Theater De Meervaart drie dagen in teken van Jihad van Liefde
Foto: Vrije Tijd Amsterdam NL

In Theater De Meervaart staat acteur Mohammed Azaay de komende drie dagen op het podium tijdens een wel heel bijzondere voorstelling. De in Amsterdam geboren Azaay vervult de hoofdrol tijdens ‘Jihad van Liefde’, een belangwekkend en indrukwekkend verhaal, dat eerder in boekvorm verscheen. Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van Mohamed El Bachiri, die in 2016 zijn vrouw verloor bij de terreuraanslag in de Brusselse metro. Als Marokkaan en moslim was hij in de ogen van sommigen een potentiële dader, maar hij liet zich niet meeslepen door de orkaan van meningen en mediageweld die direct na de tragedie volgde. Het indrukwekkende boek en zijn inspirerende en hoopvolle oproep tot medemenselijkheid op televisie gaven uitdrukking aan zijn liefde, verdriet en veerkracht.

De Meervaart brengt nu in samenwerking met George & Eran Producties en het Amsterdams Andalusisch Orkest dit belangwekkende boek op het toneel. Vrije Tijd Amsterdam blikte vooruit en sprak met Mohammed Azaay.

Op 22 februari vond de eerste try-out plaats in het Bijlmerparktheater. Hoe is die voorstelling verlopen?

“We hebben na afloop goede reacties gehad. Er waren wel wat schoonheidsfoutjes, bijvoorbeeld qua muziekovergang en dingetjes met betrekking tot timing. Maar, overall gezien kunnen we tevreden terug kijken.”

Wat kunnen mensen verwachten tijdens Jihad van Liefde?

“De voorstelling gaat over Mohammed Bachiri. De man die zijn vrouw heeft verloren tijdens de aanslagen in de Brusselse metro. Tijdens de voorstelling zoomen we echt in op het moment net nadat de het gebeurd is. We laten het publiek terug gaan in flashbacks. We laten ook het tafereel zien toen ze nog gelukkig waren als gezin. En, wat er daarna allemaal gebeurde. Hoe Mohammed zich staande moest houden. Als vader van drie achter gebleven kinderen. Wat dat met hem doet. Hoe hij door die emoties heen gaat en nachtmerries krijgt. Echt hoe hij daarmee probeert te dealen.”

Wat is de achterliggende gedachte van de voorstelling en het boek?

“De achterliggende gedachte is om het verhaal te vertellen wat natuurlijk verschrikkelijk is. Maar, tegelijkertijd draagt het een mooie boodschap uit. Het opzoeken van verbinding. Dus het leed van één iemand die dat meemaakt. Mohammed is een man die haat bestrijdt met liefde en menselijk blijft, terwijl hem iets onmenselijks is aangedaan. Een bijzonder verhaal over liefde, pijn en verzoening. Daar gaat het hoofdzakelijk om. Het is ook een voorstelling voor verbinding en dat mensen met een andere blik naar elkaar kunnen kijken.”

Wordt er ook nog gelachen in de voorstelling?

“Ja, er wordt ook wel gelachen. Maar het is hoofdzakelijk een zwaar thema. Maar goed, je moet daar wel iets tegenover zetten als een soort lichtheid. Het is ook een universele struggle. Veel mensen die niet exact hetzelfde hebben meegemaakt, maar die wel weten hoe het is om een dierbare te verliezen.”

Heb je gelijk ja gezegd toen je gevraagd werd voor de rol?

“Ja, ik vond het gelijk fantastisch. Ik dacht dit is een verhaal waar ik helemaal achter sta. Een verhaal dat ik graag wil uitdragen omdat het me ontzettend aanspreekt. Ik kijk vol bewondering naar iemand die zo met zo’n situatie om kan gaan. Iemand die van ellende, zeg maar iets moois maakt. Die er toch een positieve boodschap en positieve twist aan kan geven. Natuurlijk zetten wij dat om in een theatrale setting. Uiteindelijk blijft de boodschap wel hetzelfde. Ik vind het fijn dat ik niet alleen als acteur, maar juist ook als medemens dit verhaal kan vertellen.”

Heb je veel gesprekken gevoerd met Mohammed Bachiri?

“We hebben elkaar in totaal twee keer ontmoet. De eerste keer bij een lezing van zijn nieuwe boek. Toen heb ik een aantal passages voorgedragen. Daarnaast heb ik ‘m twee weken geleden gezien. Dat was voor een dubbel interview dat binnenkort in de Volkskrant zal verschijnen.

Hoe gaat het nu met Mohammed?

“Het leven van alledag gaat natuurlijk gewoon door. Hij brengt z’n kinderen naar school en haalt ze weer op. Hij werkt weer en geeft veel lezingen en voert gesprekken op universiteiten. Het leven gaat ook gewoon door, hoe universeel dat ook klinkt. Het leven blijft natuurlijk niet stilstaan. De kinderen moeten naar school en er moet geld in het laatje komen. Ik heb heel veel respect voor hem dat hij dit blijft doorzetten. Het is een man met een missie en ik vind dat bewonderenswaardig.

Wat is de rol van het Amsterdams Andalusisch Orkest?

“Het orkest bestaat uit drie muzikanten. Zij vertellen samen met mij. Als het ware omlijsten zij met muziek deze rauwe, koude en theatrale voorstelling. Om het verhaal luister te geven en de emoties te ondersteunen. Muziek is als kunst. Dit zijn echt te gekke muzikanten.”

Waarom moeten Amsterdammers komen kijken?

“Het is een heel bijzonder mooi verhaal over een man die ondanks alles blijft vechten voor de liefde en gelooft in verbinding. Wij zijn in Amsterdam echt gezegend met 383 nationaliteiten. We hebben ook een grote Marokkaanse achterban in Amsterdam. Het is een mooie positieve boodschap. Het vertelt veel meer over Jihad. Veel mensen die aan Jihad denken associëren dit gelijk met terreur en bombarderen, dat soort dingen. Jihad heeft echter hele andere betekenissen zoals liefde en zoals verbinding. Het is mooi om dat te laten zien”, laat Mohammed Azaay ten slotte weten.

vrijetijdamsterdam.nl

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam