Pride Chantant ‘Een potje zingen met de poten’

Het Zonnehuis kleurt van woensdag 27 tot en met zondag 31 juli als de regenboog. Dan brengt de Stichting Nederlied de theatervoorstelling ‘Pride Chantant; Een potje zingen met de poten’. Het programma bevat, met een vette knipoog naar Pride Amsterdam 2022, liedjes over seksueel anders zijn, en is tegelijkertijd een hommage aan pioniers die hun nek hebben uitgestoken en dat nog steeds doen voor de acceptatie van homeseksualiteit. Het beloven bonte voorstellingen te worden, met een vaste groep zangers en elke keer nieuwe gasten. De regie en presentatie is in handen van de gelouterde theatermakers Evert de Vries en Frans Mulder. “Het wordt een kleinkunstfeestje met een flinke scheut tabasco”, kondigt Mulder alvast aan.

Gedurfde voorstellingen

Diverse pioniers die een lans hebben gebroken voor de acceptatie van homoseksualiteit worden geëerd. Zoals Robert Long en Leen Jongewaard, die met hun gedurfde voorstellingen kritiek maar vooral lof oogstten, Jaap van de Merwe, die met ‘Mensen zonder gladde ringen’ het eerste liedje over homoseksualiteit heeft geschreven. En wellicht komt de immers goedlachse Albert Mol ook voorbij. Frans Mulder: “Albert Mol was de eerste die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Het gebeurde tijdens een televisie-uitzending met Koos Postema. Postema vroeg er voorzichtig, maar toch direct naar. Of het zo was. Albert Mol boog zich naar de camera en zei: ‘Het is zo. Maar niet verder vertellen, hoor!’”’

27 t/m 31 juli | Theater Het Zonnehuis

Zonneplein 30, Amsterdam-Noord

Woensdag 27 juli | 20.15u | (koop kaarten)

Donderdag 28 juli | 20.15u | (koop kaarten)

Vrijdag 29 juli | 20.15u | (koop kaarten)

Zaterdag 30 juli | 20.15u | (koop kaarten)

Zondag 31 juli | 15.00u | (koop kaarten)

Zondag 31 juli | 20.15u | (koop kaarten)

Aan elke voorstelling wordt meegewerkt door: 

Tony Neef

Frans Mulder

Naomi Antonius

George Groot

Arie Cupé

Irene Hemelaar

Marijke Boon

Evert de Vries

Emile Baars

Bart Steenbeek

Per voorstelling zijn er verschillende gastoptredens van:

Alex Klaasen (27 juli)

Sjors van der Panne (27, 28 en 31 juli)

Dolly Bellefleur (27, 28 en 29 juli)

Barrie Stevens (30 en 31 juli)

Astrid Nijgh (30 en 31 juli)

Rikkert van Huisstede (27, 28 en 29 juli)

Diederick Ensink (27, 28 en 29 juli)

Perry Dossett (30 en 31 juli)

Jimmy Hutchinson (29, 30 en 31 juli)

En verder:

Presentatie: Frans Mulder & Evert de Vries

Regie: Arie Cupé

Muzikale leiding, toetsen: Paul Tijink

Accordeon: René Trok

Drums: Timo Menkveld

Basgitaar: Ton Nieuwenhuizen

Door wie wordt dit theaterprogramma georganiseerd?

Stichting Nederlied is de organisator. Passie voor het Nederlandse cabaret-, kleinkunst en theaterlied en Nederlands muziektheater is onze drijfveer. We organiseren evenementen, concerten, theaterproducties, zangactiviteiten en projecten.

Kun je iets meer vertellen over Theater Het Zonnehuis?

Theater Het Zonnehuis is een prachtig sfeervol monumentaal gebouw in de Amsterdamse Schoolstijl. Het is de perfecte plek voor de intimiteit van Pride Chantant, het contact tussen publiek en de artiesten is er vanzelfsprekend.

Theater Het Zonnehuis, Zonneplein 30. 1033 EK, Amsterdam-Noord (Tuindorp-Oostzaan)

Hebben jullie een speciale binding met Pride Amsterdam?

Pride Chantant haakt in op een actueel thema en gaat vooraf aan de Pride Amsterdam. De binding is vooral het moment waarop we de voorstellingen brengen en het feit dat alle kleinkunstenaars en artiesten zelf deel uitmaken van de pride community. Met Pride Chantant dienen we een tweeledig doel: amuseren én een statement maken. Bewust is gekozen voor een speelse titel: ‘Een potje zingen met de poten’. “Een titel met een knipoog”, aldus regisseur en presentator Evert de Vries. “En daarmee ontnemen we mensen meteen een scheldwoord.”

Nog iets toe te voegen?

Pride Chantant is geen statisch programma waarbij de zangers en zangeressen één voor één opkomen, hun liedje zingen en ruimte maken voor de volgende. Gekozen is voor een vloeiend gevarieerd geheel. Evert de Vries, mede-oprichter van de Stichting Nederlied die al diverse gloedvolle producties op haar naam heeft staan, zou niet anders kunnen en willen. Hetzelfde geldt voor Frans Mulder, onder meer bekend van het succesvolle cabaretensemble Purper. “Ik bezoek zelf vaak voorstellingen en dan verveel ik me al snel. Dan heb ik het gauw gezien. Dat wil ik niet met onze voorstellingen. Het wordt een feestje met een scheutje tabasco, want er zitten scherpe teksten tussen.”

Kaarten kunnen gekocht worden via ons ticketsysteem op de website www.nederlied.nl

Gerelateerd artikel: Pride Amsterdam 2022: wat is er te doen?

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam