
Gay Men’s Chorus geeft leuke theatervoorstelling in Polanentheater
De Stichting Amsterdam Gay Men’s Chorus geeft op 9 februari 2019 een leuke theatervoorstelling bij het Polanentheater. Voor Vrije Tijd Amsterdam reden om Jos Koster, bestuurslid van deze kleurrijke stichting, enkele vragen te stellen in aanloop naar de grote dag op 9 februari!
Even voor de Amsterdammers die de Stichting Amsterdam Gay Men’s Chorus niet kennen. Kun je uitleggen wie jullie zijn en wat jullie doen?
Het Amsterdam Gay Men’s Chorus is 3,5 jaar oud en we zijn een internationaal chorus, met 60 man uit ca 15 landen, jong en oud, die allen Nederland als hun nieuwe thuis hebben gemaakt samen met onze Hollandse zangers en dansers. Net als het chorus, is ons repertoire erg divers. We zingen popliedjes, jazz, evergreens, musical hits en enkele Hollandse ‘gouwe ouwe’. En onze dans choreografieën zijn net zo divers. Wij geloven dat samen optreden en educatie bruggen kan helpen slaan, kan inspireren, begrip kan vergroten en verschillen kan verkleinen.
Het Amsterdam Gay Men’s Chorus maakt deel uit van de wat langere geschiedenis van de gay men’s chorus beweging. In 1978 werd na de moord op Harvey Milk het eerste gay men’s chorus in de Castro wijk in San Francisco opgericht. De missie was het bereiken van verandering door middel van muziek. Muziek heelt, verlicht en verbindt. De visie van toen is nog steeds van kracht en verbindt de wereld door muziek en dans. Nu, 41 jaar na het eerste koor in San Francisco, zijn er meer dan 250 gay men’s chorussen over de hele wereld!
Theatervoorstelling ‘#thisisus – a fundraising extravaganza’ is op 9 februari te zien bij het Polanentheater. Dat wordt lachen, gieren en brullen voor de toeschouwers in het publiek of is het een wat serieuzer voorstelling? Kun je er iets meer over vertellen?
Wij zijn een amateur gay men’s chorus, we treden op voor zowel ons eigen plezier als dat van ons publiek. De avond is dus vooral leuk en geeft een beeld van wat we doen en willen uitstralen. Het doel van de avond is geld in te zamelen voor ons Outreach programma, waarbij we o.a. met schoolkinderen, leraren en ouders, maar ook met vluchtelingenorganisaties en verzorgingstehuizen willen samenwerken om bewustzijn en acceptatie voor homo’s te creëren. Zie ook onze promo op YouTube en event op Facebook.
Wie gaan er allemaal op het podium van het Polanentheater staan? Kun je die mensen eens in een paar zinnen aan het Amsterdamse publiek voorstellen?
Zaterdag 9 februari a.s. vanaf 20 uur organiseert Amsterdam Gay Men’s Chorus een fundraising avond, met als doel geld in te zamelen voor ons outreach programma. ‘#thisisus – a fundraising extravaganza bevat drie korte optredens van het koor en dansers in het theater, en een aantal solo optredens gedurende de hele avond in de bar. Met Meija Blok als dirigent en Josh Mills achter de piano. Daarnaast is er nog een veiling, bingo en karaoke. We verkopen ook AMSGMC artikelen! De avond wordt gepresenteerd door Nutella Versace [Instagram: @nutellaversacedrag].
Ik zag een mooie foto van Pride Park 2018 voorbij komen. Wat hebben jullie destijds precies gedaan? En was het leuk?
Het Amsterdam Gay Men’s Chorus heeft op het hoofdpodium gezongen en gedanst bij de aftrap van Pride 2018, met als hoogtepunt de binnenkomst van de indrukwekkende internationale Pride Walk. Daarnaast hebben we opgetreden in de binnenplaats van het Amsterdam Museum tijdens de COC’s Shakespeare Club. Beide optredens waren voor ons hartverwarmend en gedenkwaardig.
Zijn jullie bij de aankomende Pride Amsterdam 2019 ook weer ergens te bewonderen?
Jazeker! We zijn in gesprek met de organisatie van zowel Pride als van COC’s Shakespeare Club. Maar voor diegenen die ons in het theater willen zien: Zaterdagavond 15 juni is onze zomershow in Theater Podium Mozaïek in Amsterdam.
En over die Pride gesproken… Het is 2019… Dat is toch niet meer nodig zeg?
De Pride is helaas nog hard nodig! Zelfs in 2019. Er zijn vandaag de dag nog steeds 72 landen en gebieden op de wereld waar homoseksuele relaties worden bestraft. In acht landen kan een relatie tussen mensen van hetzelfde geslacht zelfs leiden tot de doodstraf en in tientallen andere landen kunnen homoseksuele handelingen leiden tot een (lange) gevangenisstraf.
Maar ook in Nederland neemt het geweld tegen LHTB-ers helaas weer toe. Meer dan de helft van alle transgenders in Nederland werd in 2015 in zes maanden tijd beledigd, bedreigd, of kreeg te maken met geweld. Opmerkelijk is dat het grootste deel van het anti-homogeweld in Nederland in Amsterdam plaatsvindt en ook recent werden we weer opgeschrikt door anti homogeweld in het Amsterdamse uitgaansleven.
Verrassend is dat jongere Amsterdammers negatiever over homo’s denken dan oudere, wat blijkt uit het onderzoek van de dienst Onderzoek & Statistiek van de gemeente. “Dat kan betekenen dat met het ouder worden de tolerantie toeneemt, maar ook dat de opvatting de laatste jaren negatiever is geworden.”
Het is dan ook geen verrassing dat sommige LHBT-ers schaamte of angst voelen om wie ze zijn, of om van wie ze houden.
Heb je nog iets leuks toe te voegen?
Kom op 9 februari ergens tussen 20 uur en middernacht naar het Polanentheater, ontmoet onze leden en geniet van de optredens in het theater en de bar! Of nog beter: wordt lid van ons chorus als zanger of danser. In februari hebben we elke woensdagavond een open repetitie.
Volg ons op Facebook [@amsgaymenschorus], Instagram [@amsgmc] en YouTube [Amsterdam Gay Men’s Chorus], en bekijk onze website www.amsgmc.nl.
Interview door: Rik Verkaik
vrijetijdamsterdam.nl
Gerelateerd artikel:
In première: Lellebel de Musical
Blog: theater in Amsterdam – nieuws – 2019