Extinction Rebellion Amsterdam komt in actie tegen het massatoerisme
Foto via Extinction Rebellion

Amsterdam – Op vrijdag 31 juli om 16:30 uur komen de rebellen van Extinction Rebellion Amsterdam met een fietstour door het stadscentrum genaamd ‘Toer de Toerisme’ in actie tegen massatoerisme en voor een leefbare en groene stad. De fietstour start vanaf het Museumlein in Amsterdam. Volgens de activisten zorgen de meer dan 20 miljoen bezoekers per jaar niet alleen al door het reizen voor 5 miljoen ton CO2 uitstoot, maar is de overlast in de stad zelf ook een reden om de straat op te gaan.

ÉÉN VIJFDE OVERNACHTINGEN VOOR TOERISME

De gemeente riep in 2019 na eerdere protestacties de klimaatnoodtoestand uit, maar doet nu veel te weinig om de CO2 uitstoot van o.a. het toerisme daadwerkelijk te beperken,” zegt Meike, woordvoerder van Extinction Rebellion (XR). Amsterdam is de 7e meest bezochte stad van Europa. Door de vele toeristen is er veel overlast en een afname van het woonplezier en ontstaat er een commercialisering van de publieke ruimte. Gemiddeld 1 op de 5 mensen die overnacht in het centrum is toerist. “De stad zou een groene, sociale en leefbare plek moeten zijn waar niet iedere 10 minuten een vliegtuig over je hoofd scheert als je door het Amsterdamse Bos loopt,” aldus Meike, woordvoerder van XR. “De vervuiling die het massatoerisme veroorzaakt draagt niet bij aan de groene, circulaire stad die Amsterdam pretendeert te willen zijn in 2030.”

AMSTERDAM HEEFT EEN KEUZE

De fietstocht start op Museumplein en eindigt bij het hoofdkantoor van Booking.com. De tocht gaat langs de wallen en door de Haarlemmerbuurt: plekken die bekend staan om de overlast voor de buurten door de toeristen. De vraag om minder toeristen wordt breed gedeeld sinds “topjaar” 2017. De gemeente sprak toen ook al van strengere maatregelen, maar de groei werd niet ingedamd. XR ondersteunt met de actie het burgerinitiatief ‘Amsterdam heeft een keuze.’ Eén van de eisen van deze petitie, die al 30.000 ondertekenaars telt, is dat de gemeente Amsterdam wettelijk moet vastleggen dat het aantal toeristische overnachtingen wordt teruggeschroefd naar 12 miljoen per jaar.

VREEDZAAM PROTEST

“Met onze actie willen we de bestuurders onder druk zetten om hun beloftes waar te maken en andere Amsterdammers laten zien dat Amsterdam een keuze heeft. De gemeente moet doen wat nodig is: stel een burgerraad in die mee beslist over de toekomst van het toerisme. Het herstel na de crisis is een uitgelezen kans hiervoor. We kunnen en willen niet terug naar normaal. Tijdens de corona crisis is gebleken dat vakantie huurwoningen prima als huurwoningen verhuurd kunnen worden. Het kan anders, het moet anders”, aldus Meike van Extinction Rebellion Amsterdam.

VTA Lifestyle

vrijetijdamsterdam.nl

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam