World Cleanup Day 2020: “op jacht naar structurele oplossingen voor het zwerfafvalprobleem”
Foto via World Cleanup Day Nederland

“World Cleanup Day is de grootste wereldwijde opruimactie ooit. Op deze dag gaan we wereldwijd de aarde een grote schoonmaakbeurt geven. Op zaterdag 19 september gaan we de straten op en de natuur in om het zwerfafval dat we tegen komen op te ruimen.

Daarnaast zijn we die dag ook extra bezig met ons afvalonderzoek. Via de Litterati-app kunnen mensen het zwerfafval dat ze vinden registreren. Zo komt er een duidelijker beeld van waar veel zwerfvuil ligt, uit welke materialen dit bestaat en om wat voor afvalitems het gaat. Die informatie is nodig om structurele oplossingen te vinden voor het zwerfafvalprobleem”, zegt Janne Biersma namens de organisatie van de World Cleanup Day Nederland 2020. VTA ging op zoek naar het verhaal achter de speciale dag.

Plastic Soup Foundation

“World Cleanup Day is een initiatief van Plastic Soup Foundation en wordt dit jaar georganiseerd in samenwerking met NederlandSchoon.”

Wereldwijde samenwerking

“World Cleanup Day is een wereldwijde samenwerking van 180 landen. Al die landen komen op die ene dag tegelijk in actie om zwerfafval op te ruimen. Er vindt veelvuldig contact plaats waar kennis en ervaringen onderling worden gedeeld. Het is een onwijs krachtig netwerk met één centrale missie: de wereld een grote schoonmaakbeurt geven op zaterdag 19 september.”

Twee vliegen in één klap

“Door het afvalonderzoek komen we er samen achter waar het zwerfafval ligt en wat voor soort afval het is. Door het zwerfafval goed in kaart te brengen weten we beter wat de bronnen van het probleem zijn. Zo maken we niet alleen de aarde schoon, maar hebben we ook bruikbare informatie die gaat helpen bij het vinden van structurele oplossingen voor het zwerfafvalprobleem.”

Iedereen is welkom

“Iedereen is welkom om mee te helpen! Gezinnen, vriendengroepen, bedrijven. Er doen allerlei verschillende soorten mensen mee, maar met hetzelfde doel: zwerfafval opruimen!”

Promotiemateriaal

“We hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen mee gaan doen op World Cleanup Day. Daarom hebben we op onze website linkjes staan naar promotiemateriaal. Zo kunnen mensen makkelijker zelf iets delen op social media over WCD, of zelfs posters ophangen in de supermarkt, op hun werk of achter de ramen. Hoe meer mensen die meehelpen, hoe meer afval dat we opruimen.”

Supporter worden

“Je kunt je als organisatie koppelen aan World Cleanup Day in de vorm van Supporter. Dit is in feite een donatie die je verricht aan World Cleanup Day namens jouw organisatie. Alle Supporters worden met logo en link getoond op de pagina “Voor organisaties” op worldcleanupday.nl. Dankzij onze Supporters is deze mooie dag mogelijk. Zij maken het mede mogelijk dat we deze dag kunnen organiseren en faciliteren voor al die mensen die ook in actie willen komen.”

Speciale lessen voor kinderen

“Speciaal voor World Cleanup Day zijn er lessen ontwikkeld die scholen gratis kunnen gebruiken. Zo leren de kinderen meer over de plasticsoep, en hoe je samen impact kan hebben op het terugdringen van het plasticsoepprobleem. Op de pagina “voor scholen” hebben we het lesmateriaal geplaatst. En er is zelfs voor de deelnemende scholen een prijs te winnen! Deze prijsvraag is onderdeel van het lesmateriaal.”

Inspiratie en motivatie

“Je kunt Plastic Soup Foundation en World Cleanup Day steunen door een donatie te doen. Daar zijn we natuurlijk altijd heel erg blij mee. Zo gaan we samen de strijd aan tegen de plasticvervuiling. Maar ook het volgen en delen van onze onlinekanalen zorgt ervoor dat meer mensen weten wie we zijn en waar we voor staan. We willen onze boodschap natuurlijk aan zoveel mogelijk mensen overbrengen. Hopelijk inspireren en motiveren we daar weer nieuwe mensen mee om ook actie te ondernemen!”

Slotwoord

“In 2019 deden er in totaal bijna 16.000 mensen mee aan World Cleanup Day Nederland. Nu al zijn we de 10.000 deelnemers gepasseerd dus we hebben vertrouwen dat we er dit jaar een nog grotere editie van gaan maken!

Nieuw dit jaar is de samenwerking met NederlandSchoon. Deze samenwerking brengt kennis en ervaring samen waardoor World Cleanup Day tot een nog groter succes gemaakt kan worden. Beide partijen spannen zich in om nog meer mensen mee te laten doen en stimuleren daarbij gebruik van de Litterati app.

Nederland wordt nóg schoner en er wordt meer informatie vergaard. Hiermee wordt wetenschappelijk onderzoek verder gebracht en kunnen oplossingen worden doorontwikkeld voor en door bedrijven, burgers en gemeenten”, laat Janne Biersma ten slotte namens de organisatie van World Cleanup Day Nederland weten.

VTA Lifestyle

vrijetijdamsterdam.nl