Ouderen Songfestival 2021: Winnaars corona-editie
vlnr Dolly Bellefleur, Trienke Hoogenberg, Henk van Dalen, Harry Slinger, Machteld van der Gaag, Inez Timmer Grande Finale 2021 29e editie DeLaMar Theater | @Willemijn Ploem

Zaterdagmiddag 3 juli vond in het DeLaMar Theater de Grande Finale van het Ouderen Songfestival plaats. Het was lang onzeker of deze vanwege corona uitgestelde 29e editie kon doorgaan. De zogeheten corona-editie moest diverse keren worden verzet. Uiteindelijk kon het festival na afkondiging van de versoepelingen alsnog van start gaan. In zeer korte tijd werden zes voorrondes (Swalmen, Leeuwarden en drie in Amsterdam) en de Grande Finale in het DeLaMar Theater georganiseerd. De prefinales, die onder normale omstandigheden na de voorrondes volgen, konden vanwege de nog steeds beperkende coronamaatregelen niet doorgaan.

Voor een uitverkochte ‘corona’-zaal – slechts 250 mensen konden worden toegelaten – brachten zestien kandidaten samen met het Ouderen Songfestival Orkest onder leiding van artistiek leider en pianist Kees van Zantwijk een programma van muzikaal hoogstaand niveau. De jury onder voorzitterschap van Harry Slinger had een zware kluif aan het bepalen van de winnaars. Het niveauverschil tussen de finalisten was klein. Dat leidde voor de eerste keer in de geschiedenis van het dertigjarige Ouderen Songfestival tot het uitroepen van vier in plaats van drie winnaars. De derde vakjury prijs ging naar zowel Henk van Dalen als Trienke Hoogenberg.

De Grande Finale was dankzij een livestream door iedereen te volgen.

1e vakjuryprijs + Hans Martinusse | Amsterdam publieksprijs
Inez Timmer uit Weidum | Joodse vrouw (Ruut Weissman / George Groot)

2e vakjuryprijs:
Machteld van der Gaag uit Amsterdam | Le barbier de Belleville Bekend van Serge Reggiani

Gedeelde 3e vakjuryprijs:
Trienke Hoogenberg uit Leeuwarden | Sweevje (Sido Martens)
Henk van Dalen uit Haarlem | When I’m 88 Eigen tekst op muziek van Lennon & McCartney

Inez Timmer zong Joodse vrouw, het door Lucretia van der Vloot en Jenny Arean bekend geworden lied uit Tip Top. Timmer wist zowel de jury als het publiek te overtuigen met haar vertolking van dit aangrijpende lied. Het was voor de allereerste keer dat deze zangeres uit Friesland deelnam aan het Ouderen Songfestival. Ze kwam, zag en overwon.

Machteld van der Gaag won de 2e vakjuryprijs voor haar vertolking van het komische chanson Le barbier de Belleville van Serge Reggiani. Kort geleden stond haar deelname op losse schroeven als gevolg van tijdelijk stemverlies. Maar ze herstelde net op tijd om mee te doen met de laatste voorronde. Met als resultaat een finaleplaats. Machteld stond eerder in de finale van het Ouderen Songfestival. Ook toen was ze prijswinnaar.

Henk van Dalen bracht When I’m 88, een eigenhandig geschreven Nederlandstalige versie van When I’m 64 van Lennon/McCartney. Hij droeg het lied op aan zijn grote liefde, Noor. Tijdens de finale keek zij vanaf de tweede rij toe hoe haar man haar toezong. Toen Dolly Bellefleur, de presentatrice van de middag, haar in het vizier kreeg, werden enkele woorden tot haar gericht. De jury was gecharmeerd van het plezier dat de oudste finalist én deelnemer van deze 29e editie uitstraalde.

Trienke Hoogenberg zong het door Sido Martens speciaal voor haar geschreven lied Sweevje. Voor de allereerste keer in het dertigjarige bestaan van het Ouderen Songfestival is een lied in het Fries gezongen. Tijdens de voorronde in Swalmen, werd in het Limburgs gezongen. Het duo Thijs Bekkers en José Bekkers-de Wijs bereikte met De Stroatmuzikantj de finale echter niet. Hoogenberg met haar transparant klinkende stem en frêle voorkomen wel.

​In het najaar vindt de 30e editie plaats, met de Grande Finale op 12 december wederom in het DeLaMar Theater. Inschrijven als kandidaat is al mogelijk, zie www.ouderensongfestival.nl. ​

Meer informatie
Stichting JAM | ​Ouderen Songfestival
www.ouderensongfestival.nl | 020 622 01 83 | info@ouderensongfestival.nl

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam