Presentatoren Eurovisie Songfestival gekleed in Nederlandse creaties
Diek Pothoven Foto credits: Chris Philippo

De voorbereidingen voor het Eurovisie Songfestival zijn in volle gang. Achter de schermen wordt door het creatieve team hard gewerkt om de drie liveshows vorm te geven. Daarvoor is de kleding van de presentatoren een belangrijk en kenmerkend onderdeel. Diek Pothoven, Head of Styling, heeft – in samenspraak met de presentatoren en hun vaste stylisten Kelly Huisman, Nga Ho, Fanny Kieft en Marja Bennenbroek – gekozen voor de ontwerpers David Laport, Edwin van Oudshoorn, Claes Iversen, Elzinga, Tess van Zalinge, Oger en MAISON the FAUX.

Diek Pothoven: “Voor het ontwerpen van de looks voor de presentatoren heb ik een super team van geweldige ontwerpers samengesteld: de power rangers van de Nederlandse mode. Ik was op zoek naar ontwerpers met een modern eigen signatuur en waar een prettige en open samenwerking mee mogelijk was. Het belangrijkste is namelijk dat de hosts zich prachtig en zelfverzekerd voelen en daarvoor moet een ontwerper ook goed kunnen luisteren. De ontwerpers hebben waanzinnige prestaties geleverd. De verschillende creaties zorgen voor een super spannend en verrassend beeld. Ik ben erg dankbaar voor het lef van de presentatoren om met deze vooruitstrevende ontwerpers in zee te gaan en ze dit enorme podium te bieden.”

David Laport

“Ik ben enorm vereerd dat ik de kans heb gekregen om Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager te mogen kleden voor het Eurovisie Songfestival 2021. Het was voor ons belangrijk dat de jurk van Chantal én uniek is én het grote publiek aanspreekt. Om dit te bereiken zijn we zelf begonnen bij de ontwikkeling van de stof. Zo hebben we de print zelf getekend en op tulle laten borduren met fijne lurex garens. Er zijn drie testen aan vooraf gegaan, voordat we de perfecte kleur hadden. In het silhouet heb ik gekeken naar een klassieke simplistische vorm die goed werkt op beeld. De jurk van Nikkie bestaat uit meer dan twee kilometer aan sequins koord. De 1200 losse pailletten snoeren zijn er met de hand op geborduurd. Op het eerste oog ziet de jurk er simple and effortless uit, maar zodra de jurk in beweging is, komt deze op een nieuwe manier tot leven. Voor Edsilia was het uitgangspunt een stoer maar toch vrouwelijk silhouet. Met de asymmetrische lijnen hebben we een modern en vrouwelijk beeld weten neer te zetten, met een glitter knipoog naar het Eurovisie Songfestival.”

Edwin van Oudshoorn

“Wij vinden het een enorme eer om op dit podium ons werk te laten zien. Voor Chantal Janzen was het belangrijk om een combinatie te maken van onze signatuur met de eigen stijl van Chantal. Wij hebben een jurk ontworpen gebaseerd op een look uit onze collectie Nightingale. Gedrapeerde tule gecombineerd met duizenden pailletten en Swarovski kristallen. Voor Nikkie hebben we gekozen voor een klassiek silhouet met boven Nikkie’s hart een subtiel eerbetoon.”

Claes Iversen

“Het is een grote eer om mee te werken aan het Eurovisie Songfestival -waar ik al van kleins af aan fan van ben- en Chantal te mogen kleden. Het traject is vorig jaar begonnen met een aanzet van meer dan 70 ontwerpen. Samen met Chantal en haar stylingteam hebben we de designs gekozen en de stoffen en kleur bepaald. We zijn uitgekomen op twee jurken waarbij we rekening hebben gehouden met de wensen van Chantal en die een duidelijke Claes Iversen-signatuur hebben én Eurovisie-waardig zijn. Daarbij was het van belang om niet de artiesten te overschaduwen, maar toch spectaculair het evenement te kunnen presenteren. Als ontwerper heb ik wel gespeeld met het showelement van het Eurovisie Songfestival, maar steeds met een mode-invalshoek. Van tekening en proefmodellen naar de uiteindelijke jurken; het is een intensieve, maar inspirerende reis geweest. Ik ben in elk geval heel trots en blij met het resultaat van beide jurken. Het was een feestje om hieraan te werken.”

Elzinga

“Als modeontwerper was het een fantastische uitdaging om een ontwerp te maken voor een host die zo energiek en enthousiast is als Edsilia Rombley. Om een Elzinga ontwerp samen met haar en Diek Pothoven te reconstrueren en het binnen het Songfestival te plaatsen, was super leerzaam en een hele leuk kans voor een klein merk als Elzinga.”

Tess van Zalinge

“Speciaal voor mijn samenwerking met Eurovision heb ik een upcycling techniek eigen gemaakt en verwerkt in een uniek ontwerp voor Edsilia. Gedurende het proces was er een fijne connectie en vertrouwde ze mijn visie. Daarbij vind ik het belangrijk dat het ontwerp haar complementeert en tegelijkertijd een verbinding is van ons beiden.”

Oger

Presentator Jan Smit zal schitteren in vier maatpakken van Oger.

MAISON the FAUX

Host Nikkie de Jager verschijnt in een ontwerp van MAISON the FAUX. Het Nederlandse label staat voor geloven in de kracht van individuele expressie en het belang om jezelf te kunnen zijn. “Met deze jurk willen we samen met Nikkie benadrukken hoe belangrijk het is trots op jezelf te zijn. Het was een waanzinnig intensief proces waar meer dan 200 uur handwerk in zit. Elk kristal is er met liefde opgezet, terwijl de best of Eurovision playlist aan stond.”

Het Eurovisie Songfestival is op 18 en 20 mei – de halve finales – en 22 mei – de finale – om 21.00 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1. De show wordt ook live gestreamd op het officiële YouTube-kanaal van Eurovision.

PS Volg ook ons blog over het Eurovisie Songfestival 2021