuurwerk is volgens de Nederlandse wet niet toegestaan en is volgens de KNVB, politie, OM, gemeentes en het Ministerie van Justitie bovendien gevaarlijk. ‘Zeker in een stadion op dichtbevolkte tribunes. Zo kan knalvuurwerk gehoorschade opleveren, kunnen fakkels zware brandwonden tot gevolg hebben en is het inademen van rook schadelijk voor de luchtwegen. Daarnaast is de club aansprakelijk in het geval van letsel bij supporters en ook kan het de club forse boetes opleveren’, werd kenbaar gemaakt in een officieel bericht.

Ajax heeft genoeg cash om een eventuele boete te betalen

Het zal Ajax hoogstwaarschijnlijk niet hard raken als de club een boete op wordt gelegd. Woensdag werd namelijk bekend gemaakt dat Frenkie de Jong voor 75 miljoen euro naar Barcelona verkast.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel: Laatste training voor klassieker gedeeltelijk open