Droogte, hitte, stijgend water en verzakkende grond; de klimaatcrisis is nu. Maar wat betekent dat? En hoe gaan we daarmee om? Hoe wonen we samen op een opwarmende planeet? Van 12 tot en met 22 oktober presenteert Tolhuistuin de eerste editie van het Warming Up Festival.
Campagnebeeld Warming Up, Jaap Scheeren

Droogte, hitte, stijgend water en verzakkende grond; de klimaatcrisis is nu. Maar wat betekent dat? En hoe gaan we daarmee om? Hoe wonen we samen op een opwarmende planeet? Van 12 tot en met 22 oktober presenteert Tolhuistuin de eerste editie van het Warming Up Festival. Een tiendaags programma met nieuwe voorstellingen, live podcasts, exposities, wandelconcerten en talkshows met activisten, opiniemakers, politici en wetenschappers.

Een vraagstuk voor iedereen

Het klimaatvraagstuk is hét grote verhaal van deze tijd. De beslissingen die we de komende paar jaar nemen, zijn cruciaal voor onze toekomst, voor onze vrede, veiligheid en voedselzekerheid. We moeten omgaan met een wereld die radicaal aan het veranderen is. Maar hoe doen we dat? En wat betekent dat? Dit zijn vragen voor iedereen. Met een stevige dosis humor, ruimte voor troost, mobilisatie en vergezichten wordt de bezoeker van het Warming Up festival meegenomen in de zoektocht naar nieuwe toekomstscenario’s. Verwacht een programma vol muziek, kunst, theater en spoken word. Met daarnaast talkshows en live podcasts waarin het publiek in gesprek gaat met kunstenaars, politici, journalisten en ondernemers over de rol van de rechtspraak, democratie, activisme, gezondheidszorg en bedrijfsleven.

Programmering

Het programma levert spannende dwarsverbanden op: Faberyayo treedt op en gaat in gesprek met de nieuwste jeugd van tegenwoordig. Jort Kelder, Myrthe Hilkens en Hans Nijenhuis, hoofdredacteur AD gaan in gesprek over de rol van de media in het klimaatvraagstuk. Patrick Nederkoorn’s nieuwste voorstelling Hoogtij en de dramaserie Hitte onderzoeken nieuwe mogelijke toekomstscenario’s en gaan daarover in gesprek met wetenschappers. Tweede Kamerleden buigen zich over de mogelijkheid van een burgerberaad voor meer inspraak in het klimaatbeleid. Er zijn voorstellingen en talkshows over de situatie in Groningen en Limburg ten opzichte van de Randstad, over Shell, ecocide en psychologie.

Kinderen

Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Zij kunnen aan de slag als chocolademakers, filmmakers, in het recycle-lab of een boodschap achterlaten bij EarthSpeakr, het nieuwe kunstproject van Olafur Eliasson. Er zijn wandelconcerten door Noord van Thijs Boontjes, een openingsconcert van Nynke Laverman, spoken word van Woorden Worden Zinnen en verhalenvertellers van Mezrab. Dagelijks is een interactieve expositie te bezoeken met werk van Arne Hendriks, Sissel Marie Tonn, Thijs Ebbe Fokkens en Jaap Scheeren.

Bekijk het volledige programma op www.tolhuistuin.nl/warmingup2020

VTA Lifestyle

vrijetijdamsterdam.nl

VTA agenda