Minimal Music Festival in april in Muziekgebouw aan ’t IJ

Onder het motto ‘A mind expanding transcendental trip’ vindt in het Muziekgebouw van woensdag 3 t/m zondag 7 april 2019 de 6e editie plaats van het Minimal Music Festival. Vijf dagen lang staat het geestverruimende effect van minimal music centraal en de uitwerking ervan op geest en lichaam. Met o.a. wereldpremières van componisten Kate Moore, Vladimir Martynov en Joep Franssens, Marokkaanse gnawa-muziek, elektronische minimal van Donato Dozzy en iconische werken van minimalgrootheden Terry Riley, Steve Reich en Louis Andriessen. Daarnaast ook pop-up concerten, talks, colleges, een workshop, een meditatieruimte en een kunstinstallatie van Joost Rekveld. Het festivalprogramma komt mede tot stand i.s.m. het BIMHUIS, De School, Red Light Radio, Subbacultcha, Gonzo(circus) en Ja Ja Ja Nee Nee Nee.

Het festival opent met een bijzonder scheepshoornconcert op de kade bij het Muziekgebouw op woensdag 3 april om 19.30 uur, een indrukwekkende installatie van geluidskunstenaar Christof Schläger met muziek van o.a. Arvo Pärt en Philip Glass (gratis toegankelijk). Diezelfde avond klinkt de wereldpremière van Space Junk van componist Kate Moore, dit jaar Zielsverwant van het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Andere highlights in het festival zijn de wereldpremière van Pastiche, dat de Russische spiritueel-minimalist Vladimir Martynov speciaal schreef voor pianist Ralph van Raat en het Noord Nederlands Orkest (donderdagavond 4 april). Het concert van het Zwitserse slagwerkensemble Eklekto met nieuw werk van de Japanse geluidskunstenaar Ryoji Ikeda (Nederlandse première) en deep-listening goeroe Pauline Oliveros (vrijdag 5 april). En optredens van o.a. de Italiaanse producer Donato Dozzy, Rabih Beaini & Tomoko Mukaiyama en Mohammad Reza Mortazavi (zaterdagavond 6 april).

Op de laatste festivaldag klinkt o.a. Feldmans vijf uur durende, trance-opwekkende Strijkkwartet no. 2 en treedt minimal legende Terry Riley op met zijn zoon Gyan Riley (zondagmiddag 7 april).

Ruim 23 concerten nu in de verkoop

Het festival telt maar liefst 14 concerten in de Grote Zaal en het BIMHUIS. Daarnaast zijn er verschillende concerten elders in het gebouw, door onder meer de Zimbabwaanse Stella Chiweshe, de Japanse Sapphire Slows en het Berlijnse duo Driftmachine. Ook klinkt Simeon ten Holts Incantatie IV voor vier vleugels. Overige festivalactiviteiten zoals talks, colleges en dagelijkse radio-uitzendingen zullen dieper ingaan op de werken en de transcendentale werking van minimal music op lichaam en geest. Het precieze randprogramma wordt later bekend gemaakt.

Het festival komt tot stand met steun van Fonds 21, Aaron Copland Fund for Music, Ernst von Siemens Music Foundation, Turing Foundation, Goethe Institut, AMMODO en de Gemeente Amsterdam.

Informatie, programma en kaarten: www.minimalmusicfestival.nl

vrijetijdamsterdam.nl

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam