De Regenboog Groep: “Er zijn naar schatting zo’n 14.000 daklozen in Amsterdam”
Fotograaf: Merlijn Michon

“De Regenboog Groep is er voor mensen in Amsterdam en omstreken die het moeilijk hebben en nergens anders terecht kunnen. Wij mobiliseren de kracht in de samenleving om hen te ondersteunen zo zelfstandig mogelijk mee te doen in de maatschappij. We helpen mensen in eenzaamheid, met schulden, een verslaving, psychiatrie problemen en bij dakloosheid”, vertelt Sander Egas namens De Regenboog Groep in Amsterdam.

“Dat doen we al vijftig jaar met professionals en vrijwilligerswerk door sociaal betrokken Amsterdammers. Of, zoals we ze dan ook graag noemen: Aardige Amsterdammers. De Regenboog Groep gelooft in een Amsterdam waarin plek is voor iedereen. Een stad waarin we betrokken zijn bij elkaars leven en waarin we elkaar versterken.”

Wie is de organisatie achter de ‘De Regenboog Groep’?

“Wij zijn een stichting, zonder winstoogmerk, en werken met ongeveer 350 betaalde medewerkers en circa 1500 vrijwilligers.”

Zijn er in Amsterdam veel daklozen en weten zij de weg naar de locaties van ‘De Regenboog Groep’ te vinden?

“Ja, er zijn naar schatting zo’n 14.000 daklozen in Amsterdam. Dit is een gevarieerde groep. Sommigen leven al langere tijd op straat en hebben vaak hulp nodig op meerdere gebieden, anderen zijn net dakloos geworden door bv een scheiding en slapen bij familie of bekenden ‘op de bank’. Dit noemen we economisch daklozen, zij hebben in principe alleen een huisvestingsprobleem. Jaarlijks komen ruim 4.000 daklozen in onze inloophuizen voor dak- en thuislozen.”

Worden daklozen ook op weg geholpen naar een eigen thuis?

“Onze maatschappelijk werkers in de inloophuizen en in ons team voor economisch daklozen, alsook onze vrijwillige maatjes voor deze groep, helpen daklozen bij het zoeken naar huisvesting. Dat is vaak niet eenvoudig. Voor economisch daklozen hebben we een aantal projecten die in tijdelijke huisvesting (vaak voor een jaar) voorzien, zoals ons project ‘Onder de pannen’, waar Amsterdammers die een kamer over hebben deze via ons kunnen verhuren aan een economisch dakloze.”

Binnenkort start de ‘Decembercampagne’. Wilt u dit eens toelichten en waar kunnen mensen n.a.v. de campagne spullen doneren voor de dak- en thuislozen?

“We zamelen warme kleding in voor de daklozen bezoekers van onze inloophuizen. Mensen kunnen dit komen brengen naar één van onze inloophuizen. Vooral goede herenkleding is welkom, met name jassen, thermokleding, sjaals en ook slaapzakken. Ook kunnen mensen een bedrag doneren waarmee wij aanschaffen wat het hardst nodig is.”

Hoe kunnen vluchtelingen zich aanmelden en wat wordt hun aangeboden bij ‘De Regenboog Groep’? Worden kinderen die gevlucht zijn ook door jullie bijgestaan?

“Wij verzorgen de opvang voor Oekraïense vluchtelingen in opdracht van de gemeente Amsterdam. De plaatsing verloopt via hen. We hebben vrijwillige maatjes die nieuwkomers, zowel statushouders als ongedocumenteerden, 1-op-1 ondersteunen. Verder kunnen ook vluchtelingen zonder woon- of verblijfplaats gebruik maken gebruik maken van onze inloophuizen voor dak- en thuislozen in de stad.”

Zijn er altijd voldoende slaapplaatsen voor mensen die een plek nodig hebben, ook in de winter?

“Nee, helaas niet. Wij verzorgen maar heel beperkt slaapplaatsen voor dak- en thuislozen. We bieden in november tot april een deel van de winteropvang voor dak- en thuislozen. De toegang daarvoor verloopt via de GGD. Tijdens de winterkouderegeling, die geldt wanneer het heel koud wordt, kan wel ieder die dat wil een slaapplaats binnen krijgen. Deze regeling wordt uitgevoerd door het Leger des Heils, HVO Querido en De Regenboog Groep.”

Wat biedt ‘De Regenboog Groep’ aan de doelgroep LHBTI+ en de mensen die eenzaam zijn?

“We hebben maatjes voor diverse doelgroepen, ook voor LHBTI+’ers, maar ook voor mensen met psychiatrie, die ondersteunen bij eenzaamheid, maar ook bij financiële problemen bijvoorbeeld. Er is hiervoor geen verwijzing nodig. Aanmelden kan via de volgende link.”

Zijn er ook artsen en psychologen aanwezig om de mensen met een psychische hulpvraag te ondersteunen?

“Nee, niet bij ons. Indien iemand dergelijke zorg nodig heeft verwijzen wij door naar andere aanbieders.”

Wat houden de maatjesprojecten in?

“Een getrainde vrijwilliger spreekt wekelijks of tweewekelijks af met een deelnemer. Dit gebeurt nadat beiden een intake hebben gehad bij onze coördinator en nadat zij elkaar een eerste keer hebben ontmoet in aanwezigheid van de coördinator.

Afhankelijk van de hulpvraag van de deelnemer wordt bepaald wat er gebeurt tijdens de ontmoetingen: de vrijwilliger biedt een luisterend oor, maar kan ook helpen met het op orde brengen van de administratie, meegaan naar een Huis van de Wijk of het helpen ontdekken van de stad en het aangaan van nieuwe contacten.”

Zijn er genoeg vrijwilligers om de projecten te ondersteunen en waar kunnen nieuwe geïnteresseerden zich aanmelden?

“We kunnen nieuwe vrijwilligers goed gebruiken, want de eenzaamheid, armoede en dakloosheid nemen helaas toe de afgelopen tijd. Je kunt je hier aanmelden voor een kennismakingsgesprek.

‘De Regenboog Groep’ doet heel goed werk, dat wel draaiende gehouden moet worden. Donateurs zullen welkom zijn, kunt u iets over het donateurschap vertellen?

“Donateurs zijn van groot belang om ons werk te kunnen doen. Zo worden de maaltijden in onze inloophuizen voor een belangrijk deel betaald vanuit donateurs. Doneren kan zowel eenmalig als periodiek. Onze donateurs ontvangen ons kwartaalblad Meeleven en blijven zo op de hoogte van (de impact van) onze activiteiten”, laat Sander Egas ten slotte weten namens De Regenboog Groep in Amsterdam.

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam