
Vrije Tijd Amsterdam gaat dagelijks op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Anouk Nijkamp, secretaris en fanatiek roeister van MASROVA.
Zou je allereerst MASROVA eens willen introduceren?
“In 1984 was er in Amsterdam een club van zeevarenden en oud-studenten van de zeevaartschool Amsterdam met een idee. Dit idee was om los van de zeevaartschool door te kunnen blijven roeien en het heft in eigen handen te nemen. Tot die tijd gaf alleen het student-zijn recht op roeien in de sloepen die de zeevaartschool in beheer had. Op 30 november 1984 is bij notaris de vereniging MAritieme Studenten ROeiVereniging Amsterdam opgericht.”
Respect voor het water
“Sindsdien is de vereniging steeds meegegaan met de tijd en inmiddels is het een hele diverse samenstelling van leden wat roeit bij MASROVA. De kapitein van de grote vaart roeit hier samen met de jurist en onderwijzer. Wat we allemaal gemeen hebben is het respect voor het water, het fysiek de grenzen opzoeken en de voorliefde voor het genieten na een geleverde prestatie. Op het moment hebben we ongeveer 15 actieve leden, wij zouden dit aantal graag weer uitbreiden. We hebben nu niet genoeg leden voor een heren- en een damesteam. Daarom roeien we nu gemengd.”
Wat zijn de leuke aspecten aan roeien in een sloep?
“Het is vooral een teamsport, je moet samen een vrij grote, onhandige sloep in beweging brengen. Daarnaast is het een uitdagende sport, de wedstrijden zijn over het algemeen niet korter dan 15 kilometer, wat al snel 2 uur roeien is. Opgeven is geen optie, want je moet in het ritme mee blijven gaan. Na het roeien genieten we graag samen, van ons welverdiende drankje.”
Kun je zomaar lid worden van jullie Roeisloepvereniging?
“Zeker, je mag het natuurlijk eerst een paar keer proberen om te kijken of het wat voor je is. Ik weet nog dat mijn eerste keer in de sloep echt dramatisch was, na 1,5 km had ik al zoveel kramp dat ik eigenlijk niet verder kon. Gelukkig was er een reserveroeier mee en mocht ik vervolgens op de boeg mee de hele stad door wat ontzettend leuk was. Na deze dramatische start ben ik een week later toch weer gekomen, toen ging het al een stuk beter en voelde ik aan dat ik blij werd van op het water zijn terwijl het op dat moment enorm regende. Sindsdien ben ik niet meer weggegaan en is mijn techniek steeds beter geworden.”
Kernwaarden bij MASROVA
“Iedereen is welkom, gezelligheid staat hoog in het vaandel en op onze shirts staat: bloed zweet en blaren.”
Hoe gaat het bij MASROVA met de vrijwilligers?
“Wij zijn een kleine vereniging, dus iedereen doet een beetje. Als er nieuwe leden komen, nemen die steeds vaker wat op zich. Dus je begint rustig, maar op een gegeven moment organiseer je bijvoorbeeld ook een overnachting tijdens een roeiweekend of kom je het bestuur versterken. We overleggen veel onderling en uiteindelijk draagt iedereen zijn of haar steentje bij.”
Andere activiteiten
“We proberen sowieso één keer per jaar een niet-roei-activiteit te organiseren. Dan merken we weer dat het goed is dat we roeien wanneer we op de bowlingbaan staan… Een balsport past niet zo goed bij de gemiddelde roeier. Daarnaast wordt er elke winter aan de sloep geklust zoals schuren en lakken, zodat we het seizoen weer met een strakke boot kunnen starten.”
Wat is het hoogtepunt in de historie van MASROVA?
“Ik denk dat wij elk jaar weer een hoogtepunt bereiken op de dag na Hemelvaart. Dan roeien wij namelijk van Harlingen naar Terschelling, wat gemiddeld zo’n 4 tot 5 uur roeien is. Eenmaal aangekomen barst het feest los en feesten we 2 avonden door. Om vervolgens op zondag weer moe maar voldaan terug te zeilen naar Harlingen.”
Slotwoorden
“Mocht je graag een keer mee willen roeien, stuur dan een mailtje naar [email protected]. Wij zoeken ook nog sponsoren, ook dan kun je mailen naar [email protected].”