SHADOW GAME WINT GOUDEN KALF OP HET NEDERLANDS FILM FESTIVAL
Fotografie Ton Peters

De beste lange documentaire is…. Shadow Game! Tijdens een euforische speech van regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel stonden vijf jongens uit de documentaire op het podium om het Gouden Kalf in ontvangst te nemen. Jarenlang zijn zij gevolgd toen ze als minderjarige vluchtelingen alleen door Europa reisden. Ze dansten tot diep in de nacht. Na al die narigheid eindelijk iets om te vieren!

Regisseur Eefje Blankevoort staat nog stijf van de adrenaline: ‘We hebben geschreeuwd, gebruld, gedronken! Na jaren onzichtbaar te moeten zijn, traden Mustafa, Mohammed, Saleh, Jano en SK uit de schaduw en pakten vol bravoure hun moment in de spotlights, op het podium en op de dansvloer!’ Regisseur Els van Driel: ‘We hebben zoveel meer gevierd dan het winnen van een Gouden Kalf. Dat deze jongens er nog zijn, het hebben overleefd. Dat we dit samen hebben gedaan. We zijn euforisch, dankbaar en strijdbaar, want we gaan door!’

#Bescherm kinderen op de vlucht

Het Gouden Kalf is namelijk niet het einde van het project Shadow Game. Onderdeel is het manifest #Bescherm kinderen op de vlucht. De jongens uit de film willen het Europees Parlement toespreken en hen 100.000 handtekeningen overhandigen. Zij hebben de helletocht weliswaar overleefd maar dagelijks lopen kinderen – sommigen niet ouder dan 8 jaar – in hun voetsporen door Europa. Ze worden niet beschermd, staan bloot aan geweld van o.a. grensbewakers en lopen het risico in handen te vallen van criminelen en mensenhandelaren.

Tieners op de vlucht

In de documentaire Shadow Game worden tieners gevolgd tijdens een helse tocht door Europa. Ze zijn op de vlucht voor oorlog en geweld. Dagelijks proberen ze levensgevaarlijke grenzen over te steken, op zoek naar veiligheid en een beter leven. Mishandelingen en ontberingen zijn aan de orde van de dag. Shadow Game ging in april in première op het filmfestival Movies that Matter in Den Haag en won daar de prijs voor beste documentaire. Ook won ze de Youth Jury Award en de Grand Prize of Geneva op het prestigieuze mensenrechtenfilmfestival FIFDH in Genève. De film draaide in tientallen Nederlandse filmhuizen en werd vertoond aan organisaties zoals de IND, pleegzorgorganisatie NIDOS en aan de (lokale) politiek. Om zo de vraag te stellen: is dít hoe we met kinderen willen omgaan?

Transmediaal project

Shadow Game is onderdeel van een transmediaal project dat bestaat uit de feature length documentaire, een serie korte follow-up docu’s, een adventure game (in ontwikkeling), een fototentoonstelling van Cigdem Yuksel en een impactcampagne. Shadow Game is een co-productie van Prospektor, KRO-NCRV en Witfilm. Gefinancierd met steun van het NPO-fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Nederlands Filmfonds, Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, Free Press Unlimited, UNHCR and Janivo.

    Bij Vrije Tijd Amsterdam krijg je korting op de mooiste lokale initiatieven. Iedere maand hebben we de beste acties.
    Deze keer: 20% korting bij Amsterdenim!

Koop Amsterdamse denim met maar liefst 20% korting!

Exclusieve kortingen via Vrije Tijd Amsterdam

Gebruik de kortingscode VTA20 en krijg 20% korting op je aankoop bij Amsterdenim.

Pak nu je korting