
“ABOV Amsterdam is in 1952 opgericht door ome Piet ter Meulen. We zijn een vereniging die volledig draait op vrijwilligers. Binnenkort bestaan we 70 jaar en daarmee zijn we één van de oudste boksclubs van de stad. Onze boksclub telt 125 leden waaronder 25 vrouwen en 100 mannen”, aldus Ron Roebersen, die als trainer/coach en verantwoordelijke voor algemene zaken, samen met voorzitter en administrateur Henk Prummel de drijvende krachten achter de authentieke boksschool in de Rivierenbuurt zijn.
Sportactiviteiten
“We geven wedstrijdtrainingen, recreatieve bokslessen en speciale conditie trainingen.”
Sportieve successen
“Omstreeks de jaren tachtig hadden we drie landelijke kampioenen in één seizoen. En twee boksers eindigden op de tweede plaats in het Nederlands kampioenschap in 1984.”
Niet lullen maar zweten
“Het is hier hard trainen en niet lullen maar zweten. Arbeid verrichten met daarbij veel humor, lachen en lol maken. Naast sport zijn er, ook buiten de trainingen om, sterke sociale onderlinge contacten. Onder de leden zijn grote verschillen in opleiding, cultuur en nationaliteit, die hier in goede harmonie met elkaar omgaan.”
Wedstrijd boksers
“We hebben wél wedstrijd boksers, maar organiseren zelf geen wedstrijden meer. Dit komt mede door de regels van de gemeente en het financiële plaatje wat erbij komt kijken. Die combinatie van factoren maakt het niet meer ideaal om te organiseren, tenzij je een grote sponsor vindt die het financieel kan dekken.”
Rivierenbuurt Noord
“Wij zijn sinds 1988 gevestigd in de Rivierenbuurt Noord. De boksschool bevindt zich in een oud transformatorhuis (Amsterdamse School architectuur) aan de Amstelkade 13. Het pand was in gebruik als disco en zorgde in de jaren ’80 voor veel overlast in de omgeving.
Met de komst van de boksvereniging keerde de rust in de buurt terug. Dat kwam mede omdat opgeschoten jongeren tijdens trainingen in de boksschool discipline werd bijgebracht. Met buurtbewoners is er nog altijd goed contact. Een belangrijk deel van de leden woont in een straal van een paar honderd meter rond de boksschool.”
De kracht van boksen
“Veel sporten zijn mooi om te beoefenen, maar boksen heeft wel iets erg speciaals. Als je er eenmaal aan begint raak je eraan verslaafd. De trainingen zijn zwaar, maar als je het volhoudt bouw je een enorme conditie op en kun je tot op hoge leeftijd blijven sporten. We hebben sporters van boven de 75 jaar. Daar hebben we speciale trainingsuurtjes voor.
Zowel op wedstrijd niveau, als op recreatief niveau is boksen een zware uitdaging om je conditie en beheersing op hoog niveau te brengen. Boksen is een zeer gedisciplineerde sport. Je moet je aan de regels houden. De trainer houdt de training strak in de hand en de groep werkt onder zijn leiding als één team. Daar krijgen mensen zelfbeheersing en zelfvertrouwen van, naast de lichamelijke conditie.
In de groepen trainen mensen ongeacht opleiding, culturele afkomst of nationaliteit. Alleen dan kun je ervaren hoe het is om in deze trainingen mee te doen in de bokssport. Dat is zo mooi dat je na een training voldaan naar huis gaat en denkt dat heb ik weer gefikst.”
Leven na de coronacrisis
“We kijken er enorm naar uit dat we weer lekker samen kunnen trainen. Ik kan je vertellen dat de leden staan te popelen om weer te beginnen. Dan heb ik het niet alleen over sporten, maar ook over onze sterke verenigingscultuur. Dat wil zeggen dat er naast de sporttrainingen, vele onderlinge contacten zijn, die een belangrijke rol vervullen.
Naast het trainen wordt er vaak gemeenschappelijk gegeten. We hebben vele gezamenlijke activiteiten, zoals onder andere het eten, een wijnweekend, koningsdag viering en vaartochten. Deze gezellige activiteiten vinden we erg belangrijk.”
De inzet van vrijwilligers
“ABOV Amsterdam is een onafhankelijke vereniging, die draait dankzij de inzet van 12 vrijwilligers, waaronder 6 trainers die bokslessen geven. Ook na de corona crisis willen wij graag als vereniging door kunnen gaan. Daar is de steun van de Gemeente Amsterdam bij nodig.
Dat kan in de vorm van subsidie of wat onze voorkeur heeft in de vorm van een verlaging van de hoogte van de gemeentelijke (huur)kosten. Dat zou een zeer sterke motivering voor de vrijwilligers en de leden van onze vereniging zijn”, laat Ron Roebersen ten slotte weten.
VTA Sport bedankt Ron Roebersen voor zijn tijd en wenst ABOV Amsterdam een gezonde, sportieve en gezellige toekomst toe.
Interview door:
Rik Verkaik
VTA Sport
vrijetijdamsterdam.nl