‘Mijn moeder is een diva’
Mijn moeder is een diva. Foto: © Sanne Peper

“De Toneelmakerij is een jeugdtheatergezelschap. We maken stukken voor jeugd, jongeren en alle volwassenen om hen heen”, vertelt Sophie de Haas namens de Toneelmakerij. Vrije Tijd Amsterdam sprak met Sophie en stelde een aantal vragen over de voorstelling ‘Mijn moeder is een diva’, de Amsterdamse Toneelmakerij in het algemeen én initiatief de Toneelmakkers.

De voorstelling ‘Mijn moeder is een diva’ is inmiddels in première gegaan. Wordt de voorstelling in het pand Lauriergracht 99C of elders gespeeld, want ik begrijp dat de Toneelmakerij op locatie speelt.

“De theaterzaal in ons pand wordt vooral gebruikt voor repetities. Soms spelen we hier een voorstelling maar niet vaak. ‘Mijn moeder is een diva’ speelt in veel verschillende steden. Om precies te zijn in Amsterdam, Utrecht, De Meern, Haarlem, Tilburg, Breda, Amstelveen, Arnhem en Den Haag.

“Bijna al onze producties toeren door het hele land. Van schouwburgen, grote zalen, kleine zalen tot en met scholen. Daarnaast maken we ook weleens locatietheater. Een voorbeeld hiervan is onze versie van Hamlet, die alleen in Amsterdam Nieuw West te zien is.

Kun je iets over de inhoud van de voorstelling vertellen?

“Viktor en Valencia zijn een tweeling. Ze lijken helemaal niet op elkaar maar hun moeder heeft gezegd dat ze een tweeling zijn. Dus het is waar. De moeder van Viktor en Valencia is een diva. Ze is modeontwerpster en draagt de meest flamboyante creaties. Ze heeft de hele wereld over gereisd en is overal aanbeden en geroemd, zegt ze zelf. Maar de laatste jaren ligt ze boven in haar slaapkamer te roken met de gordijnen dicht.

Viktor en Valencia hoeven niet naar school want ze weten alles al. Hun moeder heeft hen precies verteld hoe het leven in elkaar zit. Zo weten ze bijvoorbeeld dat aardige mensen geld van je willen, dat muzikanten lui zijn, dat verliefdheid niet bijzonder is en dat champagne essentieel is bij een goed ontbijt.”

Wat een mooi initiatief ‘Toneelmakkers’, wil je dit voor de lezers van Vrije Tijd Amsterdam een toelichten?

Als Toneelmakker help je ons bij onze missie om alle kinderen de mogelijkheid te geven om naar het theater te gaan. Met de bijdrage van een Toneelmakker kunnen we belangrijke drempels, zoals gebrek aan financiële middelen en vervoer, verlagen voor een bezoek aan een voorstelling.

Zo kunnen kinderen dankzij deze steun een eerste stap in de wereld van theater zetten. We werken samen met maatschappelijke organisaties rond de thema’s armoede en inclusiviteit om deze kinderen te bereiken.

Wat leuk dat de kinderen bij de voorstelling worden betrokken, wat is de achtergrond van de acteurs, want ze zullen goed op de kinderen moeten inspelen, lijkt mij?

“Kinderen worden niet actief betrokken in de voorstelling ‘Mijn moeder is een diva’. Natuurlijk spelen de acteurs wel in op het publiek, maar dat is bij volwassen theater natuurlijk even goed zo.”

Kun je iets over de losse workshops vertellen?

“Theaters kunnen workshops afnemen ter verdieping van het stuk.”

Kun je iets over de historie van het pand vertellen?

“Het pand van de Toneelmakerij was vroeger een jongensweeshuis. Hier is in 2018 het stuk ‘Jongens van hier’ overgemaakt.

Voorstellingen voor alle leeftijden

“De Toneelmakerij maakt voorstellingen voor alle leeftijden. Stukken vanaf 4+, 7+, 8+, 12+ en 14+. Als je 99 bent kun je ook naar onze 4+ producties. Sommige producties maken we speciaal voor op scholen.”

Bij de Toneelmakerij is ook de mogelijkheid om zalen te huren, voor hoeveel personen zijn de ruimtes geschikt?

“De tribune van de theaterzaal heeft een capaciteit van 83. Deze kan ook weggehaald worden. In totaal mogen er 120 personen aanwezig zijn in het pand”, aldus Sophie de Haas van de Toneelmakerij.

Interview door:

‘Mijn moeder is een diva’

Rik Verkaik
vrijetijdamsterdam.nl

VTA agenda