Laatste voorstelling Raymi Sambo in Bijlmer Parktheater
Scene foto. Credits: Poker

Zaterdag 7 maart is de laatste voorstelling van Poker te zien in het Bijlmer Parktheater. Poker is een theatervoorstelling van Raymi Sambo Maakt. De voorstelling stelt vragen bij de zogenaamde openheid van onze samenleving: wordt andersgeaardheid in Nederland echt wel geaccepteerd en hoe belangrijk is het je eigen gender en/of seksuele oriëntatie te definiëren? Poker laat zien wat de verstrekkende gevolgen kunnen zijn van het verborgen houden van je ‘ware’ identiteit.

Herkenning in de LHBTQ+ gemeenschap

De voorstelling, gebaseerd op persoonlijke ervaringen van maker Raymi Sambo, heeft veel losgemaakt, zo bleek tijdens de tour. Vooral in de (multiculturele) lhbtq+-gemeenschap was er veel herkenning. In het stuk laat Sambo, die eind oktober de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur won, vier mannen zien die op het eerste gezicht een perfect leven leiden: ze hebben goede banen, relaties met vrouwen en zelfs gezinnen. Elke vrijdag komen ze bij elkaar, zogenaamd om te pokeren. Maar wat ze echt doen, is seks hebben met elkaar. Het lijkt een ideale situatie, maar het wordt steeds moeilijker de verschillende werelden gescheiden te houden. Wanneer een van de mannen besmet blijkt te zijn met het hepatitus-B-virus, breekt de paniek uit. Want wie heeft de bom onder hun geheim geplaatst?

Multiculturele cast

De rollen van de vier mannen worden gespeeld door talentvolle, jonge acteurs: Ayrton Kirchner (Theatrale Monoloog: Nelson Mandela), Syoma Ekhart (How to Build a Universe), Reinier Demeijer (Billy Elliot) en Said El Abboudi (F*ck the Police). Ook Camilla Meurer, die te zien was in (GTST), speelt mee: zij vertolkt alle vrouwenrollen. Poker wordt gespeeld door een multiculturele cast – uit Suriname, Japan, Marokko, en Nederland.

Raymi Sambo

Stichting Raymi Sambo Maakt is sinds 2018 de naam van de organisatie rondom regisseur en acteur Raymi Sambo. Raymi Sambo maakt sinds 2003, eerst onder de naam VIG, voorstellingen die hun wortels vinden in de Nederlandse interculturele samenleving. De focus ligt op actuele thema’s en nog steeds niet vertelde verhalen, in een universele context. Raymi Sambo Maakt wil voorstellingen maken die relevant en herkenbaar zijn voor een brede, cultureel diverse publieksgroep.

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Gezellige drukte bij opening Johan Cruyff Court op Balboapleintje

VTA agenda