Hockeyclub Diemen:
Enthousiaste jeugdleden. Foto: © Hockeyclub Diemen

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam zoekt ten tijde van Corona naar lichtpuntjes in de stad. In dat kader stelde we een aantal vragen aan Gideon Swaab, de voorzitter van Hockeyclub Diemen.

Kun je eens toelichten hoe de nog jonge Hockeyclub Diemen is ontstaan?

“Hockey Club Diemen is ontstaan omdat er in Diemen een grote vraag naar hockey is en er nog geen hockeyclub in Diemen was. De wachtlijsten bij Amsterdamse hockeyverenigingen zijn zo lang dat de kinderen uit Diemen soms 6 jaar moesten wachten voordat zij konden starten met hockeyen.”

Wat zijn de kernwaarden van Hockeyclub Diemen?

“Wij willen graag zoveel mogelijk kinderen laten hockeyen waarbij plezier voorop staat in combinatie met prestatie. Daarnaast willen wij graag een vereniging zijn met een dorps karakter. Sociale betrokkenheid is belangrijk.”

Hoeveel teams zijn er? Hoe hebben deze teams gepresteerd tot de Corona stop?

“Op dit moment hebben wij 12 teams waarvan er 10 competitie spelen. De teams hebben redelijk gepresteerd. Er zijn een aantal teams met oudere kinderen die ca 3 jaar hockeyen. Zij spelen tegen teams waarvan de kinderen al 6 jaar hockeyen. Dit verschil is lastig goed te maken. De jongste teams doen het goed. Zij hebben immers minder of geen achterstand. Wel hebben alle teams veel plezier. Zij kunnen dankzij HC Diemen hockeyen.”

Jeugdleden in actie. Foto: © Hockeyclub Diemen

Kunt je iets vertellen over de accommodatie waar de trainingen en wedstrijden plaatsvinden?

“Op dit moment hebben wij nog geen eigen velden/accommodatie. Wij trainen in Diemen bij Korfbalvereniging DKV en spelen onze competitie wedstrijden in Amsterdam West op de voormalige locatie van Xenios. Begin juli zal de gemeenteraad van Diemen beslissen of zij akkoord gaan met het budget voor en de aanleg van hockeyvelden in Diemen. Daar kijken wij naar uit.”

Hoe gaat het bij Hockeyclub Diemen met de vrijwilligers?

“Ouderparticipatie is belangrijk bij onze vereniging. Gelukkig zijn er een heleboel enthousiaste ouders die bij het team van hun kind betrokken zijn en daar een functie vervullen. Doordat wij groeien qua aantal leden komen er automatisch ook meer functies voor commissies en bestuur. Ook daar zit een groep van enthousiaste ouders die heel hard werken om de club verder te brengen. Voor de commissies en bestuur kunnen we nog wel hulp gebruiken. Dat komt zeker goed.

Overigens worden de trainingen bij ons verzorgd door Hockey Centre uit Almere. Hier hoeven de ouders dus geen vrijwilligers taken te vervullen. Deze trainingen zijn erg goed verzorgd en gedurende lockdown hebben zij ook oefeningen bedacht die je thuis kunt doen, zodat de kinderen toch konden oefenen.”

Worden er naast hockey nog andere activiteiten georganiseerd?

“Vanaf volgend seizoen gaan wij ook trim-hockey organiseren voor volwassenen. Dat is het volgen van hockeytraining om fit te blijven. Er wordt geen competitie gespeeld. Dit past ook in het thema van de hockeybond: een leven lang hockey.”

Wat is het hoogtepunt dat jullie tot dusverre met Hockeyclub Diemen hebben meegemaakt?

“Het hoogtepunt tot dusver is dat wij als vereniging blijven groeien en dat er 10 teams meedoen aan de competitie. Vorig seizoen hadden we nog 7 teams en dit seizoen al 12. Het hoogtepunt van dit seizoen hopen wij begin juli te mogen vieren. Namelijk het positieve besluit van de gemeenteraad van Diemen om 2 hockeyvelden aan te leggen.”

Gaat het goed met de sport in Diemen?

“Het gaat in het algemeen goed met de sport in Diemen. Er zijn verschillende verenigingen die kampen met ruimte gebrek. Door het aanleggen van de hockeyvelden in Diemen op Sportpark De Diemen komt er ook ruimte beschikbaar voor een extra voetbalveld, handbalveld en een beachveld. Volgend jaar wordt er ook gestart met de bouw van een extra sporthal zodat ook de binnensport meer ruimte krijgt.”

Hoe kijkt Hockeyclub Diemen naar de toekomst?

“Wij zien de toekomst positief in. Als wij de eigen velden krijgen, kunnen we verder groeien naar wellicht 700 leden. Dat zou een mooi resultaat zijn. Voor de korte termijn willen wij groeien naar ca 200-250 leden. Dat moet lukken komend seizoen.”

Wie is het boegbeeld van de vereniging?

“HC Diemen heeft verschillende vrijwilligers die allemaal veel werk verrichten en dus ook allemaal belangrijk zijn. Als voorzitter treedt je automatisch meer op de voorgrond als dit nodig is voor bijvoorbeeld interviews of inspreken in de gemeenteraad. Maar wij doen het echt met zijn allen.”

Nog iets toe te voegen?

“Het was natuurlijk een bizar seizoen door het COVID-19 virus. De eerste helft van het seizoen hebben wij gewoon kunnen trainen en competitie kunnen spelen. Helaas gold dit niet voor de tweede helft van het seizoen. Ik hoop van harte dat we dit virus onder controle krijgen zodat de kinderen weer volledig kunnen hockeyen en competitie kunnen spelen”, laat Hockeyclub Diemen voorzitter Gideon Swaab ten slotte weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd:

Welke sportclubs zijn er in Amsterdam?