Young woman ironing clothing at home

Wil je zelfgemaakte kleding van een professioneel naamlabel of logo voorzien? Of wil je de kleding van je kind labelen met een naam? Dan is het wel belangrijk dat deze goed blijven zitten. Ontdek hoe je snel en gemakkelijk labels aan kleding bevestigt én zorgt dat ze goed vast blijven zitten.

Naamlabels kun je op verschillende manieren vastmaken. We hebben de beste manieren om labels te bevestigen voor je op een rij gezet.

Plakken met zelfklevende labels

Naamstickers zijn ideaal als je geen zin hebt om labels in kleding te strijken of in kledingstukken te naaien. Je kunt stickers niet direct op de stof van kleding plakken, maar bijvoorbeeld wel op een etiketje dat al in het kledingstuk zit. En uiteraard zijn zelfklevende labels handig voor tupperware, kinderbestek, mobiele telefoons of schoolspullen. Zorg wel dat je naamstickers hebt die in de wasmachine of vaatwasser kunnen.

Naamlabels instrijken

Voor het aanbrengen van strijklabels heb je geen naald en draad nodig. Kijk bijvoorbeeld hier voor leuke instrijkbare labels. Je strijkt dit soort labels gewoon in de kleding of de stof. Heb je het instrijklabel op de juiste manier op de stof gestreken? Dan blijft deze goed zitten en moet je de kleding zonder problemen kunnen wassen op maximaal 60 graden.

Om het label goed te bevestigen, schakel je de stoomfunctie van het strijkijzer uit en houd je deze 15 tot 20 seconden op de stof. Bij synthetische stof, fleece of andere delicate stoffen kun je het beste bakpapier of een doekje tussen de stof en je strijkijzer leggen.

Let op: Je kunt niet op alle stoffen labels strijken. Denk bijvoorbeeld aan textiel dat is behandeld met waterafstotende coating.

Tip: Wil je een strijklabel verwijderen? Zet het strijkijzer een paar seconden op het label. Trek vervolgens voorzichtig met een pincet het naamlabel van de stof. Of vind hier meer handige tips om labels te verwijderen.

Met rechte steek op naaimachine

Met de naaimachine stik je labels snel en simpel vast. Stel je naaimachine in op de rechte steek en stik het label vast op een plaats waar je deze niet ziet. Bevestig het bijvoorbeeld tussen de voering van kleding, aan de achterkant op een naad of op een ander plekje in een kledingstuk. Gebruik je stretchstoffen, dan kun je beter de naaimachine instellen op een flauwe zigzagsteek of stretchsteek om het textiellabel vast te naaien.

Met de hand en met stiksteek naaien

Je kunt een labeltje uiteraard ook met de hand vastnaaien aan een kledingstuk. Gebruik een dubbele draad met aan het einde een knoopje. Begin in een hoekje en bevestig de labels door de vier zijden vast te stikken met een stiksteek. Zorg ervoor dat het etiket goed vastzit, zodat het niet kan irriteren of kriebelen.

Bevestigen met stekertjes

Kleine textieletiketten kun je simpel met speciale plastic labelstekertjes vastzetten. Je steekt zo’n stekertje door de stof en bevestig deze aan de achterkant met een rond afdekplaatje. Je hoeft niets te naaien of te strijken. Houd er wel rekening mee dat deze manier niet geschikt is voor hele kleine kinderen.

Tot slot

Wat is voor jou uiteindelijk de beste manier om labels te bevestigen? Dat hangt uiteraard af van je wensen, de tijd die je erin wilt steken, hoe handig je bent en de stof die je gebruikt. Maar je weet met deze tips nu in ieder geval dat er verschillende manieren zijn, ook als je geen naaimachine hebt of geen ster bent met naald en draad.