Muziekgebouw en zijn bespelers kijken vooruit
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Op woensdag 28 april start de kaartverkoop voor concertseizoen 2021-2022 in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Na een seizoen dat inhoudelijk een andere vorm kreeg dan gedacht, richten de concertzaal en zijn vaste bespelers de blik weer op de toekomst. Seizoen 2021-2022 bevat naast concerten die zijn uitgesteld wegens coronabeperkingen veel nieuwe programma’s.

Nieuwe energie
Met succesvolle reeksen als de Donderdagavondserie, Piano, Grote Zangers, Muziektheater, World, The Rest is Noise en de vaste ensembleseries biedt het Muziekgebouw met nieuwe energie wederom een podium aan een groot aantal musici, ensembles en componisten. Ook verschillende festivals vinden komend seizoen onderdak in het Muziekgebouw, waaronder het Sweelinck Festival (oktober 2021), de Flamenco Biënnale Part 2 (november 2021) en het Pärt Festival (oorspronkelijk in voorjaar 2020, nu maart 2022). Eind januari 2022 staat helemaal in het teken van de derde editie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam. De verkoop voor dit festival start in september 2021.

Maarten van Boven, algemeen en artistiek directeur van Muziekgebouw aan ‘t IJ: ‘Het geeft energie weer een prachtig concertseizoen te mogen presenteren, na een moeilijk jaar waarin we de coronacrisis op creatieve wijze het hoofd hebben geboden met terrasconcerten en het streaming initiatief Up Close. We blijven doen waartoe we op aarde zijn: onze liefde voor muziek met zoveel mogelijk mensen delen. Vanaf september weer in de vertrouwde concertvorm, want juist in de interactie tussen musici en publiek is de kans het grootst dat een concert boven zichzelf uitstijgt. Natuurlijk zijn we ons bewust van de onzekerheden rondom de corona maatregelen. We doen er alles aan een veilige concertervaring te garanderen en verwachten dat concerten dit najaar weer kunnen plaatsvinden, voor live publiek. Door ongeplaceerd te verkopen, blijven we maximaal flexibel mochten er toch nog beperkende maatregelen gelden.’

Premières en debuten
In het Muziekgebouw klinken komend seizoen wereldpremières van Florian Magnus Maier, Stefan Prins, Kate Moore, Hawar Tafiq en Jennifer Walshe. Ook zijn er talloze Nederlandse premières, waaronder stukken van Adès, Auerbach, MacMillan en Vasks. Solisten van naam maken hun debuut in de Grote Zaal, onder wie pianist Lars Vogt, violist Frank Peter Zimmermann, cellist Alexander Kniazev en sopraan Eva-Maria Westbroek. In de series Jazz en World zijn er concerten door onder anderen Christian McBride’s Inside Straight, Anouar Brahem Quartet, Nayan Ghosh en het Gurdjieff Ensemble. Ook voor kinderen van 0-12 jaar is er veel te doen. Zo is er een nieuwe reeks babyconcerten, naast de al bestaande theatrale muziekmiddagen en de serie Open je Oren met Dieuwertje Blok.

Start kaartverkoop
Vanaf vandaag is het programma van seizoen 21/22 te zien op muziekgebouw.nl. De kaartverkoop start woensdagmiddag 28 april om 12.00 uur. Tot 1 oktober 2021 geldt een vroegboekkorting tot 35%.

Kijk op www.muziekgebouw.nl voor meer informatie.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam