Voorbeschouwing: Markttheater voorstelling ‘De Levende Krant’
Foto via Markttheater / De Levende Krant

“We spelen De Levende Krant van 26 augustus t/m 18 september op de Dappermarkt en Van der Pekmarkt”, aldus Sean Hauser van Het Markttheater. Vrije Tijd Amsterdam stelde een aantal vragen aan de artistiek leider van het Amsterdamse theatergezelschap!

Wilt u ‘Het Markttheater’ eens toelichten?

“Het Markttheater is een theatergezelschap dat het theater op de markt een nieuw leven inblaast. We plaatsen het op de markt om een nieuw publiek te bereiken en de markt echt te herwaarderen als plek van ontmoeting, waar we theater brengen waarin mensen zich herkennen en de markt een plek kan zijn van gemeenschapsvorming en reflectie. Dat is wat we soms missen in het reguliere theater. We plaatsen het theater op rauwe en open wijze midden op de markt. We nemen het genre volkstheater serieus, en onderzoeken in verschillende theatrale stijlen. De basis is het documentair onderzoek, en het zoeken naar verbindingen met lokale partners en de buurten rondom de markt.”

Wie is de organisatie achter ‘Het Markttheater’?

“Het Markttheater heeft een klein team bestaande uit artistiek leider Sean Hauser – die Het Markttheater in 2017 oprichtte -, zakelijk leider Pieter van Adrichem, Hoofd productie Gwen Peroti, Hoofd marketing Sophie Jansen, Hoofd techniek Bram van Gameren, en nog vele andere die betrokken zijn in de organisatie. Daarnaast werken we met een divers team van theatermakers die momenteel op projectbasis betrokken zijn, met hen wordt vooral op collectieve wijze gemaakt. We beginnen bij een thema, documentair onderzoek, en vanuit daar gaan we op zoek naar een theatrale vorm.”

Kunt u iets vertellen over de voorstelling ‘De Levende Krant’?

“De Levende Krant is een cabareteske nieuwshow waarin het nieuws – uit de buurt en stad – op aangrijpende, direct en hilarische manier besproken wordt. We wilden een terugkerende voorstelling maken waarin de lokale actualiteit centraal staat. Om het nieuws op zo’n wijze tot leven te brengen dat mensen zich er met meer emotie toe kunnen verhouden en beter begrip krijgen op hoe bepaalde actualiteiten inspelen op hun leven en de buurt waarin ze wonen.

Het maakproces begint bij het journalistiek onderzoek in de stad. Met redacteur Katarina Schul en de stadsredactie – bestaande uit buurtbewoners – doen we grondig onderzoek in de stad. We maken een selectie van actualiteiten waar schrijver Sem Anne van Dijk mee aan de slag gaat. Uiteindelijk gaan we in rap tempo op de vloer aan de slag met de vers geschreven scènes. Per buurt en moment worden scènes aangepast. Actueler kun je het theater bijna niet krijgen. Ook tijdens de uitvoeringen is er nog ruimte voor het aanpassen van scènes en gaan we aan de slag met input van het publiek.”

Wie zijn de acteurs?

“In De Levende Krant spelen acteurs Yorick Heerkens, Giovanni Brand, Annelotte van Aarst en Amro Kasr. Het zijn betrokken acteurs die in het maakproces ook veel ruimte krijgen om mee te denken en maken.”

Waar worden de voorstellingen gehouden?

“In een normale situatie, zonder Covid-19, spelen we op de markt, maar dat kan helaas nog niet. Vorige en dit jaar spelen we daarom na sluitingstijd op het marktplein. De Levende Krant spelen we komende weken op het Dapperplein, na sluitingstijd van de Dappermarkt en de Van der Pekstraat, na sluitingstijd van de Van der Pekmarkt.”

Hoe komen jullie aan de onderwerpen voor ‘De Levende Krant’ en wie is de regisseur?

“De onderwerpen worden verzameld door redacteur Katarina Schul en de stadsredactie die bestaat uit een team van buurtbewoners. Zij doen per buurt onderzoek, gaan de markt op, interviewen mensen. Vanuit hun benadering komen we achter actualiteiten die Het Parool vaak niet halen, maar op lokaal niveau wel degelijk een grote impact hebben.
Er is inmiddels een regieteam, bestaande uit Sara de Monchy en Reinout Bongers. Beide afgestuurd aan de Toneelschool Maastricht.”

Wat willen jullie uitdragen met de voorstelling?

“Met De Levende Krant proberen we het menselijke narratief van het nieuws aan het oppervlak te brengen. Vaak blijft het nieuws op een afstand, we lezen de krant, maar er blijft een distantie. Theater is volgens ons een ideaal medium om het nieuws te bespreken en tastbaarder te maken. Het is van mens tot mens. We kunnen wellicht niet altijd enorm de diepte in, maar het is ook niet ons streven om zeer grondig onderzoeksjournalistiek te bedrijven. Maar eerder met een lach en een traan onze gedeelde realiteit te onderzoeken.”

Hoe reageert het publiek op ‘De Levende Krant’ en worden zij bij de voorstelling betrokken?

“Veel mensen zijn er blij mee hoe we de actualiteit van hun buurt bespreken. We wakkeren een kritische geest aan bij de mensen. We nemen als maker geen stellige positie in, maar belichten de actualiteit vanuit verschillende perspectieven, zodat het publiek een eigen mening kan vormen. Het is een voorstelling met veel humor, muziek en groteske personages. We geven het publiek behoorlijk wat amusement, maar wel met een boodschap. De voorstelling is ook interactief van aard. Publiek mag reageren na scènes, en wordt soms de vloer op gevraagd. Vorige jaar hadden we soms boze burgers die echt nog iets wilde toevoegen aan de scènes. Dan wordt het spannend theater, wanneer de fictie en realiteit met elkaar gaan interacteren.”

Zijn er ook vrijwilligers nodig en waar worden zij voor ingezet?

“Ja, we zijn nog op zoek naar publieksbegeleiders, zeker van belang in deze corona tijd. De publieksbegeleiders zijn de host van Het Markttheater. Ze verwelkomen publiek, samen met de acteurs, en houden de omgeving goed in de gaten.”

Wat houdt ‘Maatje van Het Markttheater’ in?

“Het Markttheater is een gratis toegankelijk theater. We staan midden op de markt. We willen gratis toegankelijk zijn om zo op de markt een breed publiek te kunnen spreken, zonder drempel. Als Maatje van Het Markttheater ondersteun je ons om nieuwe productie te maken. Die support hebben we echt nodig, omdat we geen kaartverkoop hebben. Dus ben je enthousiast over wat we maken, dan hoef je geen kaartje te kopen, maar je kan Maatje worden. Met een donatie na de voorstelling zijn we uiteraard ook al heel blij.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“Ja, kom vooral kijken op de markt binnenkort! We spelen De Levende Krant van 26 augustus t/m 18 september op de Dappermarkt en Van der Pekmarkt. Maar dus wel na sluitingstijd”, laat Sean Hauser ten slotte enthousiast weten namens Het Markttheater!

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam