
Afrovibes Festival 2021 brengt tijdens de 18e editie van 28 september t/m 10 oktober dans, theater, spoken word en muziek, mode, videowerk en kunst van actuele kunstenaars. Het festival is in 12 theaters in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Bosch. De kracht van verandering plaatst Afrovibes dit jaar op de voorgrond. Het internationale programma met radicaliteit, spannend werk en experiment uit Namibië, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Mozambique, Tanzania, Oeganda, VS, Zwitserland en uit Nederland komt in het thema Shifting Spaces| Tilting Times tot leven.
De kunstenaars werken op het breukvlak van grote veranderingen. Klimaat, grenzen, Black Lives Matter, democratie, alles lijkt te schuiven en kantelen. Voor hen zijn de grote verschuivingen in onze wereld en kantelingen in ons leven ook een afrekening met het verleden. Zij laten zien dat deze afrekening nodig is om onze manier van denken in het heden te veranderen. Wie neemt ruimte in, wie maakt plaats?
UITGELICHT – 28 september t/m 10 oktober in AMSTERDAM
Op woensdag 29 september opent het festival in Amsterdam met de dansvoorstelling Spirit Child van choreograaf Qudus Onikeku uit Nigeria. Door de ogen van geestenkind Azaro zwerf je tussen de wereld van de geesten en traditie en die van de mensen, moderniteit en het lijden.
De dansvoorstelling Symphony of 21 is een nachtclub waarin dans en spiritualiteit één worden in een mix van Europese en Afrikaanse muziek. De groepen DOX, ArtBeat Amsterdam en Batalo East nemen het publiek mee naar een nachtclub waarbij identiteit centraal staat. Stoelen weg, voeten op de vloer, dansers en publiek worden één.
De Nigeriaanse kunstenaar Jelili Atiku laat met de voorstelling Èjì Ọyẹ̀ Ìpọ̀nrí II zien dat we op een kantelpunt in de tijd staan, een breekpunt waarin de spanningen oplaaien. Een performance met en tussen het publiek.
Met de dansvoorstelling Krummelpap uit Namaqualand scheuren choreografen Alfred Hinkel & John Linden uit Zuid-Afrika de pleisters van de wonden van de gemengde volkeren (mixed-race people) in de West- en Noordkaap in Zuid-Afrika af. Tekst en poëzie van Ronelda Kamfer.
De jazzvoorstelling South African Songbook of Jazz met het Metropole Orkest Big Band geeft onder leiding van Marcus Wyatt met the bigband een mooie doorsnede van de Zuid-Afrikaanse jazzscene.
Nora Chipaumire uit Zimbabwe brengt in de opera Nehanda met dans, muziek en performance een historische rechtszaak tussen koningin Victoria uit Engeland en Nehanda de Leeuwengeest uit Zimbabwe weer tot leven.
In de dans solo “Sakhozi says ‘NON’ to the Venus” vertelt Nelisiwe Xaba uit Zuid-Afrika een verhaal over een Zwarte vrouw en haar reis naar Europa, waar ze alleen mag blijven als ze een tijdje museumstuk wordt.
Ntando Cele vertelt in de stand-up comedy performance Phoenix Rose over haar toneelleven als zwarte vrouwelijke komiek in Europa. Met humor en ironie geeft zij ons een kijkje in haar leven en haar ervaringen als zwarte theatermaker in Europa.
Choreograaf Donna Chittick presenteert met de dansvoorstelling ALPH haar blik op broederschap. De dansers van het Amsterdam dansgezelschap Backbone nemen ons mee in hun wereld vol masculiene energie.
In het dansduet A Moment Wakati laat de Tanzaniaanse choreograaf Samwel Japhet zien hoe één enkel moment iemands houding kan veranderen tegenover zijn ervaringen, omgeving en zijn medemensen.
In dansvoorstelling SMEER verkent choreograaf Trixie Munyama uit Namibië de raakvlakken tussen moderniteit en traditie, gender en identiteit. In de drukte van een moderne Afrikaanse stad beweegt de dansvoorstelling in de werelden van tijd en ruimte, verleden en heden, illusie en werkelijkheid.
Middels drie choreografieën maakt de Mozambikaanse choreograaf Idio Chichava zichtbaar en tastbaar wat leven in de marge kan betekenen. In zijn dansvoorstelling Sentido Unico komen bewegingen van de dansers en fotografische projecties samen.
Meer info? Zie de website van het Afrovibes Festival!