Eurovisie Songfestival 2021: De TOP-5 van Sjoerd Knops
De altijd vrolijke Sjoerd Knops.

“We gaan volgend jaar naar Malta”

Met nog één nachtje slapen voordat het eerste officiële liedje van het Eurovisie Songfestival 2021 te horen zal zijn, lijkt de songfestivalkoorts in ons land meer en meer toe te nemen. Vrije Tijd Amsterdam vroeg een dag na de openingsceremonie aan Songfestival kenner Sjoerd Knops welke landen volgens hem in de top-5 komen te staan.

Door: Rik Verkaik

Volgens de goedlachse Songfestival liefhebber en barkeeper van het Amsterdamse gay café Montmartre verdient Bulgarije het om op de vijfde plek te eindigen en gaan Sjoerd en zijn vrienden volgend jaar naar Malta, omdat dat land er met de hoofdprijs vandoor zal gaan.

Bulgarije

Sjoerd Knops: “Dit land uit Zuidoost-Europa stuurde zangeres Victoria naar Rotterdam. De Bulgaarse zangeres zingt het liedje ‘Growing Up is Getting Old’, waarmee een verhaal verteld wordt over een reis naar zelfverbetering door op zoek te gaan naar je ‘roots’ en de plekken waar je je veilig voelt. Voor het nummer kreeg ze inspiratie door te denken aan haar vader, moeder, zus en beste vrienden.”

IJsland

“IJsland wordt in de Rotterdamse Ahoy vertegenwoordigt door Daði & Gagnamagnið . Het liedje ’10 years’ wordt gezongen door Daði Freyr. Leuk feitje is dat Árný Fjóla, de vrouw van Daði, de inspiratie is voor het nummer. Ze is tevens één van de leden van Gagnamagnið. Zijn zus, Sigrún Birna Pétursdóttir, is de achtergrondzangeres. Hechte vrienden van de zanger uit IJsland zorgen voor de ‘moves’ en ‘grooves’ in de rest van de line-up.”

Frankrijk

“Zangeres Barbara Pravi is de nieuwe Franse deelnemer aan het Eurovisie Songfestival. Ze won in Frankrijk de nationale finale van de liedjeswedstrijd met het nummer Voilà. Pravi, een Frans-Servische singer-songwriter, zong met Voilà een chanson in de traditie van Jacques Brel en Édith Piaf. Leuk om te weten is dat Duncan Laurence, de Nederlandse winnaar van het Songfestival in 2019, in de Franse jury zat. Barbara Pravi was een keuze van de jury én het Franse publiek.”

Cyprus

“Elena Tsagrinou zingt in Rotterdam het nummer El Diablo. Het lied is geschreven door Jimmy Thornfeld, Laurell Barker, Oxa en Thomas Stengaard. Elena Tsagrinou is een van de meest getalenteerde en glamoureuze zangeressen uit de Griekse popscene.”

Malta

“En dan de winst? Ik zeg we gaan volgend jaar naar Malta! Dit is echt een geweldig en heerlijk nummer. Bij de bookmakers gaat Italië aan de leiding maar dat vind ik dus echt helemaal niks. Ik denk dat Malta uiteindelijk zal winnen. Namens Malta betreedt zangeres Destiny Chukunyere het podium. Ze won in 2015 al het Junior Songfestival en wat mij betreft gaat ze nu als winnaar van het grote Songfestival naar huis.”

Noorwegen

Ondanks deze top-5 hoop ik ‘stiekem’ op een goede klassering van Tix uit Noorwegen. Ik moet zeggen dat ik daar dit jaar toch echt wel een zwak voor heb. De zenuwen zullen tijdens de halve finales nu wel mee vallen. Dit komt omdat Nederland al in de finale staat natuurlijk, dankzij de winst van Duncan in Tel Aviv.

Nederland

Ik moet zeggen dat ik wel enorm uitkijk naar het optreden van ‘onze’ Jeangu Macrooy. Ik heb genoten van de repetities en kan bijna niet wachten het optreden live in Rotterdam te zien”, laat een enthousiaste Sjoerd Knops vooruitkijkend naar het Eurovisie Songfestival in Rotterdam ten slotte weten.

PS Volg ook ons blog over het Eurovisie Songfestival 2021

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam