Interview met Charli Chung over 'Wolven huilen niet alleen'
Wolven huilen niet alleen Fotografe: © Valentina Vos

In het Amsterdamse Frascati theater is donderdagavond de nieuwe voorstelling ‘Wolven huilen niet alleen’ van regisseur Charli Chung in premiere gegaan. Vrije Tijd Amsterdam stelde een aantal vragen aan de regisseur.

In 2017 ben je afgestudeerd aan de Regie Opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Wat heeft je gemotiveerd om een carrière als regisseur te ambiëren?

“Al in mijn jeugd had ik een sterke creatiedrang en heb ik ook altijd al toneel gespeeld, dat was mijn eerste aanraking met toneel. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat ik homo was en voelde het niet meer veilig om op het toneel te staan. Het voelde toen als een natuurlijke stap om mijn werk van de vloer naar de zijkant te verplaatsen. Ik denk dat in elk mens een maker zit, dat we allemaal de drang hebben om dingen te maken, om nieuwe werelden vorm te geven. Ik heb op een natuurlijke manier de rol van regisseur gepakt om vanuit die rol nieuwe werelden te creëren.”

Kun je iets vertellen over het talentontwikkelingstraject bij Frascati Producties en hoe je hiervoor in aanmerking bent gekomen?

“Het is heel belangrijk dat deze talentontwikkelingstrajecten bestaan. Het is een naschoolse doorontwikkeling, waarin je de kans krijgt om je werk verder te ontwikkelen. Het is ook een manier om publiek en specifiek ook jouw publiek te vinden en aan je te binden.

Al vroeg tijdens mijn studie heb ik contact gelegd met het werkveld. Ik keek naar het tableau van eigenzinnige makers bij Frascati, die allemaal een hele diverse bijdrage leveren aan het werkveld, en daar zag ik mezelf wel tussen staan. De makers die aan Frascati verbonden zijn hebben allemaal een sterke kleur en eigen smaak. Ze zijn eigenzinnig, eigenwijs en durven nieuwe wegen in te slaan. Ik vond toen en vind nog steeds dat ik heel goed bij Frascati paste en ben blij de kans te hebben gekregen.”

20 februari gaat de voorstelling ‘Wolven huilen niet alleen’ in Frascati in première. Kun je de lezers van Vrije Tijd Amsterdam vertellen waar de voorstelling over gaat?

“Zonder teveel te verklappen gaat de voorstelling over de veerkracht, fantasie en de verbeelding van zes broers, die opgroeien in gevangenschap van een door hun vader gecreëerde wereld.”

Kun je toelichten hoe je met de acteurs samenwerkt en hoe je de acteurs centraal zet?

“Ik werk niet vanuit een vooropgezet plan. De regie en de acteurs staan niet los van elkaar; we zijn allemaal kunstenaars en het belangrijkste van de repetitie is dat wij als kunstenaars met elkaar kijken wat het materiaal met ons doet en wat wij met het materiaal willen doen. De repetities zijn dus een collectief maakproces wat ik als regisseur stuur.”

De voorstelling ‘Wolven huilen niet alleen’ is geïnspireerd op de documentaire ‘The Wolfpack’. Wanneer heb je deze documentaire voor het eerst gezien en welke indruk heeft dit gemaakt?

“Thuis op de bank bij mijn moeder. Er was direct iets in de documentaire wat me raakte en inspireerde. Ik denk dat het vooral de kracht en speelsheid van de jongens was, waarmee ze uit het gevangenschap iets zo fascinerend hebben weten te creëren. Met z’n alleen hebben ze een weg gevonden om iets nieuws te creëren, waardoor ze het gevangenschap meester konden worden.”

Zes broers uit ‘ The Wolfpack’ worden door hun ouders 15 jaar binnen gehouden. Kun jij je dit voorstellen? Je hebt je eigen keuzes kunnen maken door de Regie Opleiding aan de Toneelacademie in Maastricht te volgen. Hoe fijn is dit?

“Ik kan het me niet voorstellen en eigenlijk ben ik ook niet op die manier met het gevangenschap van de jongens bezig geweest. De oplossing waarmee zij zichzelf uit hun fysieke en mentale gevangenschap bevrijden is wat mij raakt.”

Vanaf 2021 maak je vanuit het talentontwikkelingstraject bij Frascatie Producties een overstap naar het artistieke team van Toneelgroep Oostpool. Wat verwacht je van deze overstap en wat denk je dat deze stap je zal brengen?

“Ik denk dat door onderdeel te zijn van het artistieke team van Toneelgroep Oostpool mijn werk zich nog meer kan professionaliseren en dat het mij de mogelijkheid biedt een groter en gerichter publiek te bereiken met mijn voorstellingen.”

Na de voorstelling ‘Wolven huilen niet alleen’ in Frascati, gaat de productie op tournee van 3 maart t/m 17 april 2020. Kijk je hier naar uit?

“Ja. Het is heel bijzonder om je werk los te laten en dat waar je met elkaar in de geslotenheid van de repetitieruimte zo lang en privé aan hebt gewerkt, ineens zichtbaar wordt voor een publiek dat zijn eigen verhaal ervan kan maken.”

Vrije Tijd Amsterdam wenst je heel veel succes met de voorstelling en straks met de overstap naar Toneelgroep Oostpool. Heb je nog iets toe te voegen?

“Kom vooral! Het is een ode aan theater, aan film, aan verhalen vertellen en aan de kracht van creatie, verbeelding en fantasie”, aldus regisseur Charli Chung.

Check voor meer informatie en kaartverkoop de volgende link:

https://www.frascatitheater.nl/

Interview door:


Rik Verkaik
vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Veel Nederlandse premieres bij Roze Filmdagen

VTA agenda