Het verhaal van de 'LGBT Gay History Tour' in Amsterdam
Henk de Vries, foto door Pauline Arkesteijn

Amsterdam staat van 30 juli tot en met 7 augustus in het teken van Pride Amsterdam. Vrije Tijd Amsterdam blikt geregeld vooruit op activiteiten die tijdens Pride zullen plaatsvinden. Dit keer stelden we een aantal vragen aan Henk B. de Vries, van de ‘LGBT Gay History Tour’ in Amsterdam.

Kunt u de LGBT Gay History Tour allereerst eens introduceren?

“De tour gaat over 400 jaar gay geschiedenis van Amsterdam, het ontstaan van het homo monument in 1987, het homohuwelijk in 2001. De homo-emancipatie door de decennia heen. Hoe het was om LHBT’er in de 17de eeuw te zijn. Hoe we gekomen zijn van sodomiet in de 17de eeuw tot LHBT’er nu. Geïllustreerd met verhalen over gay hero’s, voorvechters, schrijvers, verzetsstrijders en meer. Het is een cirkel vertelling over de gay familie, hoe we allemaal verschillend zijn maar wat we delen is dat we deel uitmaken van de gay community.”

Het verhaal van de 'LGBT Gay History Tour' in Amsterdam

Wat is uw rol in het geheel?

“Je kunt wel zeggen dat ik de bedenker, samensteller en uitvoerder ben van de tour.”

Hoe en wanneer is de LGBT Gay History Tour ontstaan?

“Ik ben begonnen in 2015 uit een persoonlijke motivatie. Ik realiseerde mij dat iedere generatie LHBT’er opnieuw zijn queer geschiedenis moest uitvinden. Als LHBT’er ben je namelijk de enige minderheid die niet in zijn eigen minderheid opgroeit. Het is ook heerlijk om leden van de gay familie uit de hele wereld te ontmoeten en verhalen te delen. Maar ik vind het ook belangrijk dat niet leden (hetero’s) meelopen, immers allies zijn belangrijk en iedereen kent wel iemand die gay is en daar mag je je best eens in verdiepen.”

Is de tour alleen te volgen tijdens Pride Amsterdam?

“Tijdens PRIDE heb ik altijd meer tours gepland bijvoorbeeld op 3 – 4 en 5 augustus. Maar standaard kun je de tour elke zaterdag boeken. Ik begin dan om 15:00 uur op het homo monument en eindig 2 uur later bij ’t Mandje op de Zeedijk. Deze tour is in het Engels, wil je de tour in het Nederlands volgen dan kan dat 1 keer per maand op een zondag. Deze tour doe ik in samenwerking met de Volks Universiteit Amsterdam.”

Hoe werkt het als er iemand wil deelnemen?

“Je kunt gewoon een kaartje boeken op Eventbrite, meer informatie kun je op mijn website vinden met een link naar Eventbrite voor de kaartverkoop.”

Is Amsterdam nog steeds een toonaangevende stad als het gaat om LHBTI+ emancipatie?

“Amsterdam is een geweldige stad maar is ook ingehaald door andere steden. Maar zoals ik altijd zeg tijdens de tour “Het zou wel erg tragisch zijn als Amsterdam nog steeds gay capital was”. Dan waren de rechten van de LHBT-gemeenschap internationaal er namelijk niet op vooruit gegaan. Gelukkig kun je nu in meer landen bijvoorbeeld trouwen. Maar er is nog heel veel te doen.”

In welke taal wordt de rondleiding gegeven?

“Elke zaterdag in het Engels, een keer per maand op zondag in het Nederlands. Bij groepen kan het in het Engels, Duits of Nederlands.”

Nog iets toe te voegen?

“Geniet van het leven, geniet van PRIDE en wees trots op de gay familie en wat er allemaal bereikt is maar als je kunt, draag dan ook bij. Oh ja en je kunt mij volgen op Instragram.”

Gerelateerd artikel: Pride Amsterdam 2022: wat is er te doen?