Extinction Rebellion Fashion Action stelt vermeende greenwashing H&M aan de kaak

Donderdagmiddag protesteerde Extinction Rebellion (XR) Fashion Action met een ‘Rave Against the Greenwashing Machine’ tijdens de heropening van het H&M filiaal op Kalverstraat 181-183/Rokin 140-142 in Amsterdam. Met deze ’toxic system rave’ flashmob, die uitmonde in een straat-rave, vroegen zij aandacht voor vermeende hardnekkige greenwashing door H&M. De winkel werd ook besmeurd met (makkelijk afwasbare en ecologisch verantwoorde) krijtverf.

In een begeleidend persbericht stellen de actievoerders dat H&M volhardt in een vervuilend beleid van misdadig niveau en ze dit proberen te verhullen met het ene na het andere ‘groene’ initiatief. “Het bedrijf heeft zelfs het lef om in zijn winkels een reparatieservice en tweedehands kleding aan te bieden. Dit is je reinste greenwashing. Een werkelijk duurzaam H&M ziet er totaal anders uit”, aldus de actiegroep.

H&M en greenwashing

H&M staat volgens ‘Extinction Rebellion Fashion Action’ bekend als ‘fast fashion’ keten, wat betekent dat het veel en goedkope kleding produceert. Grootschalige uitbuiting is inherent aan de productieketens van snelle modebedrijven als H&M. Naast de slechte omstandigheden en lage lonen waar hun werknemers slachtoffer van zijn, draagt H&M sterk bij aan de vernietiging van de natuur met torenhoge CO2 uitstoot, extreem waterverbruik en enorme bergen overtollig afval. De huidige nadruk van H&M op ‘duurzame’ producten, reperatieservices en verkoop van tweedehands kleding kan daarom worden gekarateriseerd als niets meer dan een afleidingsmanouvre ofwel ‘Greenwashing’. Goedbedoelende klanten wordt zand in de ogen gestrooid door ze van overtuigende misleidende berichtgeving te voorzien.

Rave Against the Greenwashing Machine

De fanatieke rebellen blokkeerden de straat voor het H&M filiaal met een toxic system rave en deelden flyers uit. Ook werden er toespraken gehouden om iedereen op de hoogte te stellen van praktijken, die volgens de actievoerder als misdadige praktijken omschreven kunnen worden. Woordvoerder Robin: “H&M tilt greenwashing naar het volgende niveau. Ze gaan nu in één van hun winkels reparatieservice en tweedehands kleding aanbieden, in één van meer dan honderd winkels. Het lijkt alsof ze XR Fashion Action vorig jaar gehoord hebben, maar niet goed genoeg. Deze services zijn onderdeel van de greenwashing campagne van H&M. Ze merken dat mensen kritischer worden op wat ze allemaal kopen en ze zien dat geven om de planeet trendy is. Wij trappen daar niet in!”

Over XR FASHION ACTION?

De mode-industrie is volgens de actievoerders een van de grootste vervuilers ter wereld. XR Fashion Action heeft als doel deze industrie verantwoordelijk te houden voor hun misdaden tegen de natuur en de mensheid. Dit doet XR Fashion Action door middel van creatieve acties en burgerlijke ongehoorzaamheid. Ze vraagt de overheid om een einde te maken aan de uit de hand gelopen overconsumptie, vage beloften en grootschalige greenwashing. Ze roept de overheid op een halt toe te roepen aan het verlies van biodiversiteit en de uitbuiting van werkers, die rechtstreeks door de mode-industrie worden veroorzaakt.