Voorzitter sv Ouderkerk ‘We willen midden in het dorp staan’
sv Ouderkerk 1. Foto: J. Beukeboom

Ons bereikte het trieste nieuws dat sv Ouderkerk voorzitter Marco Bakker jongstleden 25 april 2019 op 52-jarige leeftijd is overleden. Onlangs interviewde Vrije Tijd Amsterdam deze vrijwilliger van de dorpsclub gelegen onder de rook van Amsterdam. Als eerbetoon aan Marco Bakker herpubliceren we dit artikel nu. Ons medeleven gaat uit naar zijn vrouw, kinderen, familie, vrienden en betrokkenen bij sv Ouderkerk.

Hieronder leest u het artikel.

Voorzitter sv Ouderkerk ‘We willen midden in het dorp staan’

“We willen verenigen, verbinden én midden in het dorp staan”, aldus sv Ouderkerk voorzitter Marco Bakker over sportvereniging Ouderkerk gelegen in Ouderkerk aan de Amstel.

Vrije Tijd Amsterdam publiceert de komende tijd een reeks over clubs uit Amsterdam en omstreken en trapt af met de ‘blauw/witte’ dorpsclub.

“Onze vereniging telt rond de 1000 spelende leden en in totaal rond de zestig teams waarvan er vijf zaalvoetbal teams zijn. Daarnaast is er een vosjescompetitie voor de jongste jeugd, sinds dit jaar een ‘walking football’ (60 +) competitie en er is al een tijd lang een goed draaiende interne veteranencompetitie. Deze league staat los van de KNVB en het zijn niet alleen Ouderkerkse voetballers maar spelers uit Amsterdam en omstreken, die vol enthousiasme meedoen”, vertelt Marco Bakker.

Voorzitter sv Ouderkerk ‘We willen midden in het dorp staan’
Rechts voorzitter Marco Bakker links dj Marcel van Wieringen. Foto: sv Ouderkerk

Bakker vervolgt: “En, voordat we het vergeten, er is een grote groep klaverjassers die eens in de zoveel tijd bijeenkomen in de sportkantine voor een sportieve en gezellige klaverjascompetitie. Dit draait al jaren goed, tot grote tevredenheid”, aldus de voorzitter van de ‘Blauw/witten’.

Toch is er, in tegenstelling tot de voorgaande jaren, een klein verval qua aantal voetballende leden, bijvoorbeeld bij de jonge vosjescompetitie. Maar, dat is een vaste trend en heeft te maken met het geboorte cijfer. Op het hoogte punt speelden 100 voetballertjes bij de Vosjes, deze spelen nu in 5 O17 teams (B junioren) Nu zijn er dertig tot veertig jonge voetballertjes die meedoen bij de vosjes.

Traditiegetrouw organiseren de Ouderkerkers in december het gezellige oliebollen toernooi in de Sporthal. Dat draait al jaren fantastisch. Toch denkt de club er over na om het toernooi toegankelijk te maken voor niet-leden. “We zijn aan het kijken of we kunnen veranderen. We zullen toch zo nu en dan leden moeten werven op diverse manieren”, aldus de preses.

Ondanks het ‘leger’ aan voetbalteams op de velden en in de voetbalkantine heeft de club het onder controle. Zelfs met acht vacatures die nu openstaan. “Gelukkig zijn er enkele oud gedienden opgestaan die helpen. Maar natuurlijk is het tijd voor nieuwe aanwas. Zonder dramatisch te doen of verwijten te maken is er wel sprake van een lichte mentaliteitsverandering ten opzichte van beschikbaar stellen voor het voor SVO belangrijke vrijwilligerswerk. Veel ouders vinden dat hun contributie betaling gelijk staat aan de sociale ‘verplichting’, dat is weleens jammer.

Ondanks het tekort zijn het de positieve zaken die de overhand hebben bij de club. “De feestcommissie heeft bijvoorbeeld iets nieuws bedacht. Teams krijgen een klein budget om eens in de zoveel tijd de derde helft te organiseren. Voor een DJ wordt meestal al gezorgd dus kunnen teams bijvoorbeeld een zanger uitkiezen. Het zorgt voor een gezelligere sfeer en is positief voor de kantine omzet. En op deze wijze proberen we leden te stimuleren om vrijwilligerswerk te doen voor de club.

Al jaren lang wordt jaarlijks een bloembollen actie georganiseerd. Dit jaar zijn er rond de 33000 bollen verkocht dat is echt fantastisch voor de club.

Voorzitter sv Ouderkerk ‘We willen midden in het dorp staan’
Bloembollenverkopers sv Ouderkerk.

Ook hebben we sinds het begin van sv Ouderkerk een ‘Club van 100’, waar een hele hoop leden en sympathisanten van de club aan meedoen. Met dat geld worden bijzondere zaken aangeschaft wat we als vereniging goed kunnen gebruiken.

Qua sponsoring kunnen we tevreden zijn. De sponsorcommissie doet goed werk en zorgt voor continuïteit. Daarnaast is een groep leden een business club gestart ter ondersteuning van ons zondagse vlaggenschip. Overall gezien kunnen we tevreden zijn, ondanks een natuurlijk verloop.

Het bedrijf Lynx is er als positieve nieuwkomer bijgekomen en zelfs ‘de toppers’ hebben een reclame bord langs de kant van het veld. Dat is omdat de zoons van René Froger bij ons voetballen, zodoende is het hele gezin Froger vaak op de club te vinden, voor het voetbal en voor de derde helft.

Mel’s café, de nieuwe dorpskroeg op het Sluisplein in Ouderkerk aan de Amstel is sponsor van de zondag 1 geworden, echt fantastisch.

Ouderkerk is een hechte dorpsvereniging en sommige leden lopen hier al vijftig jaar of zelfs nog veel langer rond. Daar lopen een aantal Ereleden en Leden van Verdienste bij. We hebben binnen de club een bepaald protocol voor deze titels. Zodoende hebben we een mooie groep extra bijzondere leden. Daar zijn we als club natuurlijk erg trots op.

Iedere maand schrijft een vrijwilliger van de club een rubriek ‘vrijwilliger van de maand’. Daarmee worden de vrijwilligers op een extra manier in het zonnetje gezet. De laatste vrijwilliger van de maand is nu 78 jaar oud. Mooi hé?!

Langs de lijn duiken geregeld trainers op die bij ons training hebben gegeven en graag zo nu en dan weer even op de club zijn. Deze mensen zeggen ook steevast dat we op voetbalgebied moeten doorpakken omdat er zeker nog groei te realiseren is. Dat steunt ons in de aanpak.

Als je het geheel bekijkt zijn we een krachtige en hechte club met dank aan een enorme berg vrijwilligers. Iedere week zetten zij zich weer belangeloos in voor de club met heel veel resultaat. Het Ouderkerk complex wordt wekelijks weer geprezen door onze gasten. En dat hebben we te danken aan onze oudere vrijwilligers die week in week uit tot aan de detail het onderhoud verzorgen. Na 15 jaar ziet het er nog steeds super uit en met als eindresultaat een schitterend sportcomplex.

Voorzitter sv Ouderkerk ‘We willen midden in het dorp staan’
Vrijwilligers sv Ouderkerk. Foto: sv Ouderkerk

Op de vraag van VTA waar sv Ouderkerk momenteel het meeste waarde aan hecht is het antwoord net als aan het begin van ons gesprek: “We willen maatschappelijk meehelpen met het dorp, bijvoorbeeld met naschoolse opvang, ondersteunen bij activiteiten zoals de sinterklaasviering en nogmaals we willen echt midden in ’t dorp staan”, laat de enthousiaste voorzitter van de mooie dorpsclub uit het pittoreske Ouderkerk aan de Amstel, ten slotte nog weten.

Door: Rik Verkaik

Voorzitter sv Ouderkerk ‘We willen midden in het dorp staan’

vtasport.nl

PS: Lees ook ons blog over sportclubs in Amsterdam

Gerelateerd artikel:

Kermiswedstrijd Ouderkerk: “we willen onze trouwe leden iets leuks voorschotelen”

Doelman Rene de Jong voorkomt nederlaag Ouderkerk tegen Martinus

Oranje comité hakt knoop door