Waarom je het Huiskamerfestival absoluut niet mag missen!

Waarom je het Huiskamerfestival absoluut niet mag missen!
Huiskamerfestival 2018. Foto credits: Jaap Reedijk Theater Muziekfotografie

De stad wordt van 30 augustus tot en met 7 september getrakteerd op een nieuwe editie van het Huiskamerfestival. Tijdens dit unieke theaterspektakel worden huiskamers in alle Amsterdamse stadsdelen omgebouwd tot intieme theaters.

De artiesten liegen er niet om en zijn een mengeling van jong talent en gevestigde namen zoals Yentl en de Boer, Lebbis, Paulien Cornelisse, Johan Goossens en Theo Nijland. De redactie van Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit met festivaldirecteur Daniel van Veen.

Een fantastisch team

“Mijn rol is dat ik directeur ben van de Stichting, de voorstellingen programmeer en de financiering regel. Samen met een fantastisch team organiseer ik het festival”, start Van Veen het begin van ons gesprek.

Bekende artiesten en jonge talenten

“Tijdens het huiskamerfestival zie je voorstellingen van bekende artiesten en jonge talenten, gespeeld vanuit verschillende Amsterdamse huiskamers. Je loopt met je groepje een route door de buurt en ziet drie voorstellingen van steeds 30 minuten. We vinden het als organisatie leuk dat je drie verschillende voorstellingen ziet van bijvoorbeeld een cabaretier, een muzikant en een theatermaker.

Daarom programmeren we de voorstellingen in blokken. Je koopt een ticket voor een blok zodat je altijd verzekert bent van een voorstelling met een bekende artiest, je wordt verrast met een voorstelling van een jong nieuw talent én je bezoekt nog eens de meest bijzondere huiskamers in Amsterdam.”

Een team vrijwilligers

“Inmiddels hebben we een team vrijwilligers die ieder jaar helpt de huiskamers om te bouwen naar intieme theaters. We hebben gemerkt dat bezoekers het leuk vinden om bij de buren op bezoek te zijn en stiekem te gluren naar hoe ze het huis hebben ingericht. We veranderen daarom niet al te veel aan het huis. De artiest staat bijvoorbeeld gewoon voor de boekenkast te spelen. Wel zetten we in iedere huiskamer 25 klapstoelen neer en theaterspots zodat het een theatrale setting heeft.”

Lebbis die zo blij als een kind was

“Voor bekende artiesten is het huiskamerfestival een ideaal try-out podium. Het festival vindt plaats aan het begin van het nieuwe theaterseizoen. Eer dat een voorstelling af is, de grappen werken en de liedjes in de juiste volgorde zitten, zijn er veel test voorstellingen nodig.

Bij het huiskamerfestival treden artiesten drie keer op voor steeds een nieuwe groep mensen. Hierdoor kunnen zij meteen hun voorstelling bijschaven, grappen aanpassen, anders timen, de volgorde veranderen zodat het materiaal gaat werken.
Vorig jaar trad Lebbis ook op. Na afloop kwam hij zo blij als een kind naar buiten. Hij had iedere voorstelling een nieuw half uur materiaal gespeeld, waarna hij zei, de helft werkt, bedankt Daniel!”

Cabaret, kleinkunst, muziek & muziektheater

“We selecteren voorstellingen van professionele artiesten in verschillende podiumkunstdisciplines en kijken daarbij altijd of artiesten nieuw materiaal hebben. Daarmee helpen we artiesten om de eerste stappen voor publiek te zetten. Omdat grote dansvoorstellingen of toneelproducties niet makkelijk in een huiskamer passen en terug te brengen zijn naar dertig minuten, programmeren we vooral cabaret, kleinkunst, muziek en muziektheater.

Dit jaar treed in Zuid voor het eerst Theatergroep Light & Shadow op. Twee Syrische vluchtelingen vertellen een aangrijpend verhaal over hun achtergrond. We zijn trots dat we deze bijzondere productie in een huiskamer kunnen laten zien. En omdat het zo dichtbij is kan het publiek na afloop met de artiesten napraten. Het zorgt voor een verbinding tussen artiest en publiek die in een regulier theater minder makkelijk te maken is. “

Leuk moment uit de historie van het Huiskamerfestival

“Een grappig moment was van een paar jaar geleden toen ik zelf in mijn eigen huis optrad. Na afloop kwam er een vrouw naar mij toe en die vroeg of ik ook CD’s had. Ja zei ik, kijk maar even in de kast. Ik heb CD’s van Randy Newman, Tom Waits, Bram Vermeulen, zoek maar wat uit. Dat kan alleen tijdens het huiskamerfestival.”

Later kun je zeggen, daar was ik bij

“Zelden krijg je de kans zo dichtbij een voorstelling van artiesten te zitten en nieuwe grappen, scenes en liedjes voor het eerst te zien. Je bent bij de geboorte van nieuwe voorstellingen en je ontdekt nieuwe talenten. Later kun je zeggen, daar was ik bij, die heb ik toen nog op een zolderkamer in Oost gezien, nu staat ze in een uitverkocht Carré.”

Voorstellingen van populaire artiesten zijn snel uitverkocht

“Via huiskamerfestival.nl krijg je uitleg over de routes per buurt. Een tip, koop snel je tickets omdat de capaciteit beperkt is. Er gaan maar 25 mensen in een huiskamer waardoor de populaire artiesten snel uitverkocht zijn.”

Het publiek dat maar bleef komen

“Het begon in 2006 in de Wilhelminastraat in Oud-West met 6 huiskamers. Toen speelde ik zelf nog als cabaretier/muzikant en trad ik in mijn eigen huis op. We hadden nooit gedacht dat we veertien jaar later het festival nog altijd zouden organiseren. Het was gewoon erg leuk om te doen.

En omdat het publiek maar bleef komen, huiskamers zichzelf gingen aanbieden en heel veel artiesten wilden optreden dachten we ieder jaar, zullen we het nog maar een keer doen?”

Zin, energie en vrolijk door gaan

“Dit jaar bundelen we de festivals tot twee weekenden waarbij we van stadsdeel naar stadsdeel trekken. Als een karavaan met artiesten. We hebben daar heel veel zin in, krijgen energie van de goede artiesten die optreden, en daarbij allemaal iets nieuws staan te doen.

Voorlopig dus een goede reden om vrolijk door te gaan”, laat Daniel van Veen ten slotte enthousiast vooruitkijkend naar het Huiskamerfestival weten.

Alle ins en outs

Voor kaartverkoop, ins & outs en het laatste nieuws kun je het beste de website van het Huiskamerfestival bezoeken.

Interview door:

Waarom je het Huiskamerfestival absoluut niet mag missen

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Het verhaal achter het Amsterdam Roots Festival