“We willen het stigma dat meditatie zweverig is doorbreken”

“We willen het stigma dat meditatie zweverig is doorbreken”, vertellen Josine en Bas aan Vrije Tijd Amsterdam. De twee zijn als organisatie duo nauw betrokken bij ‘Meditation PopUp’, georganiseerd bij LAB 111 in de Arie Biemondstraat. VTA sprak met het tweetal en ging op zoek naar het verhaal achter de verfrissende meditatie trainingen.

“Het is de eerste keer dat we samen iets organiseren. Josine begon in juni 2018 met de Meditation PopUp. In die beginfase was een voormalig bankgebouw de locatie aan het Haarlemmerplein. Het pand was getransformeerd tot kunst atelier én meditatieruimte. Josine is daar gestart met het verzorgen van de meditatie lessen. In een later stadium haakte ik aan voor een stukje marketing en organisatie”, vertelt Bas hartstochtelijk aan het begin van ons gesprek, waarna Josine spreekwoordelijk het ‘gespreksstokje’ overneemt.

De drukke wereld van dit moment

“Meditation PopUp is een gelegenheid om de binnenkant van je hoofd te trainen. Wij delen de overtuiging, dat het belangrijk is om dat regelmatig te doen. Van groot belang om goed mee te kunnen in de drukke wereld van dit moment, waar we ons iedere dag in voortbewegen.

Iedereen is van harte welkom om met ons mee te doen. Het idee is om meditatie zo laagdrempelig mogelijk aan te bieden. Je kunt je via onze website aanmelden, om eens met een les mee te doen. Daarnaast werken we samen met Onefit en ClassPass. Als je daar een sport abonnement afsluit, mag je deelnemen aan de meditatiesessies in de Kapel van LAB 111.

De ultieme meditatie ervaring

Bas over deze locatie: “We kiezen voor plekken die bijdragen aan de ultieme meditatie ervaring. Daar zijn we in de stad altijd naar op zoek. De prachtige Kapel in LAB111 ademt een rustige en serene sfeer uit. Ideaal wat ons betreft.

Hier liggen marmeren vloeren en kijk je via authentieke ramen naar een prachtig ogende gracht. De deelnemers aan onze lessen, beamen dat het hier een ideale en perfecte meditatieruimte is. Wij wisten trouwens al langer dat dit gebouw bestond. De Kapel stond echt torenhoog bovenaan onze lijst met favorieten.”

Meditatie is niet zweverig

Bas vervolgt: “Naast de unieke locatie geven onze docenten op eigenzinnige en moderne wijze invulling aan de les. We willen daarmee de stempel, die zegt dat meditatie zweverig is, keihard doorbreken. Het effect van een wekelijkse groepsmeditatie, gericht op mensen persoonlijk, is een ervaring die je bijna niet in woorden kunt uitleggen. Voor deze speciale belevenis, adviseren wij om echt eens te overwegen een bezoekje aan LAB111 te brengen.“

Het individuele Amsterdam

“Wij leven met de overtuiging dat meditatie van onschatbare waarde is. Belangrijk om aan te kunnen haken en mee te kunnen komen in het snelle, individuele Amsterdam van anno 2019. Deze meditatie leringen vormen de basis van stadsgenoten, die zij aan zij de geest in het hoofd, op een leuke manier en in groepsverband aan het trainen zijn. Super mooi om te zien, en zodoende bewegen onze cursisten zich dag in en dag uit vrolijk, stressvrij én veerkrachtig door het leven. En hoe gaaf is het dan om dit op unieke plekken in de stad te doen”, laat Josine ten slotte weten.

Interview door:

"We willen het stigma dat meditatie zweverig is doorbreken"
Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

PS Check ook ons artikel over het Amsterdam Roots Festival