Schellingwoude Ransdorp en Durgerdam maken zich op voor Blaasmuziekfestival
Foto credits: muziekkapellen.nl

Op zondag 1 september vindt in Schellingwoude, Ransdorp en Durgerdam hét Blaasmuziekfestival der blaasmuziekfestivals plaats. Vrije Tijd Amsterdam interviewde Rogeria Burgers, één van de drijvende krachten achter dit muzikale spektakel.

Door wie wordt het Blaasmuziekfestival georganiseerd?

“Door onze stichting MUZIEKKAPELLEN.”

Wat kunnen we verwachten tijdens het Blaasmuziekfestival?

“Tussen 13:00 uur en 17:00 uur spelen totaal 6 groepen: 2 per muziekkiosk. Omdat de muziektenten dichtbij elkaar liggen, is het prettig, dat een fietser tussen deze 3 locaties zich kan bewegen en naar believen alle orkesten kan beluisteren.”

Wat is het doel van dit muzikale festijn?

“Onder het motto ‘blaas de muziekkapel nieuw leven in’ wordt deze muziekcultuur in de openbare ruimte onder de aandacht gebracht, een noodzaak ter behoud van de historisch koepels.”

Kun je iets meer vertellen over de drie Muziekkapellen?

“Rond 1923 zijn er vier muziekkapellen gebouwd door werkloze scheepsbouwers, tevens leden van de plaatselijke fanfares, het materiaal van dit werkgelegenheidsproject o.l.v. de Ransdorpse timmerman Cornelis Schreuder kwam van de gemeente Amsterdam, die kort daarvoor deze Waterlandse dorpen had geannexeerd.

De muziektent in Zunderdorp heeft de sloophamer niet kunnen ontwijken. De 3 overgebleven tenten zijn erkende monumenten.”

Hoe gaat het met blaasmuziek in het algemeen? Zijn er bijvoorbeeld veel jongeren die blaasmuziek spelen?

“Vaak zijn de muziekverenigingen ook opleidingsplekken. Al heel vlug kan men meespelen in het orkest, wat veel plezier kan brengen. Een instrument bespelen is belangrijk voor de ontwikkeling, het is een sociale gebeurtenis en brengt een cohesie tot stand. Amateur orkesten kunnen een opstap zijn naar muziek studies.”

Kan iedereen die het leuk vindt dit muziekfestival bezoeken?

“Ja uiteraard heel graag, het is voor IEDEREEN een gratis toegankelijke middag met een gevarieerd programma, deze muziekplekken zijn gesitueerd in prachtige IJsselmeer dorpjes waar het fietsen door het landschap een oase van rust biedt.”

Hoe zijn de musici geselecteerd?

“Het zijn allen amateur gezelschappen en de meesten hebben al ooit hier of op andere plekken in of rond Amsterdam gespeeld. Iedereen wil altijd graag weer meedoen en nieuwe groepen melden zich aan. Als je muziek wil maken is het laten horen aan publiek natuurlijk belangrijk.”

Waarom vindt het event in Schellingwoude, Ransdorp en Durgerdam plaats?

“Ik ben de initiator en ik reed op mijn racefiets door waterland en zag de 3 houten muziekkiosken waar niets mee gedaan werd, toen besloot ik om deze historische plekken te laten bespelen door blazers, want militaire kapellen en blaasorkesten waren de oorspronkelijke bespelers”, laat Rogeria Burgers ten slotte enthousiast weten.

vrijetijdamsterdam.nl

Benieuwd wat er voor leuke dingen te doen zijn in Amsterdam? Kijk dan eens bij “leuke dingen doen