Namen finalisten 30e editie Ouderen Songfestival bekend
Halve finale 30e editie Posthuis Theater Heerenveen duo Bill Monsour | Hans de Ruiter | Foto: © Willemijn Ploem

De 30e editie van het Ouderen Songfestival gaat richting de apotheose. Na een kennismaking, zeven voorrondes en twee halve finales zijn zeventien finalisten overgebleven. Net als de negentien overige halve finalisten werden zij tijdens de halve finale begeleid door het OSF Combo onder leiding van pianist en artistiek leider Kees van Zantwijk. De presentatie was in handen van Eva Zwaving. Alle optredens waren via een livestream te volgen. De livestream is speciaal voor deze jubileumeditie opgestart, opdat ook zij die niet in staat zijn om naar het theater te komen nu en in de toekomst van de optredens kunnen genieten.

Oudste en jongste finalist

Met zijn 86 jaar is Delftenaar Ferry Verschuyl de oudste finalist. Hij is een bekend gezicht bij het Ouderen Songfestival, het is zijn zeventiende deelname. Regelmatig wist hij de finale te bereiken en een prijs in de wacht te slepen. De jongste finalist is Joki Beerendonk uit Uithoorn. Dit jaar mocht ze voor het eerst meedoen. Dankzij corona kon zij in het jaar dat ze 55 werd twee maal deelnemen, de uitgestelde 29e editie is namelijk afgelopen lente ingehaald. Beerendonk behaalde zowel toen als nu een finaleplaats.

Het 30-jarige jubileum

Het Ouderen Songfestival bestaat dit jaar 30 jaar. Ooit klein begonnen in Amsterdam, inmiddels een festival dat het hele land bestrijkt. Maar de Grande Finale is en blijft een Amsterdams feestje. Zeventien finalisten, afkomstig uit heel Nederland, staan 12 december op het podium van het hoofdstedelijke DeLaMar Theater. Zestien finalisten zijn aangewezen door de jury onder voorzitterschap van Ben Lansink (Open BAC), de zeventiende door artistiek leider en pianist Kees van Zantwijk. De wildcard heeft hij na afloop van de tweede halve finale uitgereikt aan nieuwkomer Caren Polderman uit Oudorp.

Leuke muzikale afwisseling

Begeleid door het achtkoppige OSF Orkest onder leiding van Kees van Zantwijk zingen de finalisten hun zelf gekozen lied. Het levert een middag vol muzikale afwisseling op. Van stevige rockmuziek tot het ingetogen klassieke lied, van uitbundige operette tot intieme kleinkunst, Engels-, Italiaans-, Duits-, Nederlandstalig. Een Oekraïens lied en opnieuw, net als in 2019, een Friestalig nummer. Kees van Zantwijk is verantwoordelijk voor alle arrangementen.

Twee keer meedoen

Sinds een aantal jaren is twee maal deelnemen aan dezelfde editie mogelijk, als solist én als duo of trio. Voor de eerste keer staan deze editie twee zangers in de finale, Luc Runderkamp uit Muiderberg en Amsterdammer John Spoel, die zowel een solo als een duet zingen.

Zingen voor de prijzen

Op zondagmiddag 12 december strijden de zeventien finalisten om de eerste, tweede en derde vakjuryprijs en de Hans Martinusse Amsterdam publieksprijs. Ook zal de internetprijs uitgereikt worden. Vanaf 22 november kan iedereen, na het beluisteren van de opnames, online zijn/haar stem uitbrengen via www.ouderensongfestival.nl.