Het verhaal achter Volleybalvereniging Xenon
Foto via Volleybalvereniging Xenon

Xenon is de allerleukste volleybalvereniging van Amsterdam, wat zeg ik? Nederland! Onze thuishal is de Van Hogendorphal tegenover het Westerpark in de Staatsliedenbuurt. We zijn een competitie spelende vereniging met zowel heren- als damesteams op alle niveaus. Naast de wedstrijdspelers hebben we een grote groep recreanten die op alle verschillende niveaus meetrainen. Onze club kent een leuke mix van jong en oud, ervaren en onervaren. Voor iedereen is er plek”, vertelt Peter Maassen namens Volleybalvereniging Xenon. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter de Amsterdamse volleybalvereniging.

Hoeveel teams heeft Volleybalvereniging Xenon? Hoe hebben ze tot Corona gepresteerd?

“Xenon heeft 6 competitie spelende teams. Tot corona hebben alle teams het zeer goed gedaan! Als kleine vereniging worstelen we soms wat met de teamgrootte, maar zelfs met de krap bezette teams presteren we super! In het kader van hoe meer zielen, hoe meer vreugd (en hoe sterker de teams): nieuwe leden zijn bij ons altijd welkom!”

Wat zijn de kernwaarden bij Volleybalvereniging Xenon?

“Onze kernwaarden zijn sportiviteit en verbinding. Wij focussen naast het sporten an sich ook op het sociale karakter van de sport. Onze club is een uitlaatklep en vluchtheuvel waar iedereen in een ontspannen sfeer kan genieten van het bewegen met vrienden.”

Zijn jullie blij met Sportcentrum Van Hogendorphal?

“We zijn erg blij met de hal! Het is een mooie hal met goede faciliteiten. Toen we tijdens corona op een gegeven moment weer – met zeer veel beperkingen – mochten gaan trainen, merkten we wel allemaal hoe belangrijk ook het sportcafé is. Zonder Dirk mist er toch echt een groot element!”

Is er nog plek voor nieuwe leden?

“Zoals we al zeiden: hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Bij ons is altijd plek voor nieuwe leden! Je kunt gratis 3 x meetrainen en dan wordt door de trainers en het bestuur bepaald in welke groep of welk team je het best past.”

Worden er naast volleybal nog meer activiteiten georganiseerd?

“Onze activiteitencommissie doet er alles aan om – ook in tijden van corona – de leukste activiteiten te organiseren. Denk hierbij aan een speurtocht en gezellige borrels (voor corona), maar ook online bierproeverijen en pubquizzen. Wij hechten als bestuur heel veel waarde aan de saamhorigheid en het doet ons goed te zien dat dat ook voor onze leden geldt! Bij onze seizoen afsluiting van afgelopen jaar was bijna iedereen digitaal aanwezig!”

Wat is de ambitie van Volleybalvereniging Xenon kijkende naar een periode van 5 jaar?

“Oef, dat is een lastige. Wanneer we eindelijk coronavrij kunnen gaan trainen en de competitie begint willen we doorgaan waar we zijn geëindigd in oktober en lekker veel spelen (en winnen natuurlijk!). De komende jaren willen we groeien, groeien en groeien en natuurlijk hopen we teams te zien promoveren en zoveel mogelijk kampioenschappen! Het zou superleuk zijn als er bij de dames promotieklasse gespeeld kan worden en ook de heren grote sprongen kunnen maken.”

Hebben jullie veel moeten improviseren door de Coronacrisis?

“In maart stopte het trainen heel plotseling, alles lag stil net als in de rest van de wereld. Zaken die dan in het bestuur aan bod komen zijn dingen als plannen voor het volgende seizoen, financiën en zorgen dat de verbondenheid onder de leden onderling en met de vereniging sterk blijft. Dat is goed gelukt!

Toen in september het seizoen weer begon, was iedereen natuurlijk super enthousiast. Taken voor het bestuur waren toen vooral het zorgen voor bewustzijn van de beperkingen door middel van inschrijflijsten in de sportkantine, stickers op de tribune die de anderhalve meter aangeven en communiceren van de regels omtrent thuisblijven bij klachten.”

Tips van de NEVOBO

“Vanaf de aanscherping van de regels, wat nog meer beperkingen voor het trainen opleverde, werd er onwijs veel creativiteit gevraagd van de verenigingen. Dankzij de tips van de NEVOBO en onze enthousiaste trainers hebben we ook toen nog leuke en goede trainingen kunnen organiseren. Je kunt je wel voorstellen dat trainen met 2 spelers per helft die niet mogen blokken, niet mogen wisselen en niet bij elkaar in de buurt mogen komen een heel andere manier van volleyballen is, maar al met al hebben we ook in die periode genoten van het spel en de vereniging!”

Hoe gaat het met de vrijwilligers bij Volleybalvereniging Xenon?

“Net als voor de meeste andere verenigingen is het voor ons lastig voldoende vrijwilligers te vinden. Gelukkig zijn er bij Xenon altijd genoeg mensen bereid om de handen uit de mouwen te steken.”

Hoe zou u de sfeer op de club omschrijven?

“Nieuwe leden omschrijven onze vereniging wel eens als een vreemd, maar warm bad. Het is hier heel anders dan bij de andere verenigingen: we hebben relatief veel oudere leden, we trainen 1 x per week, de teams zijn best gemengd in leeftijd en we hebben een grote recreantengroep. Omdat alles kan voel je je hier meteen thuis. Xenon is daar echt wel uniek in denken wij, juist door de grote variatie past iedereen erbij!”

Wat is het hoogtepunt in de historie van Volleybalvereniging Xenon?

“Bij het hoogtepunt in de historie denken we allemaal aan het 50-jarig jubileum. Met een hele dag vol activiteiten voor de leden en een geweldig feest met ook veel oud-leden.”

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam