Pride Amsterdam vooruitblik: 'Boys Won't Be Boys'
Foto credits: Dorien Hein

Amsterdam staat van 30 juli tot en met 7 augustus in het teken van Pride Amsterdam. Vrije Tijd Amsterdam blikt geregeld vooruit op activiteiten die tijdens Pride zullen plaatsvinden. Dit keer stelden we een aantal vragen aan Rikkert van Huisstede, van theatervoorstelling Boys Won’t Be Boys.

Kun je Boys Won’t Be Boys allereerst eens introduceren?

“Wij zijn een groep van inmiddels 60 spelers met heel verschillende verhalen over mannelijkheid. Of eigenlijk verhalen over hoe het is om buiten het krappe hokje ‘man’ te durven stappen. Er zijn heel veel verschillende perspectieven op dat onderwerp. Per voorstelling doen er 7 spelers mee, zangers, dansers, acteurs, dichters en ook vaak mensen die niet eerder op een podium hebben gestaan en de samenstelling is elke keer anders!”

Wie is de organisatie achter de theatergroep?

“Het project is opgericht door theatermaker Rikkert van Huisstede en inmiddels werkt er een heel team aan het mogelijk maken van alle voorstellingen.”

Hoe is Boys Won’t Be Boys ontstaan?

“Er wordt gelukkig veel gesproken over toxische mannelijkheid en wat er anders zou moeten op het gebied van de rol die mannen hebben in de maatschappij. Alleen, er zijn niet zo veel positieve voorbeelden van hóe dat dan anders kan. Voorbeelden van zoekende mannen, proberende mannen, mensen met andere genders die zich vrij hebben gemaakt van de binaire rolpatronen. Vanuit een behoefte aan verbinding en uitwisseling zijn de spelers van Boys Won’t Be Boys bij elkaar gekomen. Uit deze kringgesprekken bij Rikkert thuis, ontstond vier jaar geleden het idee om verhalen in het theater te gaan delen.”

Hoe zijn de performers uit de verschillende disciplines bij elkaar gekomen?

“De spelers komen allemaal uit heel verschillende richtingen. De een is professioneel theatermaker en de ander beeldend kunstenaar of bijvoorbeeld een barman uit een lokale kroeg. Mensen melden zichzelf aan om mee te doen of komen uit ons netwerk.”

Wat kunnen de bezoekers verwachten van de voorstelling?

“Rikkert is de host van de voorstelling en heet iedereen van harte welkom met liedjes en grappige verhalen over gender en seksualiteit. Vervolgens delen allerlei verschillende spelers om beurten hun eigen perspectief op hun eigen manier.”

Waar worden de voorstellingen gegeven?

“We spelen op zaterdag 30 juli in het OBA Theater in Amsterdam tijdens het Queer Theaterfestival. We spelen graag tijdens de pride om ruimte te creëren voor mensen, om elkaar te inspireren.”

Hoe ziet het educatie programma eruit?

“We spelen de voorstelling ook op scholen of jongeren komen naar ons toe in het theater en krijgen een workshop. In december maken we in Theater Bellevue ook een versie waarin jongeren hun verhaal delen. We zijn heel flexibel en er is veel mogelijk op het gebied van educatie!”

Wil je de audiobeleving gemaakt door Allard Medema eens toelichten?

“Als je vanuit huis de voorstelling wilt beleven kun je bellen met Allard via 0642280481. Je kunt dan al kennis maken met allerlei spelers en hun verhalen.”

Kun je iets over de nieuwe versies van de voorstelling, met een volledig lokale cast, vertellen?

“Omdat we een breed scala aan verhalen willen verzamelen maken we ook lokale versies van de voorstelling, waarin we dus lokale perspectieven een podium geven. Dit hebben we al gedaan in Enschede, Tilburg, Arnhem en Groningen. Deze spelers gaan vervolgens mee in de landelijke tournee. Daardoor hebben we ontdekt dat dit onderwerp voor iedereen overal speelt en urgent is. Op 30 juli tonen we in Amsterdam spelers uit o.a. Groningen, Enschede, Duitsland en de V.S.”

Zelf nog iets toe te voegen?

“De voorstelling is heel laagdrempelig en er zit voor iedereen wel iets herkenbaars en ook iets verrassends in. Neem dus vooral iemand mee die je graag kennis zou willen laten maken met het thema gender/mannelijkheid/diversiteit: een ouder, verzorger, broer, vriend, collega enz. Zo leren we van elkaar!”

Gerelateerd artikel: Pride Amsterdam 2022: wat is er te doen?