Cruijffiaanse overwinning US tegen Taurus
Foto: John van Geenen van Johnspictures.nl

Cruijffiaanse overwinning US Amsterdam tegen Taurus

Volleybalblog door Ruth Zijlstra over de in de Topdivisie gewonnen wedstijd van US Amsterdam tegen Taurus volgens de filosofie van Johan Cruijff.

‘Winnen is logisch, verliezen niet.’

Onze legendarische nummer 14 wist ons gevoel van de afgelopen weken goed te verwoorden. Wat was het zuur zeg om de eerste twee wedstrijden te verliezen. Om het tij te keren werd er de hele week goed geanalyseerd en keihard getraind, want: ‘soms moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt.’

‘Ik ben overal tegen. Tot ik een besluit neem, dan ben ik ervoor.’

Met een duidelijk strijdplan in het hoofd mochten de volgende kasten aan de wedstrijd tegen Taurus beginnen: Lisa (a.k.a. Lidl), Brecht en Lisan op het midden, Lola en Saskia op buiten, Sophie op de dia en ik. Alle uit ons hoofd geleerde patronen konden al snel de prullenbak in, want: ‘de waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn.’ Wij waren namelijk in staat vanaf punt één messcherp te zijn en Taurus flink onder druk te zetten. Dit leverde gedurende de hele set een heel hoop mooie serviceseries en bijbehorende punten op. Onder een luid gejuich van onze meegereisde supporters (waarvoor dank!) wisten wij de eerste set toch wel gemakkelijk binnen te slepen.

‘Ervaring. Dat heb je of dat heb je niet.’

Focus en messcherp blijven waren de codewoorden voor deze set. Het plezier werd er echter niet minder op toen Brecht het idee opperde om er een aantal gezellige shotjes tegenaan te gooien. ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’ was daarop het antwoord van de aanvallers. Lola, Saskia, Brecht, Lisan, Sophie, Kelly, Sarah.. allen hadden er wel schik in en legden het ene shotje na de andere op de Houtense vloer. Daarnaast speelde Lisa de blokkering van onze tegenstander helemaal zoek en wisten wij verdedigend ook heel wat ballen van de grond te houden. Daarnaast konden wij Taurus met onze service continu onder druk blijven zetten, waardoor wij onze grote voorsprong wisten te behouden en de set netjes uit wisten te spelen. 

‘We zijn op zoek gegaan naar de overwinning en dan kom je hem vanzelf tegen.’

Met behulp van de positieve energie langs de kant door zowel ons meegereisde publiek als onze bank, startten wij net als de voorgaande sets vlijmscherp. Lisan gooide er een heerlijk killblock uit en Sophie pompte de bal even vol door. Deze momenten gaven het startsein voor nog veel meer schitterende aanvallen en fijne rally’s die vrijwel continu in ons voordeel uitvielen. Toch verslapten we halverwege de set nog eventjes en wist Taurus tot drie punten terug te komen. Echter: ‘je wordt beter door slechter te worden.’ Na een time-out vond iedereen het wel mooi geweest en wist Sophie de wedstrijd in stijl met twee mooie services af te sluiten.

Zo zie je maar ‘als iedereen zijn taak doet, speel je op z’n minst gelijk.’ Met goed spel en veel plezier wisten wij deze wedstrijd winnend af te sluiten. Dit geeft ons weer een fijne boost op weg naar de volgende wedstrijd zaterdag tegen Donitas! En je weet het hè: ‘De hoogste opgave van het menselijk kennen is: te begrijpen dat hij niet begrijpen kan.’

Door: Ruth Zijlstra 

Klik hier voor het vorige artikel van US Amsterdam.