Pride Amsterdam 2021: Voorbeschouwing ‘FOK ME HOKJE’
AFBEELDING CREDITS: FOK ME HOKJE

Van 31 juli tot en met 8 augustus is het in de hoofdstad tijd voor Pride Amsterdam 2021. Ondanks dat de grote feesten zijn afgelast zijn er voldoende leuke dingen te doen tijdens aanstaande Pride. Vrije Tijd Amsterdam blikt geregeld vooruit naar een Pride evenement! Vandaag beschouwen we met Rosalie Fleuren van studio 52nd vooruit naar voorstelling FOK ME HOKJE!

Wil je eerst ‘FOK ME HOKJE’ eens introduceren?

“FOK ME HOKJE is een energieke, muzikale voorstelling, die de vrije ruimte van het queer-zijn wil vieren. Acteurs Smita James, Diederik Kreike en Dionisio Matias tonen je met flinke attitude hoe heerlijk het kan zijn om uit opgelegde hokjes te breken, ook als de buitenwereld je daar het liefst in terug zou stoppen.

Regisseur Gable Roelofsen en choreograaf Winston Ricardo Arnon gaven de voorstelling vorm met verhalen die jongeren schreven over hoe het is om nu queer te zijn in Nederland. Middelbare scholieren uit heel Nederland werkten eraan mee. Ze volgden schrijflessen, gingen op excursie naar de tentoonstelling What a genderful world. Ook namen ze deel aan inspiratiesessies, o.a. van Emancipator en jeugdpsychiater Glenn Helberg.”

Hoe is het idee voor ‘FOK ME HOKJE’ ontstaan?

“Bij Studio 52nd staan we in dienst van de verhalen van jongeren. Wij voegen hun stem toe aan maatschappelijke gesprekken die vaak óver hen, maar te weinig mét hen, worden gevoerd.

Met name in het gesprek over LHBTI+ is bij de Next Generation veel gaande. Veel volwassenen kunnen nauwelijks de snelheid bijbenen waarmee deze generatie het gesprek verandert over queer-zijn. Het was ons al een tijdje duidelijk dat ons nieuwe project deze jongeren een podium moest bieden.”

Zou je iets meer willen vertellen over Studio52nd?

“Studio 52nd maakt voorstellingen over systemische onderdrukking (wij noemen het ook wel oppression), met thema’s als discriminatie, racisme en seksisme. De jongeren waar wij mee werken, maken dit zelf dagelijks mee. Wij koppelen deze jonge talenten aan theatermakers (zowel jong als gerenommeerd). Voorbeelden zijn Wunderbaum, Jörgen Tjon A Fong, Bram Jansen en Het Geluid Maastricht. Deze voorstellingen dienen als gespreksopener – het nagesprek is voor ons een belangrijk onderdeel van het programma.

Tijdens de Pride voeren we elke dag een ander gesprek, om te vieren hoe groot en divers de queer community is. Tijdens het Queer Theaterfestival in de OBA organiseren we nagesprekken met o.a. de Trans Pride en de Youth Pride. In de Balie praten we met de Kinderombudsman en de redactie van de Paarse Vrijdagkrant over veiligheid op school. Dook van Dijck leidt het nagesprek in het Muiderslot, dat gaat over queers van nul tot nu”

Welke data kan het publiek naar de voorstellingen komen kijken?

“31 juli en 2 t/m 8 augustus.”

Is het een voorstelling voor jong en oud?

“Zeker! Wij ervaren zelf tijdens het maken van onze voorstellingen altijd al hoeveel we kunnen leren. Acteur Diederik (die/diens) was schrijfbuddy van de non-binaire Max en vertelde ons: ‘Max schreef best ontwapenend over hoe het is om non-binair te zijn: ‘Ik kan gewoon kiezen’. Met de toekomst en puberteit bleek hen totaal niet te zitten, dat was een zorg voor later. Max gaf mij hoop voor de toekomst. Er is een nieuwe generatie die hun recht op bestaan durft te claimen en niet bang is om de dingen aan elkaar uit te leggen. Dat durfde ik echt niet op die leeftijd.’ Wij zijn heel benieuwd naar de nagesprekken na afloop van de voorstellingen”

Op welke plekken vinden de voorstellingen plaats?

“31 juli om 20.30 uur bij Theater de Meervaart;
2, 3 en 8 augustus om 17.00 uur en 20.30 uur bij het Queer Theaterfestival in de OBA bij Amsterdam Centraal;
6 augustus om 20.00 uur bij de Balie;
7 augustus om 20.30 uur op het Muiderslot.”

Hebben jullie een speciale binding met Pride Amsterdam?

“Onze jongeren zijn vrijwel allemaal lid van het GSA Netwerk, een initiatief van COC. GSA’s organiseren op school bewustzijnscampagnes over LHBTI+ kwesties, zoals Paarse Vrijdag. Veel van deze jongeren hebben een mooi verhaal te vertellen over hun allereerste kennismaking met de Pride. Toen FOK ME HOKJE in januari niet in première kon vanwege de lockdown, gingen we op zoek naar het juiste moment. Wij zijn ongelofelijk trots en blij dat Pride Amsterdam de plek is geworden waar onze jongeren hun voorstelling in première zien gaan. Feestelijker kan niet.”

Nog iets toe te voegen?

“De volledige speellijst en kaartverkoop kun je vinden op www.studio52nd.nl/voorstellingen/fok-me-hokje.”

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam