Van vrijdag 11 tot en met zondag 13 september staat in Boekarest het gloednieuwe SAGA Festival, van elektronische muziekevents organisator ALDA, op het programma. Vrije Tijd Amsterdam sprak hierover met ALDA-voorman Allan Harderberg

Van vrijdag 10 tot en met zondag 12 september staat in Boekarest het gloednieuwe SAGA Festival, van elektronische muziekevents organisator ALDA, op het programma. Vrije Tijd Amsterdam sprak hierover met ALDA-voorman Allan Harderberg. We blikten met hem ook vooruit naar het Amsterdam Dance Event, het Corona contrast tussen Nederland en Roemenië én de nijpende situatie waarin de evenementenindustrie zich in Nederland bevindt.

Jij bent nu in Boekarest voor het SAGA Festival. Kun je daar iets meer over vertellen?

“Volgend weekend hebben we SAGA Festival. Daar zijn we circa drie jaar mee bezig geweest qua voorbereidingen. Dit event hebben we nu inmiddels 3 keer ‘postponed’.

We zijn nu al twee weken volle bak aan het bouwen. Zoals het er nu naar uitziet gaat het event volgend weekend door. We lopen hier met heel veel Nederlandse ‘suppliers’. Iedereen is hier dag en nacht hard aan het werk.

Het festival is op vrijdag, zaterdag en zondag. We verwachten ongeveer 40.000 bezoekers per dag. Dit zijn de dingen waar we allemaal weer blij van worden.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door SAGA Festival (@saga_festival)

Preventiemaatregelen Corona

“Hier gelden eigenlijk vrijwel dezelfde regels als in Nederland. Met natuurlijk het grote verschil dat we hier dit evenement komend weekend wel op volle capaciteit mogen organiseren.

Mensen moeten net als in Nederland of gevaccineerd zijn of een test ondergaan waaruit blijkt dat ze geen Corona hebben. Of ze moeten bewijs tonen dat ze de laatste 60 of 90 dagen al Corona hebben gehad.

Dat wordt allemaal gecontroleerd bij de ingang. We hebben 250 mensen van diverse medische bedrijven ingehuurd. Zij zorgen voor de controles.

We hebben hier en in de omgeving teststraten opgebouwd en ingericht. Ze kunnen hier dus ook nog een sneltest laten doen. Een uitslag van een test is in Roemenië 48 uur geldig. We hebben een heel crowdcontrol plan gemaakt. Dit hebben we gedaan in samenwerking met medische bedrijven. Eigenlijk zijn we er gewoon helemaal klaar voor”, klinkt het enthousiast vanaf de andere kant van de telefoonlijn.

In Roemenië kan het wel en in Nederland kan het niet. Wat is jouws inziens het verschil?

“Wat er nu gebeurt in Nederland is natuurlijk schandalig. Als je in Zandvoort ziet hoeveel mensen er bij elkaar lopen. Het mag dan van de overheid doorgaan omdat het een geplaceerd evenement is. Maar, als je de beelden ziet is het gewoon drukker dan tijdens Koningsdag in Amsterdam.

“Ik heb er echt geen woorden voor en ben benieuwd met wat voor een onzin verhalen ze straks weer aankomen. Zullen ze zeggen we gaan weer het griepseizoen in? Gaan ze weer verkondigen dat we voorzichtig moeten blijven? Ik denk dat we alles wel gehoord hebben de afgelopen anderhalf jaar.

Moe en geïrriteerd

Ik begin er wel een beetje moe van te worden en eigenlijk zelfs zwaar geïrriteerd. Soms zeg ik tegen mezelf het heeft geen zin om je druk te maken. Maar ja, het gaat nu echt helemaal nergens meer over.

Als je naar de situatie in Roemenië kijkt dan testen mensen zich hier echt veel meer. In Nederland wordt er vooral gekeken naar de besmettingen. Mensen worden hier mijns inziens ook veel minder bang gemaakt. Er lijkt hier gewoon minder aan de hand te zijn en kijk de wereld draait gewoon door.”

Denk je dat ADE dit jaar doorgaat?

“Ik heb echt geen idee. Ik weet en hoor dat de Gemeente Amsterdam echt graag wil dat het doorgaat. Die zijn gewoon allemaal heel erg positief. Alleen ja met het beleid uit Den Haag heb je gewoon geen idee.

Het is echt zo onverschillig als je alles bekijkt. Festivals mogen niet en stadions zitten voor 2/3 vol en je hebt natuurlijk de F1 in Zandvoort. Het is misschien cliché om dit zeggen als festivalorganisator maar het zijn wél de feiten. Er wordt gewoon echt met twee maten gemeten”, zegt Allan verzuchtend.

Plannen tijdens het Amsterdam Dance Event

“Tijdens het Amsterdam Dance Event hebben we het Secret Project Festival staan. Dat is zo goed als uitverkocht. We hebben natuurlijk nog onze AMF-show op de zaterdag in de Johan Cruijff ArenA en we hebben nog een paar andere shows gepland staan.

Het zijn allemaal gave dingen, maar we moeten steeds weer afwachten of het doorgaat. Veel hangt wéér af van de persconferentie op 17 september. Dan mogen we weer gaan rennen of weer gaan wachten.

Dat is gewoon heel frustrerend en vermoeiend. Dan moeten we misschien weer 2, 3 of 4 weken wachten op één of ander besluit. Ik heb dus echt geen idee of het doorgaat. Ik kan wel iets gaan roepen, maar kan dat nergens op baseren.”

ALDA-voorman Allan Hardenberg: “Nog meer gemotiveerd om 11 september van ons te laten horen”
Een eerdere editie van AMF. Foto via ALDA

Als Secret Project Festival wel doorgaat. Wat kunnen we dan verwachten?

“We hebben natuurlijk een super line-up staan. Wij zijn er gewoon klaar voor. Alle productieplannen zijn af. De marketing draait gewoon door. Alle dj’s zijn geconformeerd. Dat gaat gewoon voor de eerste keer hier in Nederland echt een vette show worden. Ik hoop zo dat dit doorgaat. We zijn er super enthousiast over.

Het Secret Project Festival heeft nu een paar keer plaatsgevonden in LA. Het is een concept wat uit Noord-Amerika komt en van onze partner Insomniac is. We zijn bezig om dit project uit te rollen naar 5 andere landen in Europa. Er liggen allemaal plannen klaar, om volgend jaar mee aan de slag te kunnen gaan.”

Doen jullie mee aan Unmute Us op 11 september?

“Ja natuurlijk doen we daaraan mee. Het is een super initiatief vanuit Jasper en Tom van Apenkooi Events en we zijn er sowieso bij. We zijn nu aan het bedenken wat we nog meer kunnen doen op de 11e om meer van ons te laten horen. De laatste keer was een groot succes.

Iedereen vanuit onze evenementenscene die de beelden uit Zandvoort hebben gezien zijn gewoon heel erg boos. Nog bozer als dat we al waren. Ik ben zelf als mens heel rustig, ik blijf altijd op de achtergrond en in het begin snap je het. Zo’n pandemie is voor iedereen de eerste keer. Hoe ga je er mee om? Ga er maar aanstaan als regering zijnde. Dan kan je nog begrip voor het één en ander opbrengen.

Alleen nu is iedereen gewoon zo over de zeik. Het is allemaal gewoon niet meer uit te leggen. Het motiveert ons allemaal om 11 september nog meer van ons te laten horen”, laat Allan Hardenberg tenslotte namens ALDA weten.

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam