Netzo Amsterdam: “Zeer belangrijk een gezicht te geven aan LGBT+ sporters”
Foto: © Netzo Amsterdam

Amsterdam kent vele leuke, sportieve én gezellige sportclubs. Volleybalvereniging Netzo Amsterdam is daar een mooi voorbeeld van. VTA stelde een aantal vragen aan bestuurslid Nick van Zuijlen.

Kun je allereerst Netzo eens introduceren aan de Amsterdammers die er nog niet van gehoord hebben?

“Netzo is een LGBT+ volleybalvereniging in Amsterdam die al meer dan 30 jaar bestaat. We zijn een grote club: we hebben meer dan 100 actieve leden! We hebben zowel heren- als damesteams en we bieden training op ieder niveau. Bij Netzo kunnen spelers zowel recreatief spelen, als voor wedstrijden trainen. Het is dus niet nodig om heel veel volleybal ervaring te hebben. Je kunt ook bij ons spelen als je gewoon een balletje wil slaan. Naast trainen vinden we sociale activiteiten ook heel belangrijk. Het biertje in de kantine na afloop van de training is een belangrijk onderdeel van de vrijdagavond. We organiseren ook regelmatig eigen toernooien en bijvoorbeeld een Songfestival quiz.”

Wat is jouw rol binnen Netzo?

“Ik ben bestuurslid binnen Netzo en verantwoordelijk voor de PR. Ik zorg ervoor dat de activiteiten van Netzo vertegenwoordigd zijn in de (online) media. Dit doe ik door de sociale kanalen en de website van Netzo te beheren. Daarnaast zoek ik samenwerkingsverbanden met lokale partners, zoals bijvoorbeeld Pride and Sports. Een ander mooi voorbeeld is dat vorig jaar leden van studentenvereniging ASV Gay een keer bij ons meetrainden. Het werven van nieuwe leden is ook een belangrijk punt op mijn agenda, dit doe ik voornamelijk door de naam van Netzo bekend te maken binnen onze doelgroep.”

Hoeveel leden heeft jullie volleybalclub?

“Netzo heeft een heel divers ledenbestand. Daar zijn we trots op, want Netzo staat voor diversiteit. Op dit moment hebben we 115 leden. Onze leden hebben verschillende achtergronden. Zo zijn er spelers die zich identificeren als man, vrouw en transgender. De leeftijd loopt uiteen van twintigers tot zestigers, en er zijn meer dan 25 nationaliteiten op de club.”

Speelt Netzo mee aan de reguliere competitie of is er een speciale LHBT+ league?

“Netzo strijdt met 8 teams in de competities van de regionale Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo). Daarmee zijn we bij de heren de grootste Amsterdamse club die vertegenwoordigd is in de Nevobo. We spelen op dit moment namelijk met 1 damesteam en 7 herenteams. De teams strijden op verschillende niveaus, we hebben zelfs een team in de eerste klasse!

Daarnaast doen leden van Netzo mee aan de BeNeLux homocompetitie. Dit is een competitie waar LGBT+-teams uit de hele Benelux (en Duitsland) 6 keer per jaar strijden om de beker.

Buiten de regionale competities doen teams van Netzo ook regelmatig mee aan internationale toernooien. Zo gaan dit jaar teams van Netzo naar bijvoorbeeld Praag en Hamburg.”

Is iedereen eigenlijk gay of zitten er ook hetero’s op de club?

“Vooropgesteld, Netzo maakt geen onderscheid naar seksuele geaardheid. Iedereen kan zich aansluiten bij de vereniging. We merken natuurlijk wel dat we voornamelijk leden uit de LGBT+ gemeenschap aantrekken.“

Ik zag dat jullie dit jaar weer meevaren tijdens de Canal Parade! Wat heeft jouw inziens de doorslag gegeven dat jullie weer zijn ingeloot?

“We zijn heel trots dat Netzo is ingeloot in de botenparade van Amsterdam Pride 2020. Het thema van Pride 2020 “Take Pride In Us” sluit goed aan bij Netzo. We vinden het zeer belangrijk een gezicht te geven aan LGBT+ sporters. Enerzijds willen we sport en spel stimuleren, anderzijds willen we ook laten zien dat de LGBT+ gemeenschap een plaats heeft binnen de sportgemeenschap. Dat is een plaats waar LGBT+ sporters elkaar kunnen ontmoeten en zichzelf kunnen zijn.”

Heb je nog iets toe te voegen?

“Jazeker! Netzo is een grote vereniging en er is altijd plaats voor nieuwe spelers. In het bijzonder is het onze wens om meer dames aan te trekken! Het zou geweldig zijn als er naar aanleiding van dit bericht, dames interesse hebben om te ontdekken hoe leuk volleyballen bij Netzo is.

Dames van Netzo Amsterdam!

Het maakt niet uit of iemand ervaring heeft of niet, we hebben plaats voor ieder niveau! Als je interesse hebt, kun je je een bericht sturen naar [email protected] of kijken op www.netzo-amsterdam.nl”, aldus Nick van Zuijlen namens Netzo Amsterdam.

Interview door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerde artikelen:

Netzo Volleybal: Come Play with us

Sinterklaastoernooi Netzo verwelkomt en verbindt

Boot 57: Volleybalvereniging Netzo Amsterdam bouwt op voor Canal Parade 

Netzo Amsterdam: ‘Een gezellige volleybalvereniging waar men zich thuisvoelt’